Víkend otvorí dvere jeseni

Posledný pozdrav neskorých letných dní zoberie preč sobota, ktorú možno považovať za zlomový deň. Za ňou nás už čaká ozajstná jeseň. Na Slovensko so sebou prinesie ochladenie a daždivejšie dni.

16.09.2017 07:00
jeseň, počasie Foto: ,
V najbližších dňoch nás čaká skutočne jesenné počasie.
debata

Víchrica však úradovala na západnom Slovensku už vo štvrtok podvečer. V obci Hul v okrese Nové Zámky silný vietor zhodil murovaný plot, ktorý spadol na mladíka a zabil ho. Na viacerých miestach museli hasiči odstraňovať popadané stromy a zabezpečovať poškodené strechy.

Vrtkavé počasie, ktoré sme mohli zažiť od štvrtka, zakončí pomerne teplá sobota. Pred očakávaným ochladením to bude posledný deň, ktorý bude možné na východe Slovenska využiť na výlet. „Teploty sa tam môžu blížiť až k 25 stupňom,“ spresňuje klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Na túto ročnú dobu je to podľa jeho slov dosť teplo. Na juhozápadnom a západnom Slovensku sa začne počasie zhoršovať už v sobotu.

Pripravte sa na dážď

V noci na nedeľu nás však čaká zmena. Obloha sa zatiahne a zrážky by mali ďalej pribúdať. „Dážď so sebou prinesie ochladenie, ktoré bude cítiť na Slovensku aj v priebehu nasledujúceho týždňa,“ avizuje klimatológ. Počas zamračených a daždivých dní nevystúpi teplota na juhozápadnom Slovensku nad 20 stupňov. Napríklad na severnej Orave či na severnom Spiši sa môže stať, že bude len okolo desať stupňov.

Rozdiel medzi nočnou a dennou teplou nebude po ochladení príliš vysoký. „To sa môže zmeniť, keď sa začne v druhej polovici pracovného týždňa zmenšovať oblačnosť. Vznikne tak priestor na to, že v kotlinách a údoliach sa môžu objaviť prízemné mrazy. Už tu síce boli, no teraz bude pravdepodobnosť ich výskytu väčšia,“ hovorí odborník na počasie.

Dážď k nám bude prichádzať z juhozápadu, prvé kvapky preto spadnú možno už počas sobotňajšieho dňa na juhozápadnom Slovensku. Postupne sa bude podľa Faška rozširovať na ostatné územie Slovenska. Daždivá by mala byť aj nedeľa. Počas nasledujúceho týždňa bude pršať s občasnými prestávkami.

Na niektorých miestach môže byť dážď aj trvalejší a výdatný. Hladiny vodných tokov by sa zatiaľ nemali dvihnúť ani tam, kde už pršalo na začiatku uplynulého týždňa. „Vzhľadom na to, že doteraz bolo sucho a zrážky padali plynule počas celého dňa, a nie naraz ako počas búrok, voda stihla vsakovať do zeme,“ vysvetľuje klimatológ s tým, že neskôr sa to môže zmeniť. V nedeľu sa tiež rozfúka. Nebude to však žiadna novinka, keďže veterné boli aj predchádzajúce dni. V priebehu pracovného týždňa bude okolo nás svišťať chladný vzduch. „Nebude to teda krátkodobé ochladenie, aké sme tu mali doteraz. Tentoraz potrvá dlhšie, “ podotýka Faško.

Ochladenie v nasledujúcich dňoch spôsobí aj ochladzovanie zemského povrchu. „Tlakové výše, ktoré k nám prichádzajú zo západu, tak budú mať podmienky na to, aby tu zotrvávali a nie len rýchlo prešli naším územím. To by mohol byť základ babieho leta, ktoré by mohlo prísť na konci septembra alebo v októbri,“ uzatvára klimatológ.

Ako bude

* Sobota – prevažne oblačno, ojedinele, najmä na východe aj zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky, najmä na západe. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov, najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov.
* Nedeľa – oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Ojedinele aj intenzívne zrážky. Veterno. Najnižšia nočná teplota 14 až 9 stupňov, najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov.
* Pondelok – Polooblačno, prechodne až oblačno. Ojedinele dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 stupňov, najvyššia denná teplota 14 až 20 stupňov.
* Utorok – Prevažne oblačno a miestami dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov, najvyššia denná teplota 13 až 19 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň