Deje sa kriminalizácia politiky, tvrdí policajný prezident Tibor Gašpar

Policajný prezident podal trestné oznámenie na inšpekciu pre prípad, že by unikli nejaké informácie z vyšetrovacieho spisu o daňovej kontrole vo firme prezidenta Andreja Kisku, „Môže to byť dokumentácia aj z policajného spisu, ale prioritne sa domnievam, že sú to dokumenty z finančnej správy. Napriek tomu som to oznámenie urobil, aby sme si interne prešetrili, že čo sa deje,“ povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar v nedeľnej relácii TA3 V politike.

17.09.2017 12:45
tibor gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (122)

„Odsudzujem takéto praktiky, ale mám tak trochu pocit, že sme v spoločnosti vytvorili klímu, že je to v poriadku a je samozrejmé, že sa to môže takto diať,“ povedal Gašpar o úniku informácii o daňovej kontrole. Gašpar tiež uviedol, že si myslí, že zamestnanci policajného zboru, finančnej správy a iných inštitúcií, kde sa pracuje s bankovým a daňovým tajomstvom, sú oslovovaní „ pod rôznymi prísľubmi, či už prísľubom dostať sa na kandidátky do volieb, robiť asistentov, prípadne funkcionárov v tých inštitúciách“. Podľa policajného prezidenta sú takíto ľudia využívaní politikmi a on nedokáže zabrániť tomu, aby sa niektorí z 23-tisíc policajtov v očakávaní nejakého prísľubu neporušili zákon, respektíve spáchali trestný čin.

„Minimálne dve osoby, ktoré participovali na úniku daňových informácií, boli asistenti poslancov. Nehľadajme za tým nejakých drakov, skúsme sa presne pozrieť, čo sa tu dnes deje. Deje sa kriminalizácia politiky,“ Podľa Gašpara sa tak dostáva do politického súboja aj polícia, a preto sa situácia ťažko vysvetľuje. Tibor Gašpar v dnešnej relácii pripomenul aj staršie prípady únikov policajných dokumentov. „Mali sme tu prípad okolo riešenia dopravného priestupku Ladislava B., ktorý je pranierovaný v prvom rade za daňovú trestnú činnosť, a aj tam sa objavil nejaký záznam z policajného prostredia. Neskôr sa ukázalo, že ten záznam je falšovaný a upravovaný. To sa už mediálne nespomenulo, nikto z tých politikov, ktorí ten záznam použili v politickom súboji, nepovedali, že disponovali niečím, čo nie je pravda,“ uviedol policajný prezident a spomenul aj kauzu z východného Slovenska, v ktorej sa objavili prepisy záznamov výsluchov. „Zase sa ukázalo, že ten, kto robil záznamy alebo samotný výsluch, je dnes nejaký poradca istej poslankyne a práve páni poslanci s tým potom začali operovať na tlačovkách,“ povedal Gašpar.

Gašpar sa vyjadril aj k prípadu nitrianskeho ortopéda, ktorý bol zadržaný za prevzatie 20-eurového úplatku. Podľa policajného prezidenta je zákon nastavený tak, že nerozlišuje veľkosť úplatku a je uplatňovaná nulová tolerancia. „Dôležité je, že je ovplyvňovaná vec všeobecného záujmu, v tomto prípade pravidlá zdravotnej starostlivosti,“ uviedol policajný prezident. „Poväčšine sú bankovky podávané v rôznych obálkach alebo obaloch a na kamere nie je vidieť, o aké sumy ide,“ uviedol Gašpár a dodal, že polícia nevie odhadnúť, čo bude v podobných prípadoch za daný úplatok poskytnuté.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #Tibor Gašpar #policajný prezident