Kiska hovoril s Kažimírom o úniku dokumentov z daňovej kontroly v KTAG

Prezident Andrej Kiska prijal ministra financií Petra Kažimíra (Smer) v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, ktorej je prezident spolumajiteľom. Informoval o tom prezidentov hovorca Roman Krpelan. Minister Kažimír prezidenta informoval o doterajších krokoch Finančnej správy SR.

18.09.2017 12:48
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (397)

Andrej Kiska podľa vyjadrenia svojho hovorcu uvítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť. Prezident upozornil na to, že nejde o prvé zneužitie údajov o daňovníkoch na Slovensku a pripomenul, že vlani sa únik chránených informácií týkal napríklad poslanca Igora Matoviča. Preto je podľa Kisku nevyhnutné dôsledné vyšetrenie podobných prípadov.

Podľa Petra Kažimíra ministerstvo financií na základe údajov z informačného systému finančnej správy (ISFS) identifikovalo úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu so zverejnenými dokumentmi.

Ako informovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová, šéf rezortu Peter Kažimír ráno informoval prezidenta o zistených poznatkoch. „Vďaka ISFS vieme mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentmi prišli do kontaktu. Samozrejme, je otázkou ďalšieho vyšetrovania, či k týmto informáciám mali prístup z titulu vykonávaných služobných úkonov,“ uviedol Kažimír a dodal, že ministerstvo zistenia postúpi orgánom činným v trestnom konaní.

Kažimír: Finančná správa musí zostať nezávislá

Minister financií zároveň pripomenul, že okrem finančnej správy prišli do kontaktu s dokumentmi aj ďalšie subjekty, či už išlo o kontrolovanú firmu alebo orgány činné v trestnom konaní. „S prezidentom sme sa zhodli, že okolnosti tohto a podobných prípadov, ktoré vždy vyvolávajú mediálny záujem, nesmú mať dopad na odhodlanie pracovníkov finančnej správy zodpovedne si plniť svoje povinnosti vrátane daňových kontrol ústavných činiteľov. Finančná správa musí zostať nezávislá a jej pracovníci majú a musia mať voľné ruky pre svoju prácu,“ povedal Kažimír.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala, a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla. Redakcii Denníka N zaslal policajné uznesenia a dokumenty z daňového úradu anonym, vyšetrovanie Kiskovej firmy denníku potvrdili dva zdroje.

397 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Andrej Kiska #utajované dokumenty #daňová kontrola