Exposlanec Jánoš čaká na verdikt

Súdny spor bývalého poslanca Vladimíra Jánoša a jeho exmanželky Ivety je takmer na konci. V pondelok sa opäť stretli pred budovou Okresného súdu v Prievidzi, ktorý rieši prípad údajného týrania blízkej a zverenej osoby.

18.09.2017 19:00
18janosovci5-tm Foto: ,
Budova Okresného súdu v Prievidzi, kde sa konalo ďalšie z mnohých pojednávaní.
debata (34)

Na pojednávanie s vylúčením verejnosti sa konečne dostavila aj dlho očakávaná svedkyňa, pre ktorú proces už viackrát odročili a čítalo sa aj zo spisu. Nasledovať budú iba záverečné reči a najneskôr do konca októbra, padne verdikt.

Na súd prišli obaja bývalí manželia. Ani jeden z nich však nemal chuť sa k prípadu vyjadrovať. „Nehnevajte sa, ale nechcem hovoriť nič,“ odsekla Iveta, pričom nekomentovala ani to, či sa Jánoš môže stýkať s ich dcérou. Rovnako odmietol komunikovať aj samotný exposlanec. Na otázku, či si myslí, že pojednávanie je na konci, odpovedal: „To sa spýtajte radšej sudcu.“

Okrem poškodenej a obžalovaného majú vypočutia za sebou aj všetci svedkovia. Medzi nimi boli známi, susedia alebo príbuzní rodiny či viacerí znalci na čele s psychológom a psychiatrom.

Kauza bývalého poslanca Smeru a jeho vtedajšej manželky vypukla ešte začiatkom roka 2015. Na verejnosť vtedy prenikla nahrávka, kde hlas podobný tomu Jánošovmu vulgárne nadáva svojej partnerke. Zakrátko vysvitlo, že dvojica mala dlhodobo vážne vzťahové problémy.

Jánoš sa pred súdom spovedá z týrania, ktorého sa mal dopúšťať od jari 2003 do februára 2015. Už v roku 2005 podala Iveta proti manželovi sťažnosť na polícii. Tvrdila, že sa jej mal vyhrážať, že ju zabije, na základe doplnenia informácií však muži zákona usúdili, že niet dôvodu na začatie trestného stíhania.

Súdny proces na Okresnom súde v Prievidzi sa začal v marci 2016. Podľa obžaloby mal Jánoš týrať manželku a dcéru v bytoch v Bratislave aj v Prievidzi. Obom mal spôsobovať psychické utrpenie a vyvolávať v nich úzkosť, strach a stres. Dcéra mala preto trpieť panickými úzkostnými záchvatmi.

Exmanželka viackrát zopakovala, že ju Jánoš opakovane vyháňal z bytu, zakazoval jej stretávať sa s rodinou, vyhrážal sa jej s pištoľou a mal sa na nej dopustiť aj fyzického násilia. Domov mal nosiť obrovské sumy peňazí v hotovosti, buď v hnedých vreckách na pečivo, alebo si ich balil do alobalu – a v rámci spoločnej domácnosti ich svedomito ukrýval.

Jánoš od začiatku svoju vinu popiera a tvrdí, že sa žiadneho týrania najbližších nedopustil. Medzitým prišiel o mandát poslanca a po rozvode musí platiť výživné vo výške 600 eur. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu trest sedem až pätnásť rokov odňatia slobody.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Jánoš