Štátne nemocnice v Bratislave čelia odlivu lekárov

S výpoveďami lekárov aj sestier sa v štátnych nemocniciach v hlavnom meste roztrhlo vrece. V súčasnosti plynie výpovedná lehota špičkovým zdravotníkom Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, lekárom v bratislavskej Univerzitnej nemocnici či Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou. Ide približne o viac než tri desiatky ľudí. Väčšina z nich odchádza za vyššími platmi k súkromníkom.

19.09.2017 07:00
kramare, Foto: ,
Výpovede dali v uplynulých dňoch aj viacerí lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.
debata (60)

Posledné dni rezonuje na verejnosti odchod 9 lekárov z Kliniky detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Rodičia sa otvoreným listom obrátili na ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Majú obavu z toho, že nebude mať kto liečiť ich deti. „Nemáme kam ísť s našimi deťmi, nemáme možnosť inej voľby,“ odkázali rodičia Druckerovi. Lekári dali výpovede podľa nich v priebehu dvoch rokov po zmene vedenia kliniky. Tú po bývalej prednostke Emílii Keiserovej prevzala docentka Alexandra Kolenová. „Do akej miery táto zmena spôsobila odliv lekárov, nám neprináleží hodnotiť. Isté je, že sa začal jej príchodom,“ upozornili rodičia. Minister požiadal vedenie nemocnice o vysvetlenie situácie.

Podľa generálneho riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch Ladislava Kuželu odišlo deväť lekárov a len jeden z nich bol plne kvalifikovaný so špecializačnou skúškou z pediatrie a pediatrickej hematológie a onkológie. „Jeden z lekárov, napríklad, odišiel ešte pred nástupom nového vedenia, ďalší na klinike absolvoval len postgraduálne štúdium,“ vysvetlil. Informácie o výpovediach, ktoré sú spájané s novým vedením kliniky, považuje riaditeľ za vytrhnuté z kontextu. Aktuálne na klinike pôsobí 31 lekárov, z toho 17 špecialistov. „Môžem všetkých ubezpečiť, že je tam zabezpečená zdravotná starostlivosť v plnom rozsahu a o malých pacientov sa stará dostatočný počet lekárov vrátane vysoko špecializovaných dvojatestovaných,“ skonštatoval.

V bratislavskom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) podalo hromadnú výpoveď k prvému novembru desať lekárov. Generálny riaditeľ ústavu Mongi Msolly uviedol, že sedem ľudí vrátane primára opúšťa oddelenie diagnostickej a intervenčnej rádiológie, jeden lekár oddelenie kardiológie a angiológie, aj neurológ, výpoveď dali tiež cievny chirurg a šesť sestier. „Pravdepodobnými dôvodmi a podľa našich neoficiálnych informácií sú lepšie finančné ohodnotenie, prísľub práce v nových priestoroch s modernou rádiologickou technikou aj v rámci programu starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou v hyperakútnom štádiu, pre ktorý náš ústav nemá kompletné vybavenie,“ myslí si riaditeľ.

Ponúknuť lekárom vyššie platy, aby neodchádzali sa podľa Msollyho nedá. „Nemôžeme preplatiť jednu oblasť na úkor druhej,“ poznamenal. Priemerný plat lekára v NÚSCH je tritisíc eur. Šéf ústavu doplnil, že ide o hrubú mzdu, v ktorej sú započítané desiatky hodín služieb a nadčasov. K technickému vybaveniu sa vyjadril, že ako špičkový ústav sa snažia mať dostupné moderné prístroje. Za lekárov vedenie hľadá náhradu, rokujú so záujemcami nielen so Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Dvaja neurológovia odchádzajú z nemocnice Staré Mesto a tri sestry z Neurochirurgickej kliniky na Kramároch. Obe nemocnice sú súčasťou Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB). "Chýbajúci personál na týchto oddeleniach bude podľa potrieb doplnený,“ reagovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Lekár, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, tvrdí, že hromadné odchody budú pokračovať. „A nie je to len o platoch,“ mieni. V posledných rokoch sú podľa neho dôležité aj celkové podmienky, v akých zdravotníci pracujú, či majú možnosť kariérneho rastu. „Mladý lekár sa pozerá aj na možnosť ďalšieho vzdelávania, ako mu vedenie umožní atestáciu,“ doplnil s tým, že dnes toto v nemocniciach ide veľmi ťažko.

Zamiešať karty môže v personálnych otázkach nová koncová nemocnica Bory v Bratislave, ktorú bude stavať investičná spoločnosť Penta. Tá dnes vlastní sieť nemocníc a polikliník po celom Slovensku. Hovorca siete Tomáš Kráľ povedal, že personál budú riešiť viacerými spôsobmi. „Prvým je, že budeme vychádzať z vlastných zdrojov, máme zamestnaných osemtisíc zdravotníkov,“ pripomenul Kráľ. Počítajú tiež s lekármi, ktorí sa vracajú zo zahraničia a budú súťažiť aj o lekárov na našom trhu. „Máme záujem, aby u nás pracovali odborníci,“ uzavrel Kráľ.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári