Univerzita nedá dopustiť na Prostredníka

Evanjelického teológa Ondreja Prostredníka chceli za iný názor potrestať vlastní biskupi a vytlačiť ho z akademickej pôdy, ktorá je zárukou slobody slova. Univerzita Komenského v Bratislave sankciu nakoniec zmiernila. Dlhoročný vysokoškolský učiteľ zostane ako vedecký pracovník.

19.09.2017 12:00
Ondrej Prostredník Foto: ,
Ondrej Prostredník nakoniec zostáva na UK v Bratislave ako vedecký pracovník.
debata (48)

Či sa niekedy vráti pred katedru k študentom, to nie je jasné. Tvrdá a podľa niektorých teológov neprimeraná reakcia evanjelických biskupov prišla po tom, čo Prostredník vystúpil s príhovorom na Dúhovom pochode v Bratislave, kde podporil práva homosexuálov a lesieb.

„Zatiaľ nie som zaradený do tvorby rozvrhu, teda pravdepodobne nebudem učiť, ale budem preradený na výskum,“ reagoval pre Pravdu Prostredník. S novým miestom spokojný úplne nie je. „Veľmi si vážim možnosť zostať na fakulte, ale stále je to istá forma obmedzenia, lebo doteraz som hlavne učil a práca ma napĺňala,“ konštatoval Prostredník, ktorý na Evanjelickej bohosloveckej fakulte prednášal gréčtinu, etiku Novej zmluvy či kapitoly z teológie Novej zmluvy.

Biskupi sa dištancovali od Prostredníkových slov na pochode, ktorými sa zastal LGBTI komunity ( pozn. red. skratka označujúca lesby, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí). Dodali, že učiteľ podľa nich zneužíva akademickú slobodu, aby ovplyvnil mladých ľudí.

K 15. septembru mu odňali možnosť učiť na fakulte, čo im umožňujú cirkevné predpisy, i keď ide o verejnú vysokú školu a nie cirkevnú. Cieľom bolo podľa Edity Škodovej, hovorkyne generálneho biskupského úradu ukončiť pedagogickú činnosť Prostredníka. „Čo ďalej fakulta spraví s pracovným úväzkom, je na nej, do toho biskupi nezasahujú,“ uviedla Škodová.

Prostredník sa proti tomuto verdiktu minulý týždeň odvolal. „Zatiaľ nemám žiadnu odpoveď. Rád by som ale v budúcnosti hľadal spôsoby, ako sa vrátiť späť za katedru,“ povedal Prostredník. V pozícii výskumníka sa bude venovať hlavne riešeniu projektových, grantových úloh, bude prispievať najmä publikačnou činnosťou.

Prostredník: Keď sa zmení vedenie cirkvi, budem znova učiť

Odňatie tzv. kánonickej misie pre vyučovanie nepovažuje za trvalé. „Stačí keď sa zmení vedenie cirkvi a to môže mať na vec iný pohľad a možnosť učiť mi vrátia,“ verí Prostredník. K tomu môže dôjsť už na budúci rok, keď sa dvom z troch biskupov končí funkčné obdobie a nemôžu viac kandidovať.

S návrhom zaradiť teológa do výskumu prišiel dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Ľubomír Batka, ktorý sa odborníka nechce vzdať. Prostredník má uzavretú pracovnú zmluvu s univerzitou, nie s cirkvou. Cirkevné pravidlá však stoja nad pracovnou zmluvou, preto sa dekan snažil nájsť kompromis. „O mojom rozhodnutí biskupi vedia a vzali ho na vedomie,“ potvrdil pre Pravdu Batka.

Postoj biskupov vyvoláva v cirkevnej obci protichodné reakcie. Viacerí Pravdou oslovení farári a farárky priznali, že ich rozhodnutie vedenia zaskočilo. Iní majú zase opačný názor. Ján Kolesár, prvý zborový farár v bratislavskej Petržalke, tvrdí, že s biskupmi v mnohých otázkach nesúhlasí. „Vo veci práv a nárokov homosexuálov som však skôr na ich strane,“ podčiarkol farár, ktorý argumentuje cirkevnými textami. Tie vzťahy v LGBTI komunite označujú za nezdravé až bezbožné.

Farnosť v Starom Meste Prostredníka podporuje

Za teológa sa, naopak, postavilo celé vedenie evanjelickej farnosti v bratislavskom Starom Meste. „Postoje Prostredníka považujeme za plne v súlade s najvyšším princípom biblickej zvesti, prikázaním lásky k Bohu a k blížnym,“ píše sa v ich stanovisku. Rozhodnutie biskupov podľa nich zasahuje do akademickej slobody, popiera základné princípy slobody prejavu a osobného názoru či zabraňuje vytvoreniu priestoru na diskusiu.

„Obdobné mocenské kroky vytvárajú zároveň napätie a negatívnu atmosféru vo vnútri cirkvi a ubližujú jej reputácii v širšom spoločenskom kontexte. Sme presvedčení, že úlohou cirkvi dnes je slúžiť všetkým ľuďom bez rozdielu,“ zdôraznilo vedenie farnosti v stanovisku. Biskupov vyzvalo, aby prehodnotili spôsob vnútrocirkevnej komunikácie a začali s odbornou diskusiou o postavení a právach menšín vrátane LGBTI.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv považuje celú situáciu za nespravodlivú a trest voči pedagógovi za spiatočníctvo.

Porušenie slobody prejavu

„Z hľadiska slobody prejavu je to absolútna nehoráznosť, aby bol pán Prostredník postihnutý výpoveďou za vyjadrenie, ktoré nezaznelo ani počas plnenia si pracovných povinností, ani v súvislosti s ich plnením si. Nijakým spôsobom tiež nedával najavo, že by hovoril v mene svojho zamestnávateľa,“ objasnil Weisenbacher.

Pripomína, že ak by nešlo o cirkev, bolo by to porušenie Zákonníka práce a Prostredník by sa tak mohol úspešne domáhať na súde nielen zrušenia výpovede, ale aj finančného odškodnenia. „Kde inde ako na akademickej pôde by mala byť diskusia na takúto tému? Podľa mňa je neakceptovateľné, že cirkev má možnosť vstupovať do takých procesov, ako je akademická sloboda a sloboda prejavu,“ uzatvoril Weisenbacher.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #ľudské práva #Ondrej Prostredník #Univerzita Komenského v Bratislave #LGBTI+