Ministerka Lubyová zrušila výzvu na podporu dlhodobého výskumu

Ministerka školstva Martina Lubyová uviedla, že nová transparentná výzva bude vyhlásená v čo najkratšom čase.

19.09.2017 14:25
vlada, lubyova, Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) zrušila eurofondovú výzvu na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja.
debata (11)

Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) dnes zrušila eurofondovú výzvu na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja (DSV). Na problematickú výzvu upozornili začiatkom leta v liste rektori slovenských výskumných univerzít aj predseda Slovenskej akadémie vied a v auguste stála miesto vtedajšieho ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS).

Ako informoval komunikačný odbor ministerstva školstva, v rámci tejto výzvy nebolo vydané žiadne rozhodnutie o schválení finančného príspevku a nebola tak podpísaná ani jedna zmluva.

Potreba väčšej otvorenosti a transparentnosti

Ministerstvo ako dôvod zrušenia výzvy uviedlo podstatnú zmenu podmienok, ktorou bola „úprava rozsahu žiadateľov v nadväznosti na potrebu zabezpečenia zdrojov financovania pre verejné výskumné inštitúcie“.

Ministerka uviedla, že nová výzva bude vyhlásená v čo najkratšom čase. „Nové znenie výzvy bude reflektovať celospoločenskú požiadavku na prísnejšie kritériá na kvalitu predkladaných projektov a potrebu väčšej otvorenosti a transparentnosti používaných postupov od procesu prípravy a vyhlásenia výzvy až po hodnotenie a výber najlepších projektov,“ konštatuje Martina Lubyová, ktorá pri nástupe do funkcie uviedla, že predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko ju požiadal, aby bola nová výzva najtransparen­tnejšia ako sa len dá.

Princíp ‚Otvorenej vedy‘

Ministerstvo informovalo, že pri nastavovaní nových pravidiel sa bude vychádzať z princípov iniciatívy „Otvorená veda,“ ktoré sú zakotvené v dohode medzi predstaviteľmi výskumných univerzít, Slovenskej akadémie vied a zamestnávateľov. Vzhľadom na varovný list týkajúci sa eurofondových výziev bude rezort školstva o novej výzve intenzívne komunikovať aj s Európskou komisiou.

Pre zabezpečenie transparentnosti prijme ministerstvo efektívne opatrenia, ktoré budú zaznamenané v akčnom pláne a ich dodržiavanie sa bude priebežne monitorovať. Súčasťou nových pravidiel sa stanú napríklad aj verejné panelové diskusie za účasti odborných hodnotiteľov a vytvorí sa nová databáza hodnotiteľov s prísnejšími a detailnejšími kritériami. Nový bude i spôsob zaraďovania expertov do databázy hodnotiteľov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #SNS #výskum #Martina Lubyová #ministerka školstva