Kiska chcel uplatniť vratku DPH v sume 146-tisíc eur

Prezidentská kampaň Andreja Kisku bola v roku 2014 spojená s niekoľkými daňovými podvodmi.

19.09.2017 19:34
debata (734)

Finančná správa prišla nielen na to, že jeho firma KTAG sa pri výdavkoch na Kiskovu propagáciu pokúsila štát pripraviť o daň z príjmu, ale najnovšie sa ukázalo, že išlo aj o podvod pri vratkách dane z pridanej hodnoty.

Len za apríl 2014 si v prípade nákladov na propagáciu Kisku jeho firma chcela od štátu uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura. Kiska bol v tom čase nielen majiteľom, ale aj konateľom spoločnosti. Výsledky vyšetrovania daniarov v prípade DPH zverejnil anonym s tým, že ak si firma uplatňovala vratku na 20-percentnej DPH za takmer 150-tisíc eur, muselo ísť o náklady na kampaň len za jeden mesiac asi za 770-tisíc eur.

V uniknutých záveroch daniarov je aj priznanie firmy KTAG. Tá uviedla, že „faktúry, z ktorých bolo neoprávnene uplatnené odpočítanie dane, boli nesprávne zatriedené do nároku na odpočet dane. Predmetné doklady boli omylom predložené účtovníčke a zaúčtované spoločnosti KTAG, ktoré evidentne tam nepatria, čo bolo spôsobené neúmyselne“.

KTAG nepredložila žiadne dokumenty

Prezident Kiska však, naopak, trval na dohode, podľa ktorej faktúry uhradí firma KTAG. „KTAG účtovala na základe zmlúv medzi právnickými a fyzickými osobami a medzi týmito fyzickými osobami som bol aj ja Andrej Kiska. S bratom sme mali dohody, že akýkoľvek náklad, ktorý vznikne spoločnosti, uhradím,“ povedal minulý týždeň Kiska. Ten je aktuálne v USA na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Kiska tento týždeň cez hovorcu denníku Pravda odkázal, že ku kauze sa už prezident nebude vyjadrovať a počká si na závery vyšetrovania.

Napriek Kiskovým slovám o tom, že náklady uhradí, firma KTAG daniarom nepredložila žiadne dokumenty, ktoré by potvrdili, že Kiska za svoju kampaň naozaj zaplatil. Faktúry odmietol zverejniť aj samotný Kiska. Ak za služby KTAG nezaplatil, Kiskovi by vznikol nepeňažný príjem, ktorý by musel zdaniť vo svojom daňovom priznaní. Či tak spravil a či sa aj toto bude preverovať, nie je jasné. Anonym, ktorý sa odvoláva na záujmy zamestnancov Finančnej správy, poslal ďalší list aj na Generálnu prokuratúru, v ktorom vyzýva na kontrolu účtovníctva KTAG za roky 2014, 2013, prípadne aj predtým.

Daniari v prípade pokusu o podvod na DPH firme KTAG vratku neuznali a dodatočne jej vyrubili daň 9 226,94 eura. Rozdiel na DPH firma KTAG uhradila. Daniari následne preverili aj daň z príjmov. Kiskova firma KTAG aj po tejto kontrole priznala, že si do nákladov neoprávnene zaúčtovala 136 337 eur na Kiskovu propagáciu a doplatila daň z príjmu vo výške 27 114 eur. Preverené stále nie je to, či Kiska vo svojom daňovom priznaní uviedol nepeňažný príjem na svoju propagáciu a odviedol z neho daň. Tiež nie je jasné, či Kiska neprekročil limit na kampaň, keďže KTAG platila viaceré faktúry na Kiskovu propagáciu aj po 28. februári 2014, keď sa oficiálne začala kampaň. Podľa zákona o volebnej kampani náklady na volebnú kampaň Andreja Kisku nemohli presiahnuť 265 550 eur (vrátane kampane pred druhým kolom volieb). Kiska v apríli 2014 priznal, že v čase oficiálnej kampane, t. j. od 28. februára do 27. marca 2014 (prvé plus druhé kolo volieb), minul 250 593 eur. Vzhľadom na uniknuté záznamy prešetrovania daniarov je však podozrenie, že limit presiahol.

Prezident na otázky neodpovedá

Kiska sa v prípade kauzy stretol pred odletom do USA s ministrom financií Petrom Kažimírom a vyčítal mu, že z Finančnej správy unikli dokumenty, ktoré mali byť utajené. Kažimír to dal preveriť. Či preverí aj možné prekročenie výdavkov na prezidentskú kampaň a Kiska za to bude čeliť pokute, nie je zatiaľ jasné.

Prezident Andrej Kiska na otázky ohľadne jeho daňového priznania neodpovedá a viac svetla do prípadu neplánujú vniesť ani daniari. „Informácie, ktoré sa pýtate, sú daňovým tajomstvom a nie je možné vám ich poskytnúť,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Ešte minulý týždeň v utorok prezident priznal aj problémy s vratkami DPH. Neuviedol však, že firma žiadala vratku vyše 146-tisíc eur, ale spomenul len nižšie sumy. „V apríli 2014 vznikol nárok na odpočet DPH. Tak ako býva zvykom, daňový úrad prišiel na kontrolu do spoločnosti KTAG. Daňový úrad sa nestotožnil s postupmi účtovania v spoločnosti KTAG a s odpočtom DPH nesúhlasil. Na základe toho KTAG okamžite uhradila DPH vo výške 9 227 eur, ako aj penále vo výške 15 543 eur. Po ukončení roku prebehla kontrola na daň z príjmu, kde na základe tých istých faktúr spoločnosť KTAG doplatila daň z príjmu vo výške 27 114 eur a penále 2 711 eur,“ povedal.

Médiá na problémy s platením daní v spoločnosti KTAG upozornil anonym. Ten z ukrajinského e-mailu poslal viaceré dokumenty týkajúce sa daňovej kontroly spoločnosti KTAG. V sprievodnom liste tvrdí, že nespokojní zamestnanci Finančnej správy sa už nemôžu pozerať na to, ako sa pod koberec zametajú dôkazy o trestnej činnosti významného ústavného činiteľa. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ unikli informácie upozorňujúce na krátenie daní v spoločnosti KTAG.

Prešetruje to generálna prokuratúra

Celú kauzu začala preverovať aj Generálna prokuratúra. Tá nechá prešetriť aj zastavenie trestného stíhania voči ďalšiemu konateľovi spoločnosti KTAG Eduardovi Kučkovskému. Ten bol podozrivý zo spáchania zločinu skrátenia dane a poistného. V prípade preukázania viny za spáchanie tohto trestného činu hrozí väzenie na 4 až 10 rokov. Podľa Trestného zákona sa totiž za škodu značného rozsahu považuje krátenie daní prevyšujúce sumu 26 600 eur. V prípade spoločnosti KTAG daniari odhalili krátenie dane vo výške 27 114,2 eura. Konateľ spoločnosti využil inštitút účinnej ľútosti a firma daň doplatila.

Spoločnosť KTAG má problémy pre neuznanie výdavkov použitých na financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku. Daniari firmy napríklad škrtili peniaze zaplatené za konzultačné a marketingové služby v sume 8 500 eur. Ďalším neuznaným nákladom boli výdavky spojené s vytlačením Andrejom Kiskom napísanej knihy: Cesta manažéra z pekla v sume 1 718 eur. Spoločnosť KTAG tiež nevedela dokladovať použitie výdavkov v sume 4 389,78 eura súvisiacich s prenájmom lietadla. Navyše na všetkých spomínaných faktúrach sú dátumy z obdobia spustenia oficiálnej prezidentskej kampane. Andrej Kiska ešte minulý týždeň v utorok tvrdil, že oficiálna prezidentská kampaň bola financovaná z jeho osobného účtu a cez KTAG sa platili náklady z obdobia pred spustením oficiálnej kampane. „Volebnú kampaň v zákonom stanovenom čase, ale aj výdavky pred oficiálnou kampaňou si hradil Andrej Kiska z vlastných úspor a z financií, ktoré vložil do spoločnosti KTAG v roku 2005,“ reagoval ešte minulý týždeň na otázku denníka Pravda hovorca prezidenta Roman Krpelan. Kiska vraj firme v minulosti požičal peniaze, čo by však nebolo možné kompenzovať s výdavkami na kampaň. Daniari tvrdia, že firma k výdavkom nevedela doložiť žiadne príjmy.

Podľa Krpelana náklady na volebnú kampaň kontrolovalo ministerstvo financií a nezávislý audítor. „Prezident Andrej Kiska minul počas oficiálnej kampane, ktorá bola zákonom časovo obmedzená, sumu 250 593 eur a v čase mimo oficiálnej kampane to bolo 1 095 482 eur. Práve vďaka Andrejovi Kiskovi sa verejnosť prvýkrát počas kampane priebežne dozvedala, koľko reálne stojí volebná kampaň,“ uzavrel Krpelan.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

734 debata chyba
Viac na túto tému: #únik informácií #Andrej Kiska #daňová kontrola #KTAG