Prekážkou pre ukrajinských lekárov sú na Slovensku prísne testy

Lekárov je nedostatok, ohrozené sú prevažne menšie mestá, kde chýbajú nielen v nemocniciach, ale aj v ambulanciách. Do minulého roka sa voľné miesta dali obsadiť lekármi z Ukrajiny. Vlani sa situácia zmenila. Ministerstvo školstva pritvrdilo skúšky pre cudzincov, cez ktoré prejde minimum ľudí.

20.09.2017 14:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade záujemcov z Ukrajiny v minulom roku úspešne absolvovali skúšku 2 zdravotní asistenti, neuspelo 15 zubárov, 28 lekárov a jeden farmaceut. Tento rok sa konali dve skúšky pre povolanie lekár, na ktorých sa zúčastnilo 47 žiadateľov, prešli nimi štyria. Pracovať ako zubár chcelo 22 Ukrajincov, ani jeden testy neurobil.

Rezort sprísnenie odôvodňuje tým, že posudzovanie cudzincov bolo v minulosti benevolentné. „Napríklad absentovalo preverenie skutočných znalostí, ako povinného preverenia ovládania štátneho jazyka a podobne, Slovenská republika sa rozhodla pre prísnejšie preverenie znalostí odborníkov,“ reagovalo tlačové oddelenie ministerstva školstva.

Podľa ministerstva naše previerky nie sú striktnejšie ako v ostatných členských štátoch EÚ. „Preverenie znalostí bolo zavedené z dôvodu ochrany verejného zdravia a bezpečnosti pacientov. Pri skúškach spôsobilosti totiž skúšajúci z vysokých škôl avizovali veľké nedostatky v znalostiach skúšaných,“ vysvetlilo. Ministerstvo zdravotníctva dáva od tejto témy ruky preč, doplnilo, že kompetencie tu má školstvo.

Nedostatok lekárov hlásia viaceré nemocnice, napríklad Fakultná nemocnica v Žiline hľadá špecialistov na oddelenie pre dlhodobo chorých, psychiatra s atestáciou, v Trenčíne geriatra a neurológa. V skalickej nemocnici nutne potrebujú kardiológa, gynekológa, pediatra či urológa. Voľní lekári pritom na trhu nie sú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári