OĽaNO žiada vytvorenie úradu, ktorý dohliadne na etiku politikov

Hnutie OĽaNO vyzýva vládu, aby zaviedla prax, ktorá sa uplatňuje v mnohých krajinách sveta, teda aby vytvorila Úrad pre etiku.

20.09.2017 12:49
debata (14)

Ako povedala na tlačovej besede poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová, v USA napríklad úrad rieši dary verejných funkcionárov, zaoberá sa konfliktmi záujmov, majetkovými priznaniami, dáva odporúčania, kontroluje, postihuje verejných funkcionárov.

„U nás to rieši parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý rozhoduje podľa toho, kto v ňom má väčšinu. Rozhodovanie nie je objektívne. Výbor je výsmechom transparentnosti v politike,“ povedala Remišová a dodala, že proti korupcii sa nedá bojovať, ak umožňujeme „politikom žiť v šedej zóne“ a ak umožňujeme politikom schovávať sa za deravý zákon.

Zákon sa nevzťahuje na všetkých

V tejto súvislosti predstavila spolu s poslancom Gáborom Grendelom novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (ústavný zákon o konflikte záujmov), ktorou chcú upraviť podmienky podávania a zverejňovania majetkových priznaní.

„Zákon sa dnes nevzťahuje na mnohých verejných funkcionárov. Napríklad šéf daňového úradu musí podávať majetkové priznanie, ale šéf finančnej správy nie,“ uviedla s tým, že zákon dnes vymenúva funkcionárov, ktorí si musia plniť povinnosť podať majetkové priznanie.

Medzi nimi je aj šéf samostatného rozhlasu a šéf samostatnej televízie. V súčasnosti však riaditeľ verejnoprávnej RTVS takúto povinnosť nemá. „Aby sme tomu zabránili rozširujeme zoznam verejných funkcionárov, na ktorých by sa mala vzťahovať povinnosť podávať majetkové priznanie,“ uviedla Remišová.

Majetkové priznania by mali byť konkrétnejšie

Poslankyňa OĽaNO podotkla, že podľa ich návrhu by mali byť zverejňované aj majetkové priznania verejných funkcionárov, ktorí pôsobia na úrovni samospráv, teda starostovia a primátori.

Podľa poslankyne by mali byť majetkové priznania konkrétnejšie, aby bolo zrejmé, kde verejní funkcionári nadobudli príjmy, ktoré uvádzajú pod kolónkou „iné“ či „ostatné“.

Poukázala napríklad na niektorých funkcionárov, ktorí nadobudli nehnuteľnosti v Chorvátsku a uvádzajú iba príjmy z výkonu verejnej funkcie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #OĽaNO #verejní funkcionári #etika #Úrad vlády #Úrad pre etiku