Výbor pre financie žiada od ministra správu k rozdielom vo financovaní kampane Kisku

Členovia výboru na mimoriadnom rokovaní konštatovali, že podľa medializovaných informácií vznikajú pochybnosti o zákonnosti financovania kampane prezidenta.

20.09.2017 14:44
debata (253)

Parlamentný výbor pre financie žiada ministra financií Petra Kažimíra, aby podal výboru správu k medializovaným rozdielom vo financovaní kampane Andreja Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Členovia výboru dnes na mimoriadnom rokovaní konštatovali, že podľa medializovaných informácií vznikajú pochybnosti o zákonnosti financovania kampane prezidenta. Kažimíra tiež parlamentný výbor požiadal, aby mu predložil oznámenia Kisku a ďalších subjektov, ktoré boli povinné oznámiť rezortu financií výšku prostriedkov vynaložených na kampaň. Od prezidenta SR členovia výboru očakávajú, že ministerstvu financií poskytne súčinnosť pri vypracovaní správy, o ktorú výbor žiada. Parlamentný výbor očakáva, že Kiska predloží účtovné doklady, ktoré boli vystavené v súvislosti s prezidentskou kampaňou účtovaných spoločnosťou KTAG.

Za takéto uznesenie hlasovali šiesti poslanci vládnych strán a tiež poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Uhrík. Peter Štarchoň z hnutia Sme rodina sa zdržal hlasovania, aj keď jeho stranícky šéf Boris Kollár na sociálnej sieti kritizoval prezidenta a podľa neho by sa mal Kiska ľuďom ospravedlniť. Ostatní opoziční poslanci na rokovanie výboru neprišli. Ako povedal pre agentúru SITA predseda výboru Ladislav Kamenický, Jozef Rajrát aj Eugen Jurzyca sa z rokovania ospravedlnili. Predseda OĽaNO Igor Matovič neprišiel na rokovanie a ani sa neospravedlnil. Kamenický zvolal rokovanie výboru na základe žiadosti tretiny jeho členov. Ak o to požiada najmenej tretina členov výboru, jeho predseda musí zvolať rokovanie do siedmich dní. O zvolanie rokovania požiadali štyria poslanci zo strán vládnej koalície Eduard Adamčík (Most-Híd), Peter Náhlik (Smer-SD), Emil Ďurovčík (Smer-SD) a Irén Sárközy (Most-Híd). O zvolanie výboru požiadali v utorok. Dôvodom boli pochybnosti o financovaní prezidentskej kampane Andreja Kisku. Kamenický ešte v utorok zvolal rokovanie na dnes, keďže parlamentná schôdza sa skončila v utorok.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala, a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #minister financií