Väzenie za pokus sexuálneho násilia voči maloletej

Patrika Farkaša z Včeliniec odsúdili na dva roky nepodmienečne za sexuálne násilie voči maloletej dievčine.

20.09.2017 17:15
debata

Trest dva roky odňatia slobody nepodmienečne za sexuálne násilie voči osobe mladšej ako pätnásť rokov uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 22-ročného Patrika Farkaša z Včeliniec v okrese Rimavská Sobota. Farkaš sexuálny zločin v štádiu pokusu spáchal voči 13-ročnému dievčaťu, ktoré chytil pod krk, obchytkával na intímnych miestach a chcel, aby ho orálne uspokojilo. Svoje konanie nedokončil, pretože dievča krikom privolalo pomoc.

Patrik 16. júna 2015 večer pred 22. hodinou v obci Včelince pri moste nad riekou Slaná zatiahol maloletú Kláru vedľa hlavnej cesty a chcel orálny sex. Roztrhol jej pritom tričko a podprsenku. Dievčina ho uhryzla do ruky a na jej krik zasiahol priateľ staršej sestry Štefan. Na Okresnom súde v Rimavskej Sobote Patrik poprel, že by Kláru atakoval. Usvedčilo ho dievča, jej matka a sestrin priateľ Štefan. Nepresvedčivá bola jeho vlastná obhajoba, rozporné odpovede na otázky súdu a fakt, že v čase útoku bol pod vplyvom návykovej látky. Prvostupňový senát ho uznal za vinného zo zločinu sexuálneho násilia v štádiu pokusu a vymeral mu tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu na skúšobnú dobu päť rokov a probačným dohľadom súdu. Zároveň mu uložil povinnosť absolvovať protitoxikomanické liečenie ambulantnou formou. Súd pri ukladaní trestu zohľadnil skutočnosť, že dovtedy Patrik nebol súdne trestaný.

Proti rozsudku sa odvolal prokurátor, ktorý požadoval nepodmienečný trest. Patrik sa neodvolal, ale pred senátom krajského súdu vyhlásil, že je nevinný, Kláru nechcel znásilniť a svedkovia klamú. Podľa neho Kláru na svedectvo proti nemu naviedla jej matka. Tvrdil tiež, že pracuje, má ženu a dieťa a do „basy“ nechce ísť.

Odvolací senát však označil vinu za preukázanú a na návrh prokurátora Patrika poslal do väzenia na dva roky. Pretože odsúdenec nebol s verdiktom spokojný, predseda senátu ho upozornil, že uložený trest je nízky vzhľadom na doterajšiu beztrestnosť. Pritom sadzba za tento trestný čin je sedem až dvanásť rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #sexuálne násilie