Ružomberčania zostali bez tepla

Vykurovacia sezóna sa začala rozpačito. Pre chladné počasie sa už v pondelok ľudia začali zaujímať o teplotu radiátorov.

21.09.2017 07:00
ružomberok, mesto Foto:
V Ružomberku sa napriek chladnému počasiu nekúri, ľudia sa prispôsobujú odstávke v závode Mondi SCP.
debata (9)

Väčšina teplární začala vykurovať najneskôr v utorok večer. Sú však aj horšie prípady. Vykurovacia sezóna sa pritom začína od 1. septembra. Kúrenie má byť podľa platnej legislatívy spustené, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 stupňov Celzia. A nedá sa čakať jej zvýšenie v nasledujúcich dňoch.

Podmienky sú splnené skoro všade, zubami od zimy sa napriek tomu drkocú obyvatelia bytoviek v Ružomberku. Bez tepla a teplej vody sú už od soboty. „Nemáme teplú vodu a vôbec nám nekúria. Je tu zima ako v ruskom filme. Vonku už druhý deň v kuse leje,“ hovorí Mária z Ružomberka, ktorá býva na Veternej ulici. Na bytovke už niekoľko dní svieti oznam o odstávke kvôli plánovej oprave údržbe zariadení spoločnosti Mondi SCP, ktorá zásobuje teplom takmer celý Ružomberok.

Nedal sa dohodnúť iný termín

Ide o letnú plánovanú odstávku závodu od 18. septembra do 22. septembra, vysvetľuje komunikačná manažérka Mondi SCP Martina Piláriková. Do letnej odstávky je podľa nej zahrnutá aj údržba sústavy tepelných zariadení, a to od ôsmej hodiny večer 16. septembra do ôsmej hodiny večer 23. septembra.

„My to nijako nemôžeme ovplyvniť, kedy majú naplánované odstávky,“ hovorí Oľga Šventová z ekonomického úseku Stavebného bytového družstva Ružomberok. Oznámenie bolo podľa nej zverejnené všade.

Generálnu opravu sa podľa výkonného riaditeľa CZT Ružomberok Vladimíra Lajčiaka nepodarilo s Mondi SCP dohodnúť na iný termín. „Mal som s nimi rokovanie, lebo v septembri už môže prísť všelijaký čas, no oni majú kontrakty, ktoré sa podľa ich vyjadrenia nedali inak skoordinovať,“ hovorí. Bez tepla a teplej vody tak zostal takmer celý Ružomberok – okrem bytových domov napojených na plynové kotolne CZT Ružomberok. Dodávka sa má podľa Lajčiaka obnoviť už v sobotu na obed.

Náhradný zdroj

V budúcnosti by sa takáto situácia nemala už opakovať – v prípade odstávky by sa mal zabezpečiť náhradný zdroj, vysvetľuje Lajčiak. Momentálne už podľa neho prebiehajú prvé prieskumy.

Odstávky sa podľa predsedu predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Stanislava Janiša plánujú mimo hlavnej vykurovacej sezóny, ktorá trvá od septembra do mája. „Vo vykurovacom období sa riešia len poruchy a prípadne nepredvídané havarijné stavy,“ hovorí.

Chladné počasie vytrápilo aj niektorých ľudí z bratislavskej Petržalky napojených na centrálne vykurovanie. „My sme na Hálovej. Radiátory mám na päťke, a sú studené,“ hovorí Viera. To, že sa v stredu ráno v bytových domoch v piatom obvode hlavného mesta nekúrilo, potvrdila aj vedúca oddelenia energetiky Bytového družstva Petržalka Judita Ballányová. „Dňa 18. 9. 2017 bola podľa SHMÚ priemerná denná teplota pre Petržalku ešte viac ako 14°C,“ vysvetľuje postup bytového družstva Ballányová. Dodávateľ tepla Veolia Energia Slovensko začal vykurovanie postupne v priebehu stredy. „K tomuto rozhodnutiu došlo na základe vývoja vonkajšej priemernej teploty, ako aj na základe požiadaviek koncových spotrebiteľov,“ hovorí Lucia Burianová z Veolia Energia Slovensko. Kúriť začala spoločnosť aj inde.

Splnená podmienka

„Kúriť sa začalo v tých mestách, v ktorých už bola splnená podmienka na začatie vykurovania, respektíve tam, kde o to správca písomne požiadal dodávateľa tepla,“ hovorí Janiš. Vykurovanie sa už podľa neho začalo v niektorých severných okresoch, ale aj niektorých mestách na strednom Slovensku.

Od stredy večera sa kúri aj v bytovkách v Nových Zámkoch, potvrdil Štefan Szabo, riaditeľ energetického manažmentu spoločnosti Byt Komfort. Spoločnosť spravuje aj centrálnu kotolňu v Hurbanove. Od zimy sa netrasú ani v Poprade, kde tiež začali vykurovaciu sezónu v stredu. Od utorka večer sa vykuruje v bytových domoch v Pezinku, Modre, Senci, Malackách a Stupave, ktoré spravuje Stavebné bytové družstvo občanov. Od utorka kúri aj štátna Bratislavská teplárenská. Už od pondelka zase začala s dodávkou tepla trenčianska spoločnosť Výroba Tepla.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #vykurovacia sezóna