Na rakúsko-slovenských hraniciach hľadá migrantov armáda

Rakúsko začalo s náhodnými kontrolami v blízkosti hraníc so Slovenskom. Polícia a armáda tak spoločne vyrazili zastaviť prevádzačov pri ich snahe dostať utečencov novými pašeráckymi trasami až na sever Európy.

21.09.2017 10:10
rakúsko, utečenci, cvičenie Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Nové cestičky si mali prevádzači nájsť predovšetkým po tom, čo Maďarsko s Macedónskom výrazne posilnili ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Tzv. balkánska cesta aj napriek sprísneným kontrolám nie je úplne uzavretá. Pašeráci sa totiž snažia migrantov viesť aj cez naše územie.

„Mnohí utečenci, ktorí v súčasnosti prichádzajú napríklad z Grécka či zo Srbska, sa pokúšajú dostať ďalej na sever cez Slovensko. Prechádzajú cez Rumunsko alebo Bulharsko,“ vyhlásil rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil pre stredajšie vydanie denníka Die Welt.

Doteraz sa podľa neho ešte nestalo, aby museli vojaci pomáhať pri klasickej policajnej činnosti. „Dnes je to však potrebné,“ oznámil s tým, že v priebehu tohto roka dorazilo do Rakúska vyše 20-tisíc migrantov, z ktorých bezmála 12-tisíc požiadalo o azyl.

Podľa Doskozila v súčasnosti nie je v silách pohraničnej agentúry Frontex dostatočne chrániť vonkajšie hranice Európy. Rakúsko preto vypracovalo plán pre stredoeurópske štáty pre prípad, že by nastala nová utečenecká vlna.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď pripomína, že Rakúsko už pre zvýšené nebezpečenstvo terorizmu v období Nového roku nasadilo vo Viedni viaceré ozbrojené zložky. „Zjavne sa im to osvedčilo. Práve na také úlohy, ako je chránenie hraníc, je to úplne v poriadku,“ hovorí.

Viacero pašeráckych „zásielok“ s ľuďmi už v poslednom čase podľa Naďa zachytila aj slovenská polícia. "Prevádzači akoby zistili, že je tu teoretický priestor a keďže inak sa nedalo, začali do Rakúska chodiť z našej strany,“ tvrdí.

Či aj u nás narastie počet kontrol zameraných na nelegálnu migráciu, bude závisieť od policajných a spravodajských informácií. „Trasa cez bývalú Juhosláviu sa presúva viac k Čiernemu moru, a tak aj my asi zaznamenáme nárast zachytených utečencov. Asistenčné úlohy v prípade potreby môže polícii poskytovať armáda aj u nás, ale nemyslím si, že by to bolo v tomto momente potrebné,“ uzatvára Naď.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci