Meno Kotlebovho súpera padne začiatkom októbra

Piati kandidáti na predsedu Banskobystrického kraja pristúpili na spoluprácu.

21.09.2017 20:00
zupne volby, volby, urna, hlasovanie Foto: ,
Posledné župné voľby boli v roku 2013.
debata (64)

Dohodli sa, že si dajú spoločne vypracovať prieskumy vo dvoch rôznych agentúrach. Na základe výsledkov potom podporia jedného, ktorý má najväčšiu šancu poraziť súčasného župana, extrémistu Mariana Kotlebu (ĽS NS). Preferencie by mali byť známe začiatkom októbra. Ako však budú kandidáti postupovať, ak každý z prieskumov ukáže iného víťaza, nevedno.

Stanislav Mičev (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, OKS a KDH), Igor Kašper (nezávislý), Pavel Greksa (nezávislý) a Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska) si zaplatia dva predvolebné prieskumy v agentúrach AKO a MEDIAN.

„Prežívame historický okamih, lebo zatiaľ sa v histórii Slovenska nikdy nestalo, že by protikandidáti sadli za jeden spoločný stôl a prezentovali, že chcú urobiť spoločný dvojprieskum,“ povedal Klus.

Cena bude 1 896 eur pre každého

Túto dvojicu agentúr, ako tvrdia, si vybrali preto, lebo ich prieskumy pred vlaňajšími parlamentnými voľbami sa najviac približovali realite. Na každom z prieskumov sa zúčastní tisíc respondentov, ktorí budú odpovedať na štyri otázky. Okrem otázky, kto je ich favoritom, odpovedia aj na to, koho by volili, ak by ich preferovaný kandidát odstúpil. Zároveň sa ich prieskum spýta, koho by nevolili v žiadnom prípade a ktorú stranu by volili, ak by sa voľby konali nasledujúci víkend.

Spoločné zisťovanie verejnej mienky bude každého z kandidátov, ktorý sa zapojil, stáť 1 896 eur. Výsledky by mali byť známe koncom septembra alebo začiatkom októbra, na ich základe sa potom kandidáti rozhodnú, ako budú ďalej postupovať. Na spoločné stretnutie dostanú pozvánku všetci kandidáti s výnimkou Kotlebu, Jozefa Sásika (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) a Jozefa Šimka (nezávislý), ktorí podľa Mičeva „nezodpovedajú nášmu videniu demokratického sveta“.

Pätica sa teraz pokúsi nájsť prieniky svojich programov. Závery, ku ktorým dospejú, potom plánujú každý prezentovať v rôznych obciach kraja.

Favorit Lunter

Horúci favorit na víťazstvo, banskobystrický podnikateľ Ján Lunter si však dal v agentúre Focus urobiť vlastný prieskum. Tá už preferencie zisťovala aj v auguste a podľa vtedajších výsledkov by sa Lunter s 21,8 percenta umiestnil na prvom mieste. Podnikateľ už viackrát avizoval, že ak nebude na konci septembra najsilnejším z demokratických kandidátov, boj o kreslo šéfa župy vzdá.

„Svoj záväzok som jasne a verejne deklaroval už v lete a nemienim ho porušiť. Prieskum bude otvorený kontrole novinárov a jeho výsledky budú známe pred koncom septembra. Ak nebudem preferenčne najsilnejší demokratický kandidát, ak tu bude niekto očividne silnejší, odstúpim a podporím ho," zopakoval Lunter minulý týždeň.

Zatiaľ nie je jasné, čo kandidáti urobia, ak výsledky prieskumov budú odlišné. Mičev s takouto možnosťou nepočíta. „Prieskumy, ktoré sa uskutočnia v rovnakom čase a s rovnakými otázkami, by mali mať približne rovnaké výsledky. Uvažovať môžeme možno o štatistickej odchýlke, ktorá je do dvoch percent. Výsledky sa môžu líšiť len vtedy, ak nebudú dodržané podmienky výskumu,“ myslí si Mičev a pripúšťa, že budú prihliadať aj na výsledky Lunterovho prieskumu.

Závery zrejme nebudú moc odlišné

Ani šéf agentúry Focus Martin Slosiarik si nemyslí, že závery budú diametrálne rôzne. Upozorňuje však na to, že Lunterov prieskum sa začal realizovať o niečo skôr ako zvyšné dva a v takom prípade môžu odchýlky nastať. „Aj keď by to bol len jeden týždeň. Záleží však na tom, čo sa počas tej doby v realite stane. Už aj to, že sa vysielajú nejaké posolstvá o spolupráci kandidátov, môže mať istý vplyv na výsledky. Preto by bolo ideálne, ak by sa skutočne tie prieskumy realizovali v identickom čase,“ upozornil sociológ.

Podľa politológa Tomáša Koziaka je konanie pätice kandidátov rozumným krokom. Myslí si však, že sa k nim mal pridať aj Lunter. „Jediný spôsob, ako môžu pri tomto volebnom systéme poraziť Kotlebu, je, ak sa dohodnú na spoločnom postupe a spoločnom kandidátovi. Najférovejšie a najrozumnejšie je to skutočne práve na základe prieskumov zadaných renomovaným agentúram,“ nazdáva sa Koziak.

Politológ predpokladá, že takúto spoluprácu kandidátov prijmú aj voliči. „V Banskej Bystrici sa dá predpokladať, že voliči budú voliť hocikoho, kto môže proti Kotlebovi vyhrať,“ mieni Koziak, podľa ktorého je dohoda pätice akýmsi fiktívnym prvým kolom volieb, ktoré ukáže, kto má proti extrémistovi šancu. Prvý pokus o dohodu demokratických kandidátov na šéfa Banskobystrického kraja inicioval Mičev v máji. Svojich súperov vyzval na podpis memoranda, v ktorom by sa zaviazali, že spoločne podporia najsilnejšieho kandidáta, aby sa netrieštili hlasy v boji proti Kotlebovi. Memorandum vtedy okrem Mičeva nepodporil nik. K mierne upravenému dokumentu sa potom v auguste pridal iba Klus. Až septembrové rokovania nakoniec priniesli dohodu tejto pätice.

O stoličku župana sa v Banskej Bystrici uchádza 17 kandidátov. Ako nezávislí kandidujú riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper. O post župana majú záujem aj poslanec Národnej rady Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, OKS, KDH), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), zvolenský mestský poslanec Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), environmentálny manažér Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska), predseda Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku Jozef Sásik, Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Voľby do VÚC sa budú konať 4. novembra.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #BBSK #voľby do VÚC