Zvláštne Gajdošove manévre, myslí si analytik

Rekordná suma 1,1 miliardy eur na obstaranie 14 nových stíhačiek púta pozornosť.

21.09.2017 20:33
Peter Gajdoš Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš
debata (29)

Aké stroje nahradia staré migy, nie je známe. Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) sľubuje, že Slovensko sa už k týmto ruským stíhačkám nevráti. Napriek týmto slovám si jeho rezort dal vypracovať ponuku aj od ruskej strany.

Ministerstvo obrany malo do konca septembra predstaviť firmu, ktorá definitívne prezbrojí vzdušné sily. Gajdoš žiada polročný odklad, pretože doterajšie rokovania so švédskou firmou Saab o prenájme Gripenov stroskotali. Slovensko sa tak dostane do časovej tiesne, keďže zmluva o prevádzke súčasných MiG-29 vyprší na jeseň 2019.

Podľa Gajdoša ponúk je viac, doplnil, že rokujú s Američanmi, so Švédmi a s inými výrobcami. Napriek jeho tvrdeniam, že migy už nikdy nie, minister priznal, že naša strana si dala vypracovať cenovú ponuku aj na nové migy.

„Chceli sme zvážiť všetky dostupné možnosti. Preto sme si dali vypracovať cenovú ponuku aj od ruského výrobcu, aby sme vedeli jednotlivé sumy dostatočne porovnať,“ argumentoval Gajdoš a dodal, že takto má Slovensko lepšiu vyjednávaciu pozíciu v rokovaniach s viacerými dodávateľmi. Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď považuje oslovenie ruskej strany za zvláštne manévre, na ktoré nie je čas ani dôvod. „Ak by sme išli cestou stíhačiek z Ruska, verím tomu, že by okamžite prišla odpoveď zo strany Európskej únie či Severoatlantickej aliancie. Je jasné, že cenu Rusi stlačia čo najnižšie, len aby sa dostali na trh. Nerozumiem preto, prečo vôbec žiadali cenovú ponuku, navyše v týchto dňoch mala byť už známa konkrétna firma, ktorá stíhačky dodá. Namiesto toho tu máme odklad, ktorému, pravdupovediac, vôbec nerozumiem,“ uviedol Naď. Analytik pripomenul, že ministerstvo dostáva pravidelne hlásenia o poruchách migov, a preto ich treba vymeniť čo najskôr. „Ak vezmeme do úvahy čas, ktorý je potrebný na dodanie nových strojov, má rezort čo robiť, aby sa to celé stihlo. Také náročné obstarávania, akými stíhačky rozhodne sú, netrvajú mesiace, ale celé roky,“ poukázal Naď.

Vyjednávania so švédskou firmou Saab sa skončili na tom, že výrobca stiahol svoju možnosť prenájmu letových hodín. Rokovať s ňou začalo bývalé vedenie rezortu pod vedením Martina Glváča (Smer). Ten pre Pravdu potvrdil, že na konci jeho pôsobenia švédska strana ponúkala už len lízing alebo kúpu strojov. „Prebehli desiatky rokovaní, potom ku koncu volebného obdobia sa situácia zmenila, keď nám bolo avizované, že možnosť prenájmu letových hodín už nie je. Bola to značná zmena, čiže súčasné vedenie rezortu muselo prakticky začať s dohodami odznovu,“ povedal Glváč. Poznamenal však, že vtedy miliarda na stíhačky vyčlenená nebola, a preto rokovali iba o prenájme.

Aké stroje budú chrániť naše nebo? Zatiaľ sa najčastejšie skloňujú nadzvukové lietadlá švédskej, respektíve americkej výroby, teda Gripen a F-16. Nie je isté, či ich kúpime, alebo prenajmeme. Gajdoš nevylúčil ani dvojmotorové stíhačky. Patria sem drahé varianty ako britsko-nemecké Eurofightery, francúzske Rafale a americké F-18.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Peter Gajdoš #modernizácia slovenskej armády