Lubyová: Slovensku hrozí prepadnutie časti eurofondov, 32 miliónov eur

Slovensko môže po afére s rozdeľovaním európskych dotácií na vedu a výskum prísť o 32 miliónov eur z úniových fondov, pretože ich nestihne včas vyčerpať. Novinárom to povedala ministerka školstva Martina Lubyová.

22.09.2017 12:13 , aktualizované: 13:39
vlada, lubyova, Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).
debata (29)

Brusel ocenil promptnú reakciu Slovenska a pracovnú návštevu delegácie ministerky školstva prijal pozitívne. Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedala ministerka školstva Martina Lubyová, akčné plány a postupnosť krokov, ktoré ministerstvo v Bruseli prezentovalo, Európska komisia odsúhlasila. „Pokiaľ sa nám podarí tieto kroky dostatočne implementovať, tak výzvy môžu byť odblokované,“ uviedla ministerka. „Máme politickú podporu a naša pozícia je veľmi dobrá a konštruktívna,“ povedala Lubyová a dodala, že základným odkazom je to, že Brusel nechce Slovensko trestať.

Slovenská delegácia sa v Bruseli stretla aj s komisárkou pre regionálny rozvoj Corinou Cretu a pripomenula jej, že riešenie daného stavu je pre Slovensko veľkou prioritou. Zároveň jej prezentovali kroky, ktoré ministerstvo doteraz vykonalo, a to najmä začiatok kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, zrušenie problematickej výzvy na dlhodobý strategický výskum a vypracovanie akčných plánov na zvýšenie transparentnosti výberu projektov. Ako Lubyová pripomenula, po novom budú hodnotenia hodnotiteľov zverejnené a hodnotitelia budú rozdelení do viacerých kategórií podľa odbornosti.

Technické opatrenia

V dôsledku zablokovania výziev však Slovensko nedokáže do konca roka minúť všetky vyčlenené prostriedky. „Keď si predstavíte, že máme dve veľké tristomiliónové výzvy a obe sú zablokované, tak to musí oklieštiť našu kapacitu pre absorbovanie prostriedkov,“ povedala Lubyová a vysvetlila, že prostriedky zrejme prepadnú pre nedostatok času. „Na začiatku bola táto suma horibilná, hovorilo sa o 72 miliónoch eur. Zvýšeným úsilím všetkých partnerov sa nám túto sumu podarilo zredukovať na 32 miliónov eur,“ uviedla ministerka a vysvetlila, že išlo o technické opatrenia, napríklad o zvýšenie čerpania eurofondov v existujúcich programoch.

„Teraz je na stole to číslo 32 miliónov, čo nás veľmi mrzí. Toto sú prostriedky, ktoré sa dali naozaj produktívne využiť,“ povedala Lubyová a dodala, že to ešte nie je definitívne a je možné, že sa túto sumu podarí do konca roka znížiť. Ministerstvo s Európskou komisiou konzultovalo tri možné spôsoby čerpania peňazí, pričom ako schodný sa ukázal iba jeden, a to presunutie istej časti prostriedkov do takzvaných finančných nástrojov, čo v podstate predstavuje využitie návratných finančných príspevkov.

Ďalší stupeň kontroly

Zrušená výzva na dlhodobý strategický výskum (DSV) by mohla byť podľa Lubyovej opäť zverejnená začiatkom budúceho roka. Preverí ju aj Centrálny koordinačný orgán (CKO) patriaci pod úrad podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý vznikol až po spustení pôvodnej výzvy. „Aj úrad pána Pellegriniho bude garantom toho, že tie pravidlá budú nastavené správne a všetko bude transparentné,“ povedala Lubyová a dodala, že to možno považovať za ďalší stupeň kontroly. Pri výzve na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) pokračuje kontrola a preto ministerka nevedela odhadnúť aktuálny stav.

Na otázku, či ministerka vyvodí pre škandál s eurofondmi personálnu zodpovednosť, Lubyová odpovedala, že v takom prípade by musela prepustiť celú republiku. Aj keď najväčšiu zodpovednosť nesie podľa ministerky Výskumná agentúra, v tejto kauze bolo tak veľa aktérov, že úplne zosobniť zodpovednosť nie je možné. Poslankyňa Veronika Remišová z hnutia OĽaNO oceňuje, že nová ministerka sa snaží zavádzať dôležité opatrenia a pripomína, že OĽaNO ich navrhovalo už na začiatku eurofondovej krízy. „Eurofondy sa na výskum používajú už 10 rokov a je škandál, že vláda začína tento problém riešiť až teraz. Navyše informácie o tunelovaní eurofondov na vedu a výskum mala polícia aj tajné služby už dlhší čas, no nič neurobili,“ uviedla Remišová v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslal Matúš Bystriansky z oddelenia komunikácie s médiami OĽaNO.

Podľa Remišovej Slovenská národná strana v rezorte školstva zanechala spúšť a Slovensko s veľkou pravdepodobnosťou príde o 32 miliónov eur, pretože obe výzvy na eurofondy boli zbabrané. „Za 32 miliónov sme mohli spraviť mnoho užitočných vecí a vedeckých projektov. Teraz o tieto peniaze prídeme. Žiadame, aby za tieto obrovské škody bola okamžite vyvodená zodpovednosť,“ uviedla poslankyňa a dodala, že ministerka nemôže povedať, že Slovensko prichádza o milióny eur bez toho, aby uviedla, kto za to bude niesť zodpovednosť. Remišová tiež pripomenula, že ministerka nepovedala, čo sa stane s 300-miliónovou výzvou, pričom zodpovednosť za podpísané zmluvy nesie práve ona. „Už by sme konečne mali skončiť s hrou na schovávačku, kde sa každý vyhovára na niekoho iného. Je národným záujmom Slovenska, aby sa stámilióny eur z eurofondov využívali na rozvoj krajiny a nie na obohatenie vybraných jednotlivcov alebo firiem," povedala Remišová.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #kauza #školstvo #Peter Plavčan #Martina Lubyová