Fico: Slovensko pripravuje úrad na ochranu verejného záujmu

Na Slovensku sa pripravuje zriadenie úradu na ochranu verejného záujmu, ktorého cieľom bude ochrana ľudí, ktorí budú bojovať proti korupcii poskytovaním kvalitných informácií.

22.09.2017 13:33
debata (33)

Predseda vlády Robert Fico to uviedol v rakúskom Laxenburgu, kde sa stretol s dekanom Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (International Anti-Corruption Academy – IACA) Martinom Kreutnerom. Hovorili o aktivitách smerujúcich k užšej spolupráci v boji proti korupcii na národnej i regionálnej úrovni.

„Nechcem ad hoc spoluprácu, bude ideálne, ak sa nám podarí zostaviť trojročný plán spolupráce,“ zdôraznil Fico. Dekana IACA požiadal, aby sa tieto aktivity realizovali predovšetkým na Slovensku. Ako ďalej informoval tlačový odbor úradu vlády, premiér spresnil, že pre tento účel je zabezpečené aj finančné krytie.

Aktuálne je to 200-tisíc eur. Prostriedky by mali byť využité maximálne efektívne na organizovanie tréningov s prioritným zameraním sa na oblasť súdnictva, zdravotníctva a verejného obstarávania.

Na stretnutí v Laxenburgu podpísali dohoda o ďalšej spolupráci v boji proti korupcii v duchu zásad Rule of Law (vláda práva). Dokument konštatuje pripravenosť spolupracovať pri vzdelávaní expertov a profesionálov na národnej a regionálnej úrovni a taktiež záujem podporovať vzájomný dialóg a permanentnú výmenu skúseností.

Premiér sa chce podeliť so skúsenosťami v protikorupčnom bo­ji

„Pokúšame sa maximálne využiť medzinárodnú spoluprácu, ja sám som pripravený uchádzať sa o príležitosť podeliť sa na pôde IACA s našimi skúsenosťami v protikorupčnom boji,“ zdôraznil premiér. Ako príklad uviedol aj zavedenie pravidla pre postup pri nakladaní s hotovosťou na Slovensku. Fico súčasne informoval, že vzniká politická vôľa pri príprave nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku, pričom dôkazné bremeno by bolo prenesené na osobu, ktorá nevie vysvetliť pôvod majetku.

Na rokovaniach v Laxenburgu sa zúčastnil aj riaditeľ Odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR Peter Kovařík, ktorý zdôraznil, že spolupráca v oblasti boja s korupciou dostáva na základe dnešného stretnutia novú a rozšírenú dimenziu, a doplnil, že v rámci konkrétnych aktivít sa pripravujú napríklad aj školenia policajtov o dodržiavaní zásad integrity.

Akadémia IACA pôsobí ako vzdelávacia a výskumná inštitúcia s cieľom venovať sa aktívnemu boju proti korupcii, výskumu v tejto oblasti, výchove odborníkov a posilňovaniu expertného dialógu prostredníctvom výmeny medzinárodných skúseností. Sídli v Laxenburgu pri Viedni.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #úrad na ochranu verejného záujmu #boj proti korupcii #poskytovanie informácií