Potravinové balíčky sa rozdávajú už tretíkrát

Na sekretariáte Obecného úradu v Rumanovej (okres Nitra) sa ozve tiché klopanie. Dovnútra vchádza prvá mamička, ktorá si prišla vyzdvihnúť potravinový balíček. V dedine s viac ako 830 obyvateľmi naň majú nárok spolu štyri ženy s nezaopatrenými deťmi. Suché, trvanlivé potraviny putujú už tretíkrát v tomto roku do rúk ľudí, ktorých najviac ohrozuje chudoba.

25.09.2017 15:00
potraviny, pomoc, potravinový balíček Foto: ,
V obci Rumanová (okres Nitra) si potravinové balíčky prevzali v piatok ráno štyri matky s deťmi.
debata (20)

Viac ako 13-kilogramové balíčky obsahujú 21 druhov potravín. Od múky a cestovín cez strukoviny, polievky, konzervy až po sušené mlieko. „Telefonicky ma kontaktoval pán starosta, že si mám prísť po balíček,“ hovorí jedna z mamičiek samoživiteliek.

Potraviny sú pre ňu vítanou pomocou. Doma musela zostať pre zdravotné problémy svojej dcéry a nakoniec aj svoje. „Hoci mi pomáhajú rodičia i bývalý manžel, je to veľmi náročné,“ povedala. Na úrade sa pýta, či si tam môže balíček ponechať, kým sa poň neskôr zastaví otec. „Ja vám to zaveziem domov, tak ako aj ostatným,“ odpovedá starosta Jozef Jankovič.

Balíčky v tomto regióne distribuuje Slovenský Červený kríž. Do dediny ich priviezla predsedníčka miestneho spolu v Rišňovciach Jana Žitňáková spolu s ďalšou dobrovoľníčkou Oľgou Hudákovou. Rumanová je ich druhou zastávkou. Pred nimi ešte ostávajú obce Báb a Lukáčovce. Dobrovoľníčky vyťahujú zoznam, do ktorého sa mamičky najskôr podpíšu. „Balíčky z auta niekedy ani nevykladáme. Aj teraz ich preložíme do auta starostovi, ktorý ich ženám dovezie až domov,“ hovorí predsedníčka spolku.

Distribúciu potravín si na Slovensku rozdelili Slovenská katolícka charita (41 okresov), Slovenský Červený kríž (36 okresov) a Charita sv. Alžbety (dva okresy). Postupujú podľa menných zoznamov, ktoré im poskytlo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Slovenský Červený kríž začal 13. septembra. V zoznamoch má 21 783 príjemcov, čo predstavuje 50 823 balíkov. „Stretávame sa s tým, že ľudia sa nezdržiavajú na uvádzanej adrese. Riešime tiež otázky tých, ktorí nie sú v zoznamoch, no požadujú poskytnutie balíka,“ spresnila Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

V rovnakom dátume sa zapojila aj Slovenská katolícka charita (SKCH). „Distribúcia prebieha postupne až do 18. októbra,“ uviedla Monika Pribelová zo SKCH. Postarať sa musia o 40 700 balíčkov pre viac ako 17 307 ľudí. „Iba približne 5 až 7 percent pomoci nenájde z rôznych dôvodov adresáta. Tieto balíčky sú následne distribuované sekundárnym príjemcom. Imobilným, starým a chorým ich rozvážame na adresu,“ doplnila Pribelová.

K balíčkom sa môžu dostať aj ľudia, ktorí na zoznamoch nie sú a náhle sa ocitli v mimoriadne nepriaznivej situácii. Môže ísť napríklad o rodiny, ktoré zasiahla živelná pohroma. Rad na nich príde vtedy, ak balíčky zvýšia. Kto dostane potraviny v druhom kole, je na posúdení organizácií, ktoré sa starajú o distribúciu. „Pomoc im môžu poskytnúť samosprávy, terénni sociálni pracovníci úradov či komunitné centrá,“ dodala hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová.

Stretávame sa s tým, že ľudia sa nezdržiavajú na uvádzanej adrese. Riešime tiež otázky tých, ktorí nie sú v zoznamoch, no požadujú poskytnutie balíka. spresnila.
Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža

Potravinová pomoc sa zatiaľ týka viac ako 126-tisíc ľudí, v tomto roku sa ešte uskutoční jedna fáza. „Zoznamy pripravujeme vždy mesiac pred plánovanou distribúciou, preto v súčasnosti nevieme, koľkí budú mať nárok na balíčky vo štvrtej fáze,“ poznamenala Lukáčová. Orientačná hodnota balíčkov s potravinami sa pohybuje okolo 13,4 milióna eur. Hygienické potreby sa rozdávajú raz ročne, v tomto roku boli súčasťou druhej fázy pomoci na prelome mesiacov máj a jún.

S potravinovou pomocou začalo Slovensko na základe dotácií z Európskej únie v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Od mája 2011 do februára 2012 malo 20 kg múky a 20 kg cestovín dostať takmer pol milióna ľudí. Vtedy o ňu mohli požiadať osoby na hranici životného minima, deti žijúce v detských domovoch či v náhradných rodinách, dôchodcovia s príjmom do 305 eur či poberatelia dávok v hmotnej núdzi.

Pre nezvládnutú distribúciu, ktorú zabezpečovalo neziskové občianske združenie Potravinová banka Slovenska, sa pomoc nedostala k 90-tisíc ľuďom. Blamáž poznačila Slovensko na nasledujúce dva roky. V roku 2012 sa do programu potravinovej pomoci nezapojilo a rok neskôr zas jeho žiadosť zamietla Európska komisia.

Druhý pokus nasledoval v roku 2016 a mal dve fázy rozdávania. Obsah balíčkov sa zmenil, boli pestrejšie. Pribudli aj hygienické potreby. Potravinová pomoc bola vo vyššej hodnote ako v roku 2011, no dostala sa k menšiemu počtu chudobných ľudí. Nárok na ňu malo vlani takmer 95-tisíc ľudí. Distribúcia balíčkov nezostala len na jednom subjekte. Ústredie práce začalo spolupracovať so Slovenskou katolíckou charitou, Slovenským Červeným krížom a s Charitou svätej Alžbety.

Zloženie potravinového balíčka (hodnota: 33,66 €)
obsah: 21 druhov potravín, 32 kusov
cestoviny špagety 2 ks cestoviny kolienka 2 ks
cestoviny slovenská ryža/tarhoňa 1 ks ryža 1 ks
fazuľa suchá 2 ks hrach suchý 2 ks
šošovica suchá 2 ks olej 1L 1 ks
cukor 1 ks múka hladká 2 ks
múka polohrubá 2 ks konzerva – bravčové mäso 1 ks
konzerva – guláš 1 ks konzerva – paštéta 4 ks
sardinky v oleji 2 ks sardinky v paradajkovej omáčke 1 ks
instantná polievka francúzska/hovädzia 1 ks instantná polievka s knedličkami 1 ks
instantná paradajková polievka 1 ks paradajkový pretlak 1 ks
sušené mlieko 1 ks

Kto má nárok

  • primárne – rodina s nezaopatreným dieťaťom či deťmi, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi; starobní dôchodcovia, invalidné osoby a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi a nemajú príjem z inej zárobkovej činnosti
  • sekundárne – iné osoby v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii na základe posúdenia (napríklad osoba s príjmom pod úrovňou životného minima, pri náhlom vážnom ochorení živiteľa rodiny, pri strate živiteľa rodiny, osoby a rodiny zasiahnuté živelnými pohromami)

Koľko balíčkov pripadá na osobu

  • jednotlivec, ktorý spĺňa podmienky – 1 potravinový balíček
  • dvojica, v ktorej obaja spĺňajú podmienky – 1 potravinový balíček pre každého
  • rodina s 1 nezaopatreným dieťaťom – 2 potravinové balíčky,
  • rodina s 2 až 3 nezaopatrenými deťmi – 3 potravinové balíčky,
  • rodina so 4 a viac nezaopatrenými deťmi – 4 potravinové balíčky

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #potravinová pomoc #Červený kríž