Zo záchranárskeho vrtuľníka môže byť svadobná atrakcia

Vrtuľník z letky ministerstva vnútra, ktorý počas svadby zhadzoval na zem cukríky, vyvolal veľké polemiky o tom, či je možné takto využiť vládny stroj.

25.09.2017 10:00 , aktualizované: 19:17
Danica Kleinová a Alexander Nejedlý Foto:
Redaktorka Danica Kleinová sa pred pár dňami vydala za dlhoročného partnera Alexandra Nejedlého. Takto vyzerala počas svadobného dňa D.
debata (49)

Niektorí krútia hlavami nad tým, čo robilo lietadlo, ktoré slúži na monitrovanie dopravy či na záchranu životov, na súkromnej oslave. Iní zase tvrdia, že je to v poriadku, ak bolo riadne objednané a civilisti zaň aj zaplatia. Faktom však je, že na Slovensku je vyhadzovanie predmetov počas letu zakázané.

Minulý piatok popoludní nad obcou Vojka neďaleko Bratislavy vzbudil pozornosť svadobčanov aj dedinčanov krúžiaci vrtuľník. Konala sa tu svadba prezidenta hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého s redaktorkou súkromnej televízie Danicou Kleinovou. Zúčastnil sa jej aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Vládny stroj nad reštauráciou podľa portálu cas.sk urobil pár okruhov, porozhadzoval cukríky a odletel. Novomanželia uviedli, že si vrtuľník neobjednali a celá akcia bola pre nich prekvapením od Nejedlého kolegov.

Iba precvičovanie

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Petara Lazarova spomínaný prelet bol predĺžením riadneho výcvikového letu, počas ktorého sa precvičovala nová technika na palube stroja. „Výcvikový let sa predĺžil o let do Vojky a naspäť. Musíme podotknúť, že predĺženie bude riadne zaplatené zamestnancami,“ povedal Lazarov.

Uhradia ho pracovníci leteckého útvaru aj hasičského zboru, ktorí si takto chceli uctiť generála hasičov, ktorý sa ženil. „Za 20 minút letu bude vystavená aj zaplatená faktúra 700 eur,“ doplnil Lazarov s tým, že ak by bol vrtuľník potrebný na ostrom zásahu a na inom mieste, do Vojky by neletel.

Na otázku denníka Pravda, či má rezort vypracovaný interný predpis, ktorý by obsahoval pravidlá pre prenájmy štátnej letky na komerčné účely, a či ho môže denníku poskytnúť, hovorca nereagoval.

Využívanie štátnych lietadiel na súkromné akcie sa dá podľa Lazarova ťažko naplánovať, pretože sú vyťažené. „Všetci objednávatelia zo strany samospráv, aeroklubov či športových centier dopredu vedia, že zásahový let má vždy prednosť pred ich požiadavkami,“ doplnil. Vrtuľníky z ministerskej letky využíva polícia napríklad na monitorovanie dopravy či hraníc s Ukrajinou a podobne. K dispozícii sú aj hasičom, horským záchranárom a civilnej ochrane. Podľa Lazarova majú v priemere dva zásahové lety za deň.

Viacúčelový vrtuľník

Stroj, z ktorého sa stala svadobná atrakcia, mal byť Eurocopter 135. Ide o viacúčelový vrtuľník, ktorý je rozšírený pre potreby leteckej záchrannej služby a policajných zborov. Možno ho využívať aj na transport ľudí či materiálu. Podľa odborníka na letectvo, ktorý si neželal uviesť meno, stojí jeho výjazd oveľa viac ako iné stroje, ktoré využívajú súkromníci napríklad na vyhliadkové lety. „Hodina letu na tomto type vyjde na 3 500 až 4 000 eur,“ pripomenul. Nepozdáva sa mu, že bol štátny vrtuľník použitý na súkromné účely. „Treba sa zaoberať tým, či to aj naozaj niekto zaplatí,“ doplnil. Lazarov spresnil, že ide o vrtuľník Bell, ktorého letová hodina stojí 2 000 eur.

Zhadzovanie predmetov počas letu nie je dovolené a týka sa to aj cukríkov. „V Slovenskej republike nie je zhadzovanie predmetov a rozprašovanie dovolené. Dopravný úrad môže udeliť výnimky,“ povedala špecialistka na vonkajšie vzťahy Michaela Legelová z Letových prevádzkových služieb.

Denník Pravda sa opýtal Dopravného úradu, či dal na let do Vojky výnimku. Podľa vyjadrení asistentky predsedu Evy Oravcovej ich úrad nezasahuje do záležitosti ministerstva vnútra. "Dopravný úrad nevykonáva dozor a dohľad nad štátnymi lietadlami. V prípade akýchkoľvek otázok sa obráťte na letecký útvar ministerstva,“ podčiarkla. Rezort vnútra sa k tomuto nevyjadril.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že piloti potrebujú mať nalietaných čo najviac hodín, a tak berú každú možnosť. Podľa neho je v poriadku, ak si štátny vrtuľník prenajme súkromná osoba, ale musí ho riadne zaplatiť. „Bežný človek si môže objednať aj celú štátnu letku, len tam musí byť objednávka, vystavená faktúra aj zaplatená, v tom problém nevidím,“ poznamenal Žitný. To, že z vrtuľníka padali nejaké drobnosti, nepovažuje za vážny prehrešok. „Nešlo o ohrozenie na živote, je to banalita,“ mieni analytik.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník Bell 429 #Danica Kleinová