Policajti testujú unikátnu metódu porovnávania pachových stôp

Polícia testuje novú metódu porovnávania pachových stôp, ktorá môže s využitím služobných psov a modernej techniky pomôcť pri usvedčení páchateľov trestných činov.

25.09.2017 11:23
debata (4)

Informovalo o tom policajné prezídium, podľa ktorého ide o prvé nasadenie technológie tohto druhu na svete pri pachové identifikácii stôp. Od nového postupu si polícia sľubuje získanie úplných dôkazov pre trestné konanie.

„V rámci novej metódy Vama nasadzujeme služobným psom na hlavu špeciálnu čiapku s elektródami, ktoré sú prepojené so zariadením na ich tele. Pomocou wifi signálu sa mozgové elektrické impulzy psa prenášajú do počítača, kde môžeme vidieť, ako pes reaguje na jednotlivé pachy pri ich porovnávaní,“ povedal Ján Varga, vedúci oddelenia metódy pachovej identifikácie. Projekt pomenovali podľa začiatočných písmen autorov metódy.

Počítačom zostavené a vyhodnotené výsledky podľa polície preukážu hodnovernosť označenia pachovej stopy psom.

Kriminalisti tak budú mať k dispozícii nielen písomný záznam o výsledku porovnania, ale aj dáta o mozgovej aktivite psa, ktorá poukážu na viditeľné rozdiely medzi reakciami psa na pachy, ktoré sa zhodujú alebo nezhodujú s pachovou stopou možného páchateľa. Polícia uviedla, že prvé výsledky vyšetrovania ukázali vysokú presnosť pri hodnotení stopy zápachu.

Na vývoji novej metódy identifikácie pachových stôp slovenská polícia spolupracuje so špecialistom košickej Univerzity veterinárneho lekárstva.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia SR #pachové stopy #nová technológia