Zachránil život psíkovi, stal sa hrdinom zvierat

Hrdinom nemých tvárí sa stal Peter z Nových Zámkov. Zachránil život psíkovi, ktorého za sebou ťahal traktor. Za tento skutok dostal ocenenie Animal Hero Slovakia, ktoré už po druhý raz vyhlásila Aliancia združení na ochranu zvierat.

25.09.2017 16:00
Sloboda zvierat aupark adopcna akcia Najdite sa! Foto: ,
Nový domov si na podujatí našlo viacero opustených psov.
debata (4)

Svoje uznanie mu vyslovila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS), ktorá cenu slávnostne odovzdala počas sobotňajšieho podujatia Nájdite sa, na ktorom sa útulky pravidelne snažia nájsť svojim zverencom nové domovy.

Peter prechádzal začiatkom leta cez obec Podhájska (okr. Nové Zámky), keď si všimol traktor, ktorý za sebou ťahal zúboženého psa. Okamžite zablokoval traktoru cestu a vodiča upozornil na zranené zviera. Psíka oslobodili, no ten v panike ušiel do kríkov, kde sa ukryl. Jeho príbeh sa, zdá sa, skončí šťastne, zo zranení sa doliečuje v dočasnej starostlivosti v rodine, ktorá mu pomohla prekonať nielen fyzické, ale aj psychické následky prežitej traumy. Hoci vyšetrovanie prípadu políciou nie je stále ukončené, aktivisti a bojovníci za práva zvierat sa už teraz rozhodli vyzdvihnúť Petrovo konanie. V sobotu sa stal historicky druhým laureátom ocenenia Animal Hero Slovakia.

"Týraných zvierat na Slovensku je stále veľa, ale našťastie aj ľudí, ktorí im pomáhajú. Cenu sme pánovi Petrovi odovzdali práve preto, lebo sme si uvedomili, že takto by sa mal zachovať každý. Pokiaľ budú ľudia vidieť týranie a nič s tým nespravia, na Slovensku sa nič nezmení,” povedala pre Pravdu Dorota Kráková z organizácie Zvierací ombudsman.

Peter si cenu nemohol prísť prevziať osobne, urobila tak preto zaňho symbolicky Mária Benedikovičová zo Slobody zvierat. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vyzvala ľudí, aby sa nebáli ozvať, ak sa stanú svedkom týrania zvierat. "Je mi veľkým potešením, že dnes môžeme dať túto cenu jednému odvážnemu mužovi, ktorý zachránil jedno zvieratko,” povedala. Matečná ešte počas letných mesiacov avizovala legislatívne zmeny, ktoré zlepšia ochranu zvierat na Slovensku. Novela zákona o veterinárnej starostlivosti okrem iného uzná zvieratám status cítiacej bytosti. Slovenské zákony ich v súčasnosti považujú za veci. Rezort už novelu poslal do medzirezortného pripomienkového konania.

Cena Animal Hero Slovakia sa udeľuje za pozitívny príklad v oblasti ochrany zvierat. Ide o morálne uznanie pre ľudí, ktorí sa snažia riešiť následky týrania nemých tvárí. Minulý rok ho získali dvaja policajti z východného Slovenska. Zaoberali sa prípadom dvoch mladíkov, ktorí brutálne dobili vlčiaka. Oceneným policajtom sa podarilo tento čin objasniť a dotiahnuť až pred súd.

Aktivisti sa aj takýmto spôsobom snažia poukázať na slabú úroveň ochrany zvierat na Slovensku. Od roku 2010 bolo u nás za ich týranie nepodmienečne odsúdených len šesť ľudí. Realita je však oveľa horšia a rôzne prejavy trýznenia sú stále pomerne častým javom. „Ide o špecifickú trestnú činnosť, kde nie je možná výpoveď samotnej obete. Preto chýba všeobecné povedomie o postupoch, vďaka ktorým by kompetentní mohli postupovať efektívne, a tak to vyzerá, že je u nás veľmi nízka vymožiteľnosť práva v oblasti týrania zvierat,“ upozornila ochranárska organizácia Zvierací ombudsman.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #útulok #týranie zvierat