Minister Sólymos predstavil agrorezortu návrh na spoločnú ochranu lesov

Starostlivosť o slovenské lesy sa posilní. Zabezpečiť to už čoskoro má návrh Národného memoranda o lese, ktoré poskytne rámcovú stratégiu pre spoluprácu pri ochrane lesov. Ten predložil šéfke rezortu pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nom. SNS) minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

25.09.2017 12:35 , aktualizované: 26.09.2017 09:20
László Sólymos, minister živ. prostredia Foto: ,
Minister životného prostredia SR László Sólymos počas tlačovej besedy o Národnom memorande o lese.
debata (15)

„Národné parky potrebujú väčšiu a účinnejšiu ochranu. Je najvyšší čas si konečne ujasniť, ako naše lesy vnímame. Či ide len o zásobáreň dreva, alebo, naopak, predstavujú priestor pre pokojný život vzácnych druhov, príležitosť pre zdravý relax ľudí a rozvoj cestovného ruchu, často v tých najmenej rozvinutých okresoch,“ povedal Sólymos, ktorý podľa vlastných slov čoraz častejšie čelí sťažnostiam odborníkov aj laikov na výrub a vývoz dreva zo Slovenska. Na problém v lete upozornilo slovenskú stranu aj UNESCO, ktoré zdvihlo výstražný prst v prípade unikátnych Karpatských bukových pralesov. Aj v niektorých častiach tejto oblasti sa stále rúbe a poľuje – a ak sa to nezmení, môže krajina čoskoro prísť o významný medzinárodný certifikát.

Razantnú zmenu prístupu k našim lesom má zabezpečiť národné memorandum a novela zákona o ochrane prírody. „Pri súčasnej legislatíve envirorezort nedokáže garantovať ochranu prírody a lesov,“ zdôrazňuje zelené ministerstvo.

Zákony totiž dovoľujú zabrániť ťažbe dreva len v bezzásahových zónach, teda v lokalitách s piatym stupňom ochrany. Na územiach s akýmkoľvek nižším je to možné len za predpokladu, že sa včas preukáže nutnosť ochrany vzácnych biotopov. Sólymos po novom avizuje posilnenie režimu takým spôsobom, aby sa o ťažbe na takomto úseku už vôbec neuvažovalo. Bezzásahové územia sa navyše rozrastú o ďalšie lokality.

Novela tiež sprísni podmienky pri takzvanej náhodnej ťažbe v druhom až štvrtom stupni ochrany. V súčasnosti sa pri holoruboch z dôvodu kalamity nevyžaduje súhlas Štátnej ochrany prírody, teraz však bude mať štát silnejšie slovo.

Hovorca agrorezortu Vladimír Machalík pre denník Pravda spomenul, že kompetentné orgány budú ešte o obsahu memoranda spoločne komunikovať. Podľa náčelníka Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraja Lukáča sú Sólymosove slová o potrebe ochrany lesov zatiaľ najsilnejším vyjadrením ministra životného prostredia v histórii Slovenska.

„Reaguje na tlak občianskej spoločnosti, ktorá je veľmi znepokojená, ako to s našimi lesmi vyzerá. Zaujíma ma, ako sa tieto konkrétne veci premietnu do nového znenia zákona o ochrane prírody,“ zdôraznil Lukáč s tým, že na budúci týždeň Sólymosovi predložia návrhy na konkrétne zmeny. Bude medzi nimi aj napríklad rozšírenie bezzásahových zón či obmedzenie ťažby dreva v národných parkoch.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #László Solymos #Gabriela Matečná #Národné memorandum o lese