Mladí ľudia budú protestovať proti korupcii. Premiér chce, aby študovali jej prevenciu

Predseda vlády SR Robert Fico víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujmu. Uvádza to v tlačovej správe, ktorú poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

25.09.2017 13:15
Fico Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico je pripravený vytvoriť podmienky na krátke školenie na Medzinárodnej protikorupčnej akadémii pre skupinu 15 – 20 študentov.
debata (31)

Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku ponúka mimovládnym organizáciám možnosť vybrať dvoch absolventov vysokých škôl zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie.

Premiér je rovnako pripravený vytvoriť podmienky na krátke školenie na uvedenej akadémii pre skupinu 15 – 20 stredoškolákov a vysokoškolákov, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v novembri. Toto školenie by študentom mohlo vytvoriť obraz o medzinárodných aspektoch boja proti korupcii. Na tento účel osloví Úrad vlády SR stredné a vysoké školy.

Popoludní sa uskutoční v Bratislave ďalší z plánovaných pochodov proti korupcii, ktorý organizujú stredoškolskí a vysokoškolskí študenti. Pochod má podporu aj z radov aktivistov z učiteľského a vedeckého prostredia. Začiatok pochodu bude o 17:00 na Hviezdoslavovom námestí.

Študenti zároveň vyzývajú svojich podporovateľov, aby na pondelňajší protest priniesli hárky s podpismi pod nimi organizovanú petíciu. V nej študenti požadujú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, zmeny na postoch špeciálneho prokurátora a prezidenta Policajného zboru, vyšetrenie kauzy Gorila alebo možnosť prezentovať tieto požiadavky v pléne parlamentu.

Podľa odhadov sa im zatiaľ pod petíciu podarilo vyzbierať okolo 70000 podpisov. Pochod v Bratislave tiež podporí sprievodné podujatie pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #protikorupčný pochod