Tretí protikorupčný pochod sa skončil. Študenti žiadali vyšetriť kauzy

Tretí protikorupčný pochod, ktorý organizovali študenti stredných a vysokých škôl, sa začal na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Demonštrácia sa niesla v pokojnom duchu.

25.09.2017 17:20 , aktualizované: 19:35
Veľký protikorupčný pochod Foto: ,
V Bratislave a Prahe sa začal tretí Veľký protikorupčný pochod, ktorý organizujú študenti. Hlavným heslom pochodu je „Krok po kroku proti korupcii“.
debata (384)

Demonštrujúci začali pochodovať približne o štvrť na šesť. Tretí Veľký protikorupčný pochod prilákal stovky ľudí, avšak opticky sa zdalo, že je protestujúcich menej ako na prvom proteste. Tí najhlasnejší skandovali rôzne heslá ako napríklad „Nie sme ovce“ či „Poďte s nami!“, no aj viac politické, ako napríklad „Kaliňák odstúpiť!“. Demonštrácia sa niesla v pokojnom duchu.

Na proteste pred masou ľudí vystúpili obaja zakladatelia protikorupčných pochodov, študenti Dávid Straka a Karolína Farská.

Nie sú posadnutí „Kalim“

Jeden z organizátorov Róbert Martin Hudec povedal, že študenti nie sú posadnutí Kaliňákom. „Chceme len, aby pravidlá platili pre všetkých rovnako. Chceme spravodlivé Slovensko. Politici musia vidieť, že ak ignorujú vôľu občanov, klesajú im preferencie. Pokiaľ vytrváme, budeme mať lepšiu krajinu a budeme môcť povedať, že sme hrdí Slováci a že sme hrdí na našu republiku,“ vyhlásil s tým, že politika je zrkadlom našej krajiny.

Ľudia sa zhromažďujúci sa na Námestí SNP. Foto: Pravda
Veľky protikorupčný pochod Ľudia sa zhromažďujúci sa na Námestí SNP.

Organizátorka Karolína Farská si myslí, že ľudia by mali veriť, že keď odhalia korupciu, štát to vyrieši. „Existujú obrovské neprešetrené kauzy. Existujú kauzy, ktoré sú štátne inštitúcie schopné riešiť. Prečo niekedy môže prísť k odvolaniu ministra a niekedy nie?“ pýtala sa mladá študentka. Podľa nej by inštitúcie mali vyšetrovať všetkých rovnako. Pripomenula, že v piatok premiér informoval, že s veľkou pravdepodobnosťou vznikne úrad na ochranu verejného záujmu. Podľa nej sa premiér snaží hovoriť o tom, ako sa dá riešiť korupcia. „Premiér robí kroky proti korupcii. Prečo potom ignoruje nás, tisíce ľudí, a tých, ktorí podpísali petíciu?“ povedala a dodala, že na pochod pozvali aj premiéra.

Ten však neprišiel, no na pozvanie reagoval s ponukou pre študentov. Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku ponúka, že mimovládne organizácie môžu vybrať dvoch absolventov vysokých škôl zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie.

Zbierali podpisy

Študenti počas akcie zbierali podpisy pod petíciu, v ktorej žiadujú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, zmenu na poste špeciálneho prokurátora a vyšetrenie kauzy Gorila. Doteraz ju podpísalo vyše 70-tisíc ľudí.

Organizátori pozvali na pochod aj premiéra Roberta Fica. „Vážený pán premiér, prosíme nehazardujte s dôverou verejnosti a príďte svoje kroky vysvetliť protestujúcim. Budeme vás čakať o 18:00 na Námestí SNP,“ píše sa v liste. Premiér však neprišiel. Predseda vlády víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujmu, uvádza sa v správe tlačového odboru Úradu vlády SR.

Na protest prišli mladí aj starí. Foto: Pravda, Robert Hüttner
IMG 3138 Na protest prišli mladí aj starí.

Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku ponúka mimovládnym organizáciám možnosť vybrať dvoch absolventov vysokých škôl zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie.

Premiér je rovnako pripravený vytvoriť podmienky na krátke školenie na uvedenej akadémii pre skupinu 15 – 20 stredoškolákov a vysokoškolákov, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v novembri. Toto školenie by študentom mohlo vytvoriť obraz o medzinárodných aspektoch boja proti korupcii. Na tento účel osloví Úrad vlády SR stredné a vysoké školy.

Pochod v Bratislave tiež podporilo sprievodné podujatie pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

384 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kauza Gorila #protikorupčný pochod