Kočan: VšZP nekrachuje, za poistencov platí najviac

Generálny riaditeľ najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan v posledných mesiacoch vyvracia mýty o tom, že štátna poisťovňa krachuje. Nie je to podľa neho pravda, skôr naopak, platí za svojich poistencov najviac. Pripomína, že osem z desiatich lekárov je poistených práve vo VšZP a tí, ako poznamenal Kočan, vidia skutočné podmienky v zdravotných poisťovniach.

26.09.2017 13:00
miroslav kocan Foto: ,
Miroslav Kočan.
debata (8)

Ako je na tom VšZP za posledné roky s poistencami? Skôr ich stratila alebo získala?

Minulý rok sme prišli asi o deväťtisíc poistencov. Je to približne 0,3 percenta nášho kmeňa, čo je relatívne zanedbateľná strata, keďže Všeobecná zdravotná poisťovňa má spolu 3,2 milióna poistencov. Keď zvážime to, v akej mediálnej situácii v tom čase bola, myslím si, že to bol dobrý výsledok. Tento rok nerobíme aktívnu televíznu kampaň, nemáme zazmluvnených externých náborových pracovníkov na získavanie nových klientov, preto je jedna z najlacnejších za posledné roky. Samozrejme, podporujeme príchod nových poistencov, využívame na to našu webovú stránku či pobočky, aktívne komunikujeme a vysvetľujeme niektoré mýty o tom, že poisťovňa krachuje.

Ako vyvraciate informácie, že poisťovňa krachuje?

Predovšetkým sa snažíme proaktívne vysvetľovať, aká je reálna situácia. Niekedy si to poistenci sami prídu overiť, či sme v krachu. Vo väčšine prípadov je to o tom, že to niekto len tak povedal. Môžem ubezpečiť všetkých, že VšZP v krachu nie je, je stabilizovaná a funguje dobre. Aktuálne sme sa dohodli s ambulantným sektorom o predlžení zmlúv. Navyše stále platíme priemerne na jedného poistenca najviac zo všetkých poisťovní – a aj budeme platiť. Hoci súkromné poisťovne to spochybňujú. Sme taká posledná inštancia, keď niekto potrebuje pomoc.

Platíte viac na poistenca a vracajú sa k vám drahší, čiže chorí pacienti. Prečo je to tak?

Kým je človek mladý a zdravý, lekárov nenavštevuje často a nemá možnosť posúdiť skutočné rozdiely medzi zdravotnými poisťovňami. Deje sa tak až vtedy, keď príde do ťažkej situácie. Sú to napríklad aj malé poznámky typu „keby ste boli vo Všeobecnej, mali by ste to zaplatené“. Je to cez čakacie doby na vyšetrenia až po liečbu. To sú presne oblasti, keď sa prejaví rozdiel medzi poisťovňami. Dôkazom toho je fakt, že osem z desiatich lekárov je poistených vo VšZP. Oni naozaj vedia, aké sú skutočné podmienky v rámci jednotlivých poisťovní.

Súkromné poisťovne lákajú nových klientov na kratšie čakacie doby na MR vyšetrenie či exekučnú amnestiu za dlhy na poistnom. VšZP nepripravuje nejakú protiponuku?

Ak by som sa mal vyjadriť k týmto dvom kampaniam, musím skonštatovať, že ministerstvo spravodlivosti už pripravuje materiál na exekučnú amnestiu, kde budú zahrnuté aj pohľadávky zo zdravotného poistenia a my sa budeme riadiť zákonom. Už teraz maximálne vychádzame v ústrety dlžníkom, ktorí sú ochotní prejsť na splátkový kalendár tým, že im poskytujeme možnosť odpustenia príslušenstva istiny. Čo sa týka odpustenia istiny zo zdravotného poistenia, tam si počkáme na legislatívny rámec. Neodpustím si poznámku, že exekučná amnestia je výhodná pre tých, ktorí si neplatia zdravotné poistenie. Nie je pre tých, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť. Na druhej strane, vyberanie poistného je vyberanie štátneho odvodu. To nie je možnosť, to je povinnosť.

A čo s čakacími dobami na vyšetrenie CT?

Stále si myslím, že VšZP má najnižšie čakacie doby a potvrdzujú mi to aj poskytovatelia. V tomto smere sme konkurencieschopní, aj keď sme to takýmto spôsobom nekomentovali. Prišli sme s inou novinkou. Od októbra naši poistenci nebudú platiť 17 centov za elektronický recept. Ide o nové recepty s čiarovým kódom, ktoré VšZP zavádza vo veľkom.

Koľkí poistenci budú túto výhodu môcť využiť?

Doteraz sme elektronicky vydali 1,2 milióna receptov, to je ten potenciál. Teraz máme elektronicky zapojených vyše 50 percent lekární a vyše 30 percent lekárov. Počty rýchlo stúpajú, týždenne až o stovky poskytovateľov. Dúfam, že to ľudia využijú a budú si od lekára pýtať elektronické recepty.

Nemusia na to mať elektronický občiansky preukaz?

Zatiaľ nie.

Zmluvy s nemocnicami platia do konca septembra. Ako budú vyzerať nové? Dostanú rovnaký objem peňazí alebo menej?

Fakt je, že sme do zmlúv pri rokovaniach o tohtoročných podmienkach dali klauzulu, že im budeme kompenzovať zvýšené náklady na mzdy pod podmienkou, že rezort zdravotníctva bude na konci roka dofinancovaný. Keďže dofinancovanie ešte nie je úplne stopercentne dohodnuté, istým spôsobom tu obava nemocničného sektora, či si uplatníme túto klauzulu, je. Pevne dúfam, že nakoniec nájdeme konsenzus s ministerstvom financií a skutočne neohrozíme zdravotný sektor tým, že by bol nedostatok financií.

Dofinancovanie je naplánované na posledné dva mesiace. Zmluvy sa končia v septembri. Október zostáva visieť.

Keď budeme rokovať o predlžení zmlúv s nemocnicami, pevne verím, že už budeme mať informáciu z parlamentu, ako sa vyvíja dofinancovanie sektora.

Takže zatiaľ je to ako? Ako budú znieť dodatky k zmluvám?

To by som možno prezradil niečo z budúcich rokovaní. Môžem však povedať, že VšZP nie je založená s cieľom dosahovania zisku. Všetky prostriedky vracia späť do systému. Nie je naším cieľom zničiť nemocnice a dostať ich do konkurzu. Nebudeme presadzovať likvidačné riešenia.

S akou stratou skončí VšZP tento rok? Bude to lepšie, ako boli pôvodné očakávania?

Podľa našich prepočtov sa nám darí plniť ozdravný plán na 105 percent. Očakávame lepšie výsledky hospodárenia, ako sme pôvodne na začiatku roka plánovali, čo ma veľmi teší. Dúfam, že sa nám podarí nájsť nastavenie budúcoročného rozpočtu zdravotnej poisťovne tak, aby VšZP bola schopná vyjsť z ozdravného plánu a už hospodáriť vyrovnane.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP