Univerzite Komenského chýba k storočnici už len krok

Zážitky z prázdnin, obavy z nového školského roka či neistota pri tvorbe rozvrhu. Historická aula Univerzity Komenského v Bratislave už po 99. raz zašumela vravou nedočkavých študentov pripravených rozšíriť si svoje vedomosti. Pomôcť im pritom chce nielen samotná ustanovizeň, ale aj štát.

26.09.2017 15:00
Otvorenie akademického roka Foto: ,
Nový akademický rok svojím príhovorom otvoril rektor univerzity Karol Mičieta.
debata (1)

Najstaršej slovenskej univerzite chýba k okrúhlemu jubileu už len jediný rok. Najbližších desať mesiacov sa v nej bude vzdelávať vyše 24-tisíc študentov, medzi nimi aj viac ako 7200 prvákov.

Pre Katarínu má prvý ročník v pomerne netradičnom odbore religionistika príchuť víťazstva. „Rodičia pre moju túžbu študovať náboženstvá nemali veľké pochopenie,“ priznáva. Pôvodne preto išla na ekonómiu do Banskej Bystrice. „Bola som v tom celkom dobrá, dostala som aj prospechové štipendium, ale nebavilo ma to,“ spomína mladá žena.

Po dosiahnutí bakalárskeho titulu preto zo školy odišla a založila si vlastnú firmu. Tá sa zaoberá dovozom a distribúciou sušeného ovocia a orechov. „Rodina tak prišla o argument, že ma religionistika neuživí,“ smeje sa Katarína.

Odbor ide študovať nie s cieľom zarábať si ním, ale z osobného záujmu. „Veľmi sa preto teším, ide totiž o môj splnený sen,“ uzatvára s tým, že aj vo svojom najbližšom okolí postupne našla väčšiu podporu pre svoju ambíciu.

Do nového akademického roka Univerzity Komenského v Bratislave včera s očakávaniami vstúpilo 24 200 študentov. „Vzdelávať a rozširovať poznanie v jednote s vedou a tvorivou prácou je poslaním každej dobrej školy," uviedol na úvod rektor Karol Mičieta.

Na slávnostné otvorenie prišla aj nová ministerka

Ten sa v prítomnosti ministerky školstva Martiny Lubyovej nevyhol ani kritike vzdelávania na Slovensku. Stav nášho školstva pritom označil za neuspokojivý. Vyžaduje si podľa neho reálne a radikálne zmeny podložené kvalifikovanou analýzou.

"Naša akademická obec podala zásadné pripomienky k dokumentu Učiace sa Slovensko a výrazne nesúhlasné stanovisko aj k návrhom noviel zákona o vysokých školách či o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Vyjadrili sme naše rozčarovanie nad narábaním s eurofondmi na vedu a výskum. Veríme, že nedostatky, na ktoré sme upozornili, budú odstránené,“ zdôraznil Mičieta.

Rezortnú šéfku tiež vyzval na vyššie štátne dotácie či vyššie platy pre učiteľov. „Treba si totiž uvedomiť, že univerzita je často porovnávaná s partnerskými školami, ktoré majú niekoľkonásobne vyšší rozpočet. Len tá vo Viedni má na svoju činnosť k dispozícii takmer desaťkrát vyššiu štátnu dotáciu,“ pripomenul rektor.

Lubyová ho jedným dychom uistila, že problémy školstva si sama plne uvedomuje a chce ich postupne riešiť. „Perspektíva Slovenska závisí od študentov, ale je mi jasné, že vám aj my musíme pomáhať a vytvoriť vám vhodné podmienky,“ poznamenala.

Ministerka svoje tituly z práva a biofyziky získala práve na Univerzite Komenského. Najdôležitejšie podľa nej je, aby jej alma mater zintenzívnila aplikáciu vedy do praxe. „Nebola by som rada, keby ju študenti zbierali len v zahraničí,“ podotkla.

Univerzita Komenského sa pravidelne zaraďuje medzi 500 najlepších vo svetom rebríčku vzdelávacích inštitúcií. Tento rok ponúka vyše 700 študijných odborov, pričom viaceré z nich sa vyučujú i v cudzích jazykoch. Do školských lavíc preto zasadne aj vyše dvetisíc zahraničných študentov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Martina Lubyová #Univerzita Komenského v Bratislave #otvorenie akademického roka