Kiskovu kampaň preverí ďalší výbor

Financovaním prezidentskej kampane Andreja Kisku sa bude zaoberať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií a je pravdepodobné, že začne proti nemu konanie.

26.09.2017 11:00 , aktualizované: 19:51
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (55)

Podnet na Kisku podal bývalý prezidentský kandidát Jozef Behýl, ktorý je šéfom mimoparlamentnej strany. Náklady na kampaň súčasnej hlavy štátu v roku 2014 už preveruje aj finančný výbor parlamentu pre podozrenie, že Kiska prekročil zákonný limit kampane, ktorý bol pre dve kolá volieb 265 550 eur.

„Z toho, čo mám k dispozícii, podnet pôsobí ako kvalifikovaný. S vysokou pravdepodobnosťou sa začne konanie. Požiadame všetky inštitúcie aj pána prezidenta o vyjadrenie,“ povedal šéf výboru nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik z SaS.

Podľa uniknutých údajov z kontroly daniarov sa Kiskova eseročka KTAG dopustila trestného činu krátenia dane a poistného. Štát prišiel na daniach o viac ako 27-tisíc eur. Firma si totiž do výdavkov naúčtovala vyše 136-tisíc eur na Kiskovu prezentáciu. Trestné stíhanie konateľa firmy polícia zastavila po tom, čo sa uplatnil inštitút účinnej ľútosti a spoločnosť doplatila dane a sankcie.

V podnete na prezidenta Behýl podľa agentúry Sita hovorí o dôvodnom podozrení, že počas funkčného obdobia verejného funkcionára Kisku spomínané pohľadávky boli spoločnosťou odpustené alebo inak zanikli, čo možno považovať za prijatie daru alebo inej nenáležitej výhody. „Tieto výdavky sú podľa nášho názoru v priamej súvislosti s výkonom verejnej funkcie, keďže boli vynaložené na jeho prezidentskú kampaň,“ uviedol Behýl s tým, že Kiska záväzok voči firme KTAG neuviedol v majetkovom priznaní, čím porušil zákon.

Minulý týždeň finančný výbor parlamentu požiadal ministra financií Petra Kažimíra, aby do 30 dní podal výboru správu o možných rozdieloch a zákonnosti vo financovaní Kiskovej kampane. Rezort financií uviedol, že už dostal uznesenie finančného výboru a o súčinnosť požiada aj prezidenta Kisku.

Prezidentská kampaň oficiálne trvala od 28. februára do 27. marca 2014 a kandidáti mohli minúť maximálne 265 550 eur. Kiska priznal oficiálne náklady takmer 251-tisíc eur. Tesne sa tak zmestil do zákonného limitu. Problém je, že podľa uniknutých údajov z daňovej kontroly Kiskova firma KTAG platila niektoré faktúry aj v čase oficiálnej kampane. Ak Kiska prekročil zákonný limit, rezort financií mu uloží pokutu vo výške desaťnásobku prekročenej sumy. Prezident pritom tvrdil, že si oficiálnu kampaň platil sám a KTAG sa podieľala na jeho propagácii pred ňou.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #krátenie daní #prezident SR #mimoriadne rokovanie