Práva občanov aj peniaze. Johnson skúsil na brexit šarm

Čas sa Británii kráti. A otázku, čo bude s nimi po brexite, rieši aj viac ako 90-tisíc Slovákov v ostrovnej krajine.

26.09.2017 15:09 , aktualizované: 17:25
Korčok, Boris Johnson Foto: ,
Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok daroval britskému ministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi miniatúru Čumila.
debata (4)

Koncom marca 2019 má Británia definitívne vystúpiť z Európskej únie. Rokovania o rozvode s EÚ však viaznu. Nový impulz im mal dať minulotýždňový prejav britskej premiérky Theresy Mayovej vo Florencii. No hoci ho mnohí lídri v Európe privítali, realitu ukáže až pokračovanie rozhovorov o brexite, ktorých štvrté kolo sa práve koná v Bruseli. Vyjednávač únie Michel Barnier stále žiada vyjasnenie britských postojov.

Londýn sa medzitým snaží zaujať diplomatickou ofenzívou. Slovensko navštívil britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Stretol sa s premiérom Robertom Ficom a so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Ivanom Korčokom. Johnson bol v pondelok v Prahe a navštívil aj Rumunsko.

Zároveň mala premiérka Mayová v Londýne schôdzku s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Mayovej posol

"Som tu, aby som vysvetľoval prejav predsedníčky vlády Mayovej vo Florencii,“ povedal Johnson na tlačovej konferencii s Korčokom. Šéf britskej diplomacie sa dotkol aj postavenia viac ako 90-tisíc Slovákov žijúcich a pracujúcich v Británii. Podľa neho práva týchto ľudí budú zabezpečené aj po brexite. "Mimoriadne si vážime príspevok slovenských občanov pre Spojené kráľovstvo,“ povedal Johnson.

Ostáva však viacero otvorených otázok. Čo bude s rodinnými príslušníkmi, ktorí by sa prisťahovali za ľuďmi, ktorí už žijú v Británii. EÚ tiež žiada, aby práva občanov únie garantoval aj Európsky súdny dvor. Londýn hovorí, že to budú miestne súdy.

„Budeme strážiť záujmy našich ľudí, ktorí študujú a pracujú vo Veľkej Británii. Bol to veľmi živý rozhovor, Boris Johnson prišiel pozitívne naladený a ubezpečil nás, že občania Slovenska žijúci v Británii nebudú žiadnym spôsobom v budúcnosti poškodení, čo je pre nás tá najpodstatnejšia správa,“ povedal predseda vlády Fico.

"Pochopiteľne máme záujem na tom, aby práva našich občanov, aby ich existencia, osud, ktorý spojili s Britániou, pretrvávali tak, ako je to aj teraz, keď je krajina členom EÚ. Rokovania sa dostávajú do rozhodujúcej fázy. Nikoho neprekvapí, že je to ako pri každom rozvode, ktorý je bolestivý, nepríjemný a ktorý veľa stojí. Dôležité je, aby sme proces zvládli organizovane,“ vyhlásil Korčok. "Vítame prejav premiérky Mayovej, vidíme v ňom mnoho konštruktívnych návrhov. Najdôležitejšie bude ich pretaviť do konkrétnych rokovaní,“ pripomenul štátny tajomník.

Pozícia EÚ je jasná. Najprv je potrebné vyriešiť oblasti ako práva občanov, finančné vyrovnanie a otázku hraníc so Severným Írskom. Pokrok rokovaní má posúdiť už o mesiac summit lídrov EÚ v Bruseli.

Korčok daroval Johnsonovi malú repliku sochy Čumila v Bratislave. Britský minister na to reagoval, že je to symbol toho, aby sme vyliezli z diery. A zatiaľ to úplne nevyzerá na obrat vo vyjednávaniach EÚ-Británia, hoci sa objavujú pozitívne náznaky. "Neurobili sme dostatočný pokrok, ale pracujeme na tom,“ vyhlásil Tusk po rokovaní s premiérkou Mayovou. "Johnson navštívil Slovensko s tým, že hlavným cieľom britskej diplomacie po Mayovej prejave je teraz hľadať kompromis vo vzťahoch s EÚ. Ide aj o testovanie jednotlivých členov, aby Londýn videl, či sa objavujú rozdielne pozície v súvislosti s rokovaniami. Dosiaľ však EÚ bola až neuveriteľne jednotná,“ reagoval pre Pravdu Alex de Ruyter, šéf Centra pre štúdie brexitu na Birmighamskej mestskej univerzite.

Podľa odborníka bolo na Mayovej prejave dobré, že spomenula dvojročné prechodné obdobie, čo sa týka vystúpenia Británie z únie. "Na druhej strane nie sú stále vyjasnené niektoré pozície britskej vlády. Nevieme, čo bude s hranicami v Severnom Írsku. Posunuli sme sa však, čo sa týka otázky účtu za brexit a postavenia občanov,“ zhodnotil de Ruyter.

Už sa nepíska

Johnson o finančnom vyrovnaní s brexitom v Bratislave povedal, že Británia si bude plniť svoje záväzky. Pritom ešte nedávno tvrdil, že EÚ si môže ísť pískať. Pri otázke Pravdy už bol diplomatickejší. "Ako povedala aj premiérka, existujúce ustanovenia budú pokračovať,“ vyhlásil Johnson.

Prechodné obdobie po brexite by mohlo byť pre Britániu dva roky. Čo sa týka účtu za rozvod s úniou, Londýn hovorí o najmenej 20 miliardách eur. Suma však bude s veľkou pravdepodobnosťou oveľa vyššia.

"Úplne súhlasím s ministrom Johnsonom. V prechodnom období budú platiť pravidlá dnes známe v EÚ,“ reagoval Korčok.

Otázkou, samozrejme, je, aká je Johnsonova pozícia. Je dlhodobým čakateľom na líderstvo v Konzervatívnej strane. Johnson bol londýnsky starosta a určite má ešte vyššie ambície. Len niekoľko dní pred prejavom Mayovej v denníku Daily Telegraph načrtol vlastnú víziu brexitu. Dokonca sa špekulovalo o tom, že odstúpi.

Situácia je teraz, zdá sa, iná. „Vyzerá to tak, že Británia sa snaží vlády EÚ presvedčiť, že jej pozícia v súvislosti s brexitom je realistickejšia. Aj preto sa Londýn formálne prihlásil k myšlienke prechodného obdobia,“ uviedol pre Pravdu politológ Robert Landrech z univerzity v anglickom Keele. "Johnson teraz musí konať menej pyšne a s väčšou pokorou. Britská diplomacia skúša ofenzívu šarmom,“ vyhlásil odborník na EÚ.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Slovensko #Ivan Korčok #Brexit #Boris Johnson