Rozlúčia sa s Tupolevom, lietadlo odletí do múzea

Posledný Tupolev z vládnej letky skončí už v stredu svoju púť v múzeu. Tupolev (TU-154M) odletí v stredu popoludní z bratislavského letiska M. R. Štefánika do Košíc, kde sa stanem exponátom Múzea letectva v Košiciach, expozície Slovenského technického múzea.

26.09.2017 16:42
Tupolev Tu-154 Foto: ,
Tupolev Tu-154 skončí svoju púť v múzeu.
debata (3)

Posádku rozlúčkového letu dlhoročného stroja vládnej letky budú tvoriť piloti Viliam Polnišer a Jozef Belák a palubný inžinier František Rajnoha. Na rozlúčke s Tupolevom sa zúčastní aj minister vnútra Robert Kaliňák. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Lietadlo TU-154M OM BYO vyrobené v roku 1989 je posledným svojho druhu v Európe, ktoré lieta a má výnimky na pristávanie v krajinách EÚ. Tupolev má kapacitu 116 miest, dosahuje rýchlosť 850 kilometrov za hodinu a má dolet 3 900 kilometrov. V prípade, že je na palube okolo 30 ľudí, tak je dolet až 6 300 kilometrov. Stroj nalietal spolu 5 200 hodín a previezol 148-tisíc cestujúcich. Najčastejšie smeroval do Bruselu. Ako ďalej uviedol Lazarov, medzi významnými osobnosťami, ktoré boli na palube Tupoleva, patria pápež aj nórsky kráľ. Najdlhšia trasa lietadla aj s medzipristátiami mala 22 620 km a išlo o destinácie: Bratislava – Kazachstan – Peking – Japonsko sendai letisko – Tokio – Peking – Kazachstan a Bratislava. Najdlhší let trval 6 hodín a 30 minút a bol z Tunisu do Angoly. Lietadlo malo počas svojej služby aj niekoľko porúch, pri ktorých muselo odletieť do ruskej Samary na opravu a strávilo tam niekoľko týždňov, dodáva sa v tlačovej správe ministerstva vnútra.

Obmena vládnej letky sa ukončila 2. septembra, keď na bratislavské letisko M. R. Štefánika priletel druhý Airbus A 319. Prvý Airbus je na Slovensku od júna 2016. Tieto stroje sú náhradou za ruské Tupolevy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské technické múzeum #letisko M. R. Štefánika #Tupolev (TU-154M)