Prezident má vysvetliť svoju kampaň

Podozrenia o financovaní svojej prezidentskej kampane bude musieť Andrej Kiska vysvetľovať parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten včera schválil konanie voči hlave štátu na základe podnetu neúspešného prezidentského kandidáta Jozefa Behýla. Výbor požiadal Kisku o vyjadrenie a predloženie dokumentov, ktoré majú ozrejmiť, či neporušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu.

27.09.2017 17:52 , aktualizované: 18:41
prezident Andrej Kiska dane kampan Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (317)

Kauzu okolo prezidenta spustil únik informácií z daňovej kontroly, podľa ktorej si spoločnosť KTAG neoprávnene naúčtovala do výdavkov vyše 136-tisíc eur na Kiskovu prezidentskú kampaň v roku 2014. Podľa Behýla je podozrenie, že spomínané pohľadávky boli spoločnosťou odpustené alebo inak zanikli, čo možno považovať za prijatie daru alebo inej nenáležitej výhody. V doplnenom podnete sa tiež uvádza, že Kiska záväzok voči firme neuviedol vo svojom majetkovom priznaní.

„Od pána prezidenta žiadame odpoveď na otázku, či existuje nejaká pohľadávka medzi ním a firmou a KTAG. Za predpokladu, že by takáto pohľadávka existovala, na základe žiadosti koaličných poslancov je otázka rozšírená, kde sa budeme pýtať na detaily tejto pohľadávky,“ povedal včera po rokovaní výboru pre nezlučiteľnosť funkcií jeho predseda Martin Poliačik z SaS.

Kiska tvrdí, že zákon neporušil

Prezident Kiska odmietol, že by sa dopustil porušenia zákona. „Prezident každý rok zverejňuje majetkové priznanie v súlade so zákonom a rovnako aj všetky príjmy,“ uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Šéf výboru Poliačik od hlavy štátu očakáva, že vyvráti všetky podozrenia. Ako ďalej povedal, prezidentovi by mohla hroziť pokuta v rozmedzí od jedného do dvanásť platov podľa toho, ktoré ustanovenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu by porušil.

Poslanci sa včera na výbore dohadovali aj o tom, či by mali voči prezidentovi začať konať. Poslanec SaS Ondrej Dostál tvrdil, že podnet sa týka konania Kisku, keď nebol verejným funkcionárom a o funkciu prezidenta sa iba uchádzal. Preto je podľa neho nezmyselné, aby celú vec výbor posudzoval. Poslanec Smeru Juraj Blanár zase poukazoval na podozrenie, že prezident prijal dar alebo inú nenáležitú výhodu a neuviedol pohľadávku firmy v majetkovom priznaní. „Nehovoríme dopredu, že to tak bolo, ale chceme to preskúmať,“ dodal Blanár.

Financovaním prezidentskej kampane Kisku sa zaoberá aj parlamentný finančný výbor. Ten požiadal rezort financií, aby mu predložil správu o tom, či bola kampaň zákonná. Pre dve kolá volieb bol limit oficiálnej kampane 265 550 eur. Kiska priznal sumu necelých 251-tisíc. Pochybnosti však vznikli po zverejnení informácií, podľa ktorých firma KTAG platila niektoré faktúry aj počas oficiálnej kampane a Kiska pritom tvrdil, že oficiálnu kampaň si platil osobne.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

317 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #krátenie daní