Spejú lekári a Dôvera k dohode?

Budú platiť poistenci Dôvery za bežné vyšetrenie či predpísanie liekov v dvoch tisíckach ambulancií? Neistota stále trvá, no medzi poisťovňou a lekármi združenými vo Zväze ambulantných poskytovateľov sa vraj črtá kompromis. K definitívnej dohode o zmluvách by mohlo dôjsť vo štvrtok.

27.09.2017 18:40
poisťovňa, dôvera, penta, bratislava, Foto: ,
Sídlo poisťovne Dôvera.
debata (7)

„Lekárom sme zopakovali našu ponuku navýšenia platieb o 11 percent, ktorá je podľa overených informácií najlepšia spomedzi všetkých zdravotných poisťovní. Trváme na tom, aby za zvýšené platby pre lekárov dostali pacienti kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ reagoval PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Včerajšie spoločné rokovanie so zástupcami Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) dopadlo podľa Štepianského sľubne. „Zdá sa, že spejeme k dohode. V priebehu štvrtka by malo dôjsť k jej písomnému potvrdeniu,“ dodal. Jej obsah však nespresnil. Ak by sa tak nestalo, tvrdí, že Dôvera je pripravená uhrádzať poistencom prípadné náklady na zdravotnú starostlivosť, akoby mali členovia zväzu uzatvorené s poisťovňou platné zmluvy.

„Tak ako sme veľmi blízko k dohode, môžeme byť aj veľmi ďaleko,“ zostáva opatrný predseda správnej rady zväzu Marian Kollár. Po rokovaní s Dôverou mal zväz zasadnutie správnej rady, ktoré prebiehalo v čase našej uzávierky. „Musíme sa rozhodnúť, či je návrh zdravotnej poisťovne pre nás dostatočne zabezpečujúci, aby sme mohli do konca roka a v roku 2018 poskytovať zdravotnú starostlivosť tak, ako si predstavujeme,“ doplnil Kollár.

Naťahovanie o nové podmienky medzi súkromnou zdravotnou poisťovňou a zväzom trvajú už od leta

Asi dvetisíc lekárov združených vo zväze žiada viac peňazí pre svoje ambulancie. Požadujú aspoň 10-percentné navýšenie. Dôvera im ponúkla 11 percent. Časť by dostali lekári už v tomto roku, zvyšok v budúcom. Poisťovňa však trvá na tom, že za to musia poskytnúť aj lepšiu starostlivosť o pacienta.

Ak k dohode nedôjde, od 1. októbra budú títo doktori v nezmluvnom vzťahu s Dôverou. V praxi to bude znamenať, že jej poistenci budú mať bezplatnú len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, k bežným vyšetreniam sa dostanú za poplatok. Poisťovňa i lekári však jednotne tvrdia, že pacient poškodený nebude.

Naťahovanie o nové podmienky medzi súkromnou zdravotnou poisťovňou a zväzom trvajú už od leta. Iniciatívu vzal do svojich rúk bratislavský všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý je zároveň jedným z členov správnej rady ZAP-u. Tento pondelok začal rozposielať e-maily svojim pacientom, kde ich vyzýva, aby odišli z Dôvery „skôr, ako sa stane niečo zlé“. Vymeniť zdravotnú poisťovňu je možné do konca septembra. Zväz sa od Liptákovej aktivity dištancoval. „Tento mail neschválili orgány Zväzu ambulantných poskytovateľov,“ povedal predseda správnej rady Kollár.

Štepiansky: V období prepoisťovania odznieva mnoho neprávd

Podľa Štepianského odznelo v uplynulých dňoch veľa nezmyslov a neprávd, ktoré pacientov ovplyvňujú v poslednom týždni prepoisťovacieho obdobia. „Zneisťuje to našich klientov, tých, ktorí sa k nám rozhodli prestúpiť alebo o tom uvažujú,“ podotkol. V súčasnosti je v Dôvere poistených približne 1,4 milióna ľudí.

So súkromnou poisťovňou Union a štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) sa už zväz na nových podmienkach dohodol. VšZP dofinancuje ambulancie ešte v tomto roku, a to na úrovni zhruba 4,5 percenta. V roku 2018 by malo dôjsť k ďalšiemu 8-percentnému navýšeniu. Lekári pôvodne požadovali 14 percent.

Postup, ak sa nedohodnú

* poistenci si môžu denne v zozname na webe overiť, či má Dôvera zmluvu s konkrétnymi lekármi
* poisťovňa bude hradiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti (do výšky 100% ako u zmluvných poskytovateľov), ktorú poskytnú jej poistencom „nezmluvní“ lekári
* ak dôjde k tomu, že lekár vyberie od pacienta peniaze za poskytnutie zdravotnej starostlivosti, Dôvera platbu refunduje v plnej výške (do výšky stopercentnej úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť)
* v prípade akútnej zdravotnej starostlivosti je lekár povinný ošetriť pacienta bez priamej úhrady a Dôvera toto ošetrenie uhradí

Zdroj: ZP Dôvera

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovňa Dôvera #Zväz ambulantných poskytovateľov