Účastníci národného boja za oslobodenie by mali byť lepšie finančne ocenení

Účastníci národného boja za oslobodenie by mali byť lepšie finančne ocenení. Prezident totiž v stredu podpísal zákon, ktorý predložili vládni zákonodarcovia NR SR za SNS Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Tibor Bernaťák a poslanec za Smer-SD Dušan Čaplovič. Zákon finančne pomôže priamo účastníkom národného boja za oslobodenie, vdovám a vdovcom po týchto osobách.

28.09.2017 15:04
debata (6)

Vzhľadom na zásluhy uvedeného okruhu osôb, ako aj vzhľadom na ich závažné zdravotné a sociálne problémy, ktoré vyplývajú aj z ich vyššieho veku, je podľa predkladateľov žiaduce zvýšiť ich dávky sociálneho zabezpečenia. Preto navrhli zvýšenie súčasného príspevku k dôchodku účastníkom národného boja za oslobodenie od 1. novembra 2017 o 20 eur mesačne na 40 eur mesačne a zvýšenie príspevku vdovám a vdovcom po týchto osobách od 1. novembra 2017 o 10 eur mesačne na 20 eur mesačne. Na základe pozmeňujúceho návrhu Antona Hrnka poslanci schválili zvýšenie príspevku k dôchodku účastníkom národného boja za oslobodenie na 70 eur mesačne hneď od nadobudnutia právoplatnosti novely. Pôvodne poslanci v zákone navrhovali, aby to bolo od 1. januára 2019.

Podľa Hrnka sa zvýšenie príspevku o 70 eur týka približne 950 ľudí. Novelou sa zvyšuje príspevok vdovám a vdovcom po týchto osobách od 1. januára 2019 na 35 eur mesačne.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #NRSR #účastníci národného boja za oslobodenie