Pre odmenu za Gabčíkovo môžu padať hlavy

Pod šéfom štátnej akciovky MH Manažment Branislavom Bačíkom sa trasie stolička.

29.09.2017 12:18 , aktualizované: 19:02
bačík, gabcikovo, mh manazment Foto: ,
Predseda predstavenstva spoločnosti MH Manažment Branislav Bačík informoval, že žiadne miliónové odmeny advokátskej kancelárii Radomíra Bžána sa v kauze Gabčíkovo vyplácať nebudú.
debata (87)

Za všetkým je privysoká odmena pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratý spor o vodnú elektráreň Gabčíkovo. Na piatkovej tlačovke nevedel Bačík presvedčivo vysvetliť, prečo vo februári 2015 ako šéf Fondu národného majetku (predchodca MH Manažmentu) podpísal zmluvu s advokátskou kanceláriou za nevýhodných podmienok.

V arbitráži rozhodovanej vo Viedni išlo o 588 miliónov eur a advokátska kancelária si môže nárokovať podľa zmluvy 11 percent, teda 64 miliónov eur. V zmluve nebol horný limit v eurách za právne služby, aj keď bolo v tom čase jasné, že štát ide do daného veľkého sporu a má slušnú šancu ho vyhrať.

Štát vypovedal Slovenským elektrárňam zmluvu o prevádzke Gabčíkova už na jeseň 2014. Už vtedy elektrárne tvrdili, že si budú nárokovať v arbitráži stámilióny eur. To, že štát v arbitráži asi uspeje, naznačil v marci 2015 verdikt Krajského súdu v Bratislave.

Či minister hospodárstva Peter Žiga odvolá Bačíka, zatiaľ rezort komentoval takto: „MH Manažment musí s jeho právnym zástupcom dosiahnuť významné zníženie odmeny. Ďalší postup závisí od týchto rokovaní,“ povedal hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano. Minister Žiga považuje výšku odmeny pre advokátsku kanceláriu za vysoko neprimeranú.

Kto zaplatí trovy konania, má určiť súd vo Viedni

Bačík už pri podpise zmluvy s advokátskou kanceláriou mohol vedieť, že ak štát vyhrá, advokát zinkasuje desiatky miliónov. „Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú,“ tvrdil v piatok Bačík. Garantovať to však nechcel. „Momentálne čakáme na rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni, ktorý pojednáva o výške trov konania, ktoré bude musieť zaplatiť spoločnosť Enel advokátskej kancelárii,“ pokračoval Bačík. Táto suma sa má podľa neho odpočítať od výšky odmeny pre advokátsku kanceláriu. Až potom začne MH Manažment rokovať o znížení miliónovej odmeny.

Slovenské elektrárne na otázky denníka Pravda ohľadne súdnych trov za prehratý spor o Gabčíkovo do uzávierky neodpovedali.

Bačík si stojí aj za výberom advokátskych kancelárií, ktoré akciovku zastupujú v súdnych sporoch. Tých je podľa neho okolo sto. Tender trval osem mesiacov a prihlásiť sa mohol ktokoľvek, tvrdil Bačík. V skutočnosti však bola vo výberovom konaní odmena pre advokátsku kanceláriu nastavená ako menej podstatná zložka a boli aj kancelárie, ktoré ju mali nastavenú nižšie.

MH Manažment zatiaľ vyplatil advokátskej kancelárii necelé 4 milióny eur za zastupovanie na arbitrážnom súde vo Viedni. Aj tieto peniaze sa majú podľa Bačíka odrátať z konečnej odmeny pre advokáta.

Opozícia chce pre privysokú odmenu odvolať ministra hospodárstva. Odmena sa má znížiť aj podľa premiéra Roberta Fica. Ten zároveň upozornil, že išlo o dôležitý spor a pozrieť sa treba podľa neho aj na iné zmluvy. „Napríklad môžem potvrdiť, že v prípade jednej zmenky vo vzťahu k SPP v roku 2002, keď sme neboli vo vláde, bola odmena 12,75 %," povedal Fico. V zmysle zákona má byť odmena do 20 % zo sumy, ktorá je predmetom sporu.

Víťazstvo v arbitráži sa očakávalo

Vodohospodárska výstavba (VVB) ešte v decembri 2014 vypovedala zmluvu o prevádzke Gabčíkova bez udania dôvodu. Vláda vtedy argumentovala tým, že v roku 2006 za Dzurindovej vlády došlo pred privatizáciou elektrární v prípade presunov súvisiacich s Gabčíkovom k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Vláda takisto tvrdila, že Enel nepripravil žiadne plány na rekonštrukciu, čo investor odmietal.

V marci 2015 rozhodol Krajský súd v Bratislave o tom, že zmluva o prevádzke Gabčíkova z roku 2006 je neplatná práve pre rozpory s vtedajším zákonom o verejnom obstarávaní. „Ak zmluva o prenájme neplatí, nemala by platiť ani zmluva o vysporiadaní vzájomných finančných nárokov súvisiacich s vyčlenením Gabčíkova z majetku elektrární,“ tvrdil vtedy partner kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev. Preto sa očakávalo, že viedenskú arbitráž štát vyhrá, čo sa aj stalo.

Spoločnosť Enel ako väčšinový akcionár Slovenských elektrární v júni 2015 žaloval Fond národného majetku na arbitrážnom súde vo Viedni o 588 miliónov eur. V žalobe sa odvolával na zmluvu o odškodnení, ktorú podpísal s vedením fondu pri privatizácii v roku 2006. V nej malo stáť, že pokiaľ bude zmluva o prevádzke ukončená pred termínom, čo znamená do tridsiatich rokov po tom, čo sa stala zmluva o prevádzke právne účinnou, firma má nárok na odškodnenie. Suma sa počas dvojročného súdu zvýšila o úroky a istinu až na 700 miliónov eur. Záväzky fondu prebrala v roku 2015 po jeho zrušení práve akciová spoločnosť MH Manažment, ktorá patrí pod ministerstvo hospodárstva.

Štát chce ďalších takmer pol miliardy eur

Začiatkom júla tohto roku rozhodol arbitrážny súd vo Viedni, že Slovenské elektrárne nedostanú žiadne odškodné za to, že prišli o vodnú elektráreň Gabčíkovo.

Slovenské elektrárne (SE) v reakcii na rozhodnutie z Viedne uviedli, že "skúmajú obsah rozsudku a posúdia ďalšie možnosti“. „Tento rozhodcovský rozsudok nemá dopad na iné žaloby Slovenských elektrární v prebiehajúcich konaniach vo vzťahu k vodnej elektrárni Gabčíkovo,“ stálo vtedy v stanovisku SE. V podniku má štát 34 percent akcií.

Ešte na základe rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave však žiada vláda odškodnenie vo výške 492 miliónov eur za neoprávnenú prevádzku Gabčíkova a časť tržieb. Suma má zodpovedať zisku elektrárne počas deviatich rokov a úrokom. O tieto peniaze sa štát súdi asi v deviatich súdnych sporoch. Rozhodnúť by sa o nich malo podľa Žigu v najbližších mesiacoch.

Taliansky Enel je však na odchode zo Slovenských elektrární. Prevod akcií na český Energetický a průmyslový holding je podmienený dokončením tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Po výhre na arbitrážnom súde minister Žiga naznačil, že štát sa v prípade úspechu v týchto sporoch nebude snažiť SE dostať do takej situácie, že by pre pohľadávky VVB museli elektrárne obmedziť investície. „Určite sa domôžeme aj peňazí, ale budeme to robiť tak, aby sme neohrozili dostavbu atómovej elektrárne v Mochovciach,“ povedal vtedy Žiga. Podľa údajov Slovenských elektrární je tretí blok Mochoviec dostavaný na 95 percent a štvrtý takmer na 83 percent. Do prevádzky by mal ísť tretí blok koncom budúceho roka, štvrtý blok rok nato.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #trovy konania #súdne konananie #Kauza Gabčíkovo #MH Manažment #Radomír Bžán #Branislav Bačík