Slnečné babie leto spríjemní aj víkend

Poletujúce pavučinky, viac modrej oblohy, slnečné rána a popoludnia s príjemnými teplotami sú typickými prejavmi babieho leta, ktorého sme sa v aktuálnej jesennej sezóne dočkali práve v tomto týždni.

30.09.2017 06:00
počasie, jeseň, teplo Foto: ,
Víkend bude na väčšine Slovenska jasný či polooblačný, čo praje vonkajším aktivitám, výletom do prírody, turistike či hubárčeniu.
debata (2)
A budeme si ho užívať aj počas víkendu. Situácia sa zmení už v utorok, keď sa zamračí aj zaprší. Po výdatných dažďoch, chladných a zamračených dňoch lúčiaceho sa septembra je nástup babieho leta príjemnou zmenou. „Babie leto sa bude vyskytovať aj v prvej polovici októbra, no nebude kontinuálne, ale s určitými prestávkami. Už najbližší utorok bude cez naše územie prechádzať poveternostný front,“ naznačuje Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Víkend však bude na väčšine Slovenska jasný či polooblačný, čo praje vonkajším aktivitám, výletom do prírody, turistike či hubárčeniu. Privyknúť si však musíme aj na to, že v skoré rána sa budú čoraz častejšie vyskytovať prízemné mrazy, hmly či nízka oblačnosť. „Keď však potom začne svietiť slnko, vplyvom jeho lúčov a teplejšieho vzduchu sa oblaky rozpadnú a popoludnie bude veľmi príjemnou časťou dňa,“ hovorí klimatológ.

Varovania jeho kolegov pred prízemnými mrazmi sa skoro ráno naplnili. V Poprade bolo mínus 3,3 stupňa Celzia, v Stropkove mínus 0,8 stupňa, v Bardejove mínus 0,5 a v Trebišove-Milhostove namerali vo výške päť centimetrov nad zemským povrchom symbolických mínus 0,2 stupňa.

Pred štyridsiatimi rokmi bolo v Trebišove na Michala o niečo chladnejšie a teplota sa nevyšplhala nad mínus 6 stupňov Celzia. „Prízemné mrazy k tomuto ročnému obdobiu skrátka patria, a to nielen v kotlinách, ale aj v nížinách,“ vraví Faško.

Ráno však nemrzlo všade. Napríklad v Oravskej Lesnej, ktorá je označovaná za našu vôbec najchladnejšiu obec, ortuť teplomera pod nulu nespadla. „Niekde môže byť hmla alebo nízka inverzná oblačnosť, no nebude tam tak chladno ako tam, kde je jasno. Čím menej a kratšie však slnko svieti, tým menej sa vzduch dokáže ohriať,“ uzatvára Faško.

Ako bude

Sobota 30. septembra – Jasno až polooblačno, dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží aj po celý deň. Najvyššia denná teplota 14 až 19 stupňov Celzia, na horách vo výške 1 500 metrov nad morom okolo 6 stupňov. Nedeľa 1. októbra – Jasno až polooblačno, v nižších polohách nad ránom a dopoludnia ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou, prípadne hmla. Nočná teplota 2 až –3 stupne Celzia, cez deň 14 až 19 stupňov, na severe ojedinele aj chladnejšie. Pondelok 2. októbra – Jasno až polojasno, popoludní od západu pribúdanie oblačnosti. Zrána ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Najnižšia nočná teplota 7 až 2 stupne Celzia, v kotlinách a dolinách aj do –4, denná teplota 14 až 19 stupňov. Utorok 3. októbra – Oblačno až zamračené. Postupne od severozápadu na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Nočná teplota 11 až 6 stupňov Celzia, cez deň 10 až 16 stupňov.

(Zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #september