Fico: O problémoch s daňami mi Kiska povedal sám. Mal by vysvetliť financovanie kampane

Premiér negoval tvrdenia, že s informáciami o problémoch prezidenta s daňami vyšiel na verejnosť on.

01.10.2017 15:51 , aktualizované: 16:21
PREMIÉR, fico, Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (436)

Robert Fico na Úrade vlády reagoval na tvrdenia Zuzany Wienk z Aliancie Fair Play. Vyhlásil, že ho obvinili, že stojí za zverejnením informácií o podvodoch Andreja Kisku, čo vo svojom vyhlásení rázne poprel. „Doteraz som sa ku kauze nevyjadril. Ak je však pani Wienk prezidentova známa a tyká si s ním, domnievam sa, že šlo o dohodu, ako to hodiť na mňa,“ mieni Fico.

Ako príklad zvláštneho metra zo strany prezidenta spomenul premiér prípad prezerania si bankového účtu Roberta Kaliňáka asistentom opozičného poslanca. „Ide o potvrdenie dvojakého, veľmi zvláštneho metra,“ povedal Fico s tým, že pokiaľ sa jedná o asistenta, tak ide o hrdinstvo, ale pokiaľ sa jedná o prezidenta, tak Slovensko je „mafiánsky štát“.

Premiér negoval tvrdenia, že s informáciami o problémoch prezidenta s daňami vyšiel na verejnosť on. „To, že má problém s daňami, mi porozprával sám. Bolo to pred rokom na hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti svedkov,“ zdôraznil s tým, že na verejnosti o týchto záležitostiach s nikým nehovoril. „Reagujem na prezidentove kauzy až teraz, po útoku od pani Wienk,“ dodal.

Premiér ďalej vyhlásil, že ak si niekto myslí, že žartuje, je ochotný ísť na detektor lži, povedal na margo toho, že Kiska mu o svojich problémoch povedal sám. „Povedal mi, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek v jeho a bratovej firme,“ hovoril premiér.

Vyjadril pochybnosti o financovaní prezidentskej kampane Kisku

Premiér nechcel komentovať kauzy Kisku, „je to úloha pre daňové úrady a pre orgány činné v trestnom konaní.“ Pozastavil sa však pri legálnosti jeho prezidentskej kampane z hľadiska financovania.

Fico uviedol, že Kiska sám spomenul vratky DPH počas svojej prvej tlačovky k škandálu. Fico vypočítal, že ak pokuta bola okolo 15-tisíc eur, tak vratky boli za 150-tisíc eur. Dodané tovary v marci, počas prezidentskej kampane museli predstavovať 750-tisíc eur, tvrdí ďalej Fico. Premiér teda tvrdí, že Kiska mohol v marci na kampaň minúť zhruba milión eur – 260-tisíc zo svojho účtu, ktoré mu dovoľuje zákon a 750-tisíc z jeho firmy KTAG. „Povolených na kampaň je 260-tisíc. Koľko však minul na svoju kampaň? Bolo to až milión eur? Ide potom o porušenie volebného zákona,“ uzatvoril Fico s tým, že Kiska by mal začať najskôr sám od seba, čo sa týka morálky a zodpovednosti. „Nemienim však spochybňovať voľby prezidenta SR," dodal.

436 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Robert Fico #Andrej Kiska