Do tábora smrti v Seredi prenesie študentov aplikácia

Priamo v školských laviciach si budú môcť žiaci pozrieť, ako vyzeral pracovný a koncentračný tábor v Seredi. Pomôže im v tom aplikácia jeho 3D prehliadky, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra v spolupráci s miestnym Múzeom holokaustu. Moderná vzdelávacia pomôcka tak môže osloviť najmä mladú generáciu, a to práve v čase, keď na Slovensku vzrastajú prejavy extrémizmu.

02.10.2017 17:00
Múzeum holokaustu v Seredi Foto: ,
Múzeum holokaustu v Seredi
debata

„Aplikácia zobrazuje historickú podobu bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Študenti majú možnosť získať vedomosti o tom, ako to tam vyzeralo. Mnohé informácie získavajú aj priamo od tých, čo prežili, ktorí tým peklom priamo prešli,“ vysvetľuje Matej Beránek zo SNM-Múzea holokaustu v Seredi.

S ideou prišiel odbor prevencie kriminality rezortu vnútra. „V súčasnosti pripravujeme pre učiteľov metodiku práce s aplikáciou na vyučovacích hodinách, aby mohla byť využívaná ako odporúčaný doplnkový predmet k vzdelávaniu,“ priblížil hovorca Petar Lazarov. Do praxe by ju chceli uviesť už o niekoľko týždňov.

Cieľovou skupinou je mladšia generácia

Ministerstvo oslovilo seredské múzeum vlani v lete, technická časť vznikla v decembri 2016. Tvorba aplikácie do súčasnej podoby prebiehala niekoľko mesiacov. Najviac času zabral zber informácií a príprava obsahovej stránky, jej zjednotenie s dejinami a potrebné konzultácie s historikmi a tými, čo prežili. Beránek si myslí, že takáto forma môže viac osloviť mladšiu generáciu, ktorej sa história spred viac ako sedemdesiatich rokov zdá niekedy až príliš vzdialená. „Cieľovou skupinou sú predovšetkým žiaci, študenti a učitelia, no aplikácia je takisto určená širokej verejnosti,“ dopĺňa.

Aplikácia sa bude dať voľne stiahnuť a užívateľ sa bude môcť s jej pomocou pohybovať po virtuálnom areáli tábora. Minulý školský rok prešla testovaním na troch gymnáziách na západnom, strednom a východnom Slovensku. „Študenti si ju vyskúšali spolu s lektorom, ktorý s nimi viedol interaktívne cvičenia. Spätnú väzbu tak dávali priamo jemu,“ približuje Mária Sochorová, riaditeľka Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici. Zoznámili sa s ňou aj pedagógovia, ale nielen dejepisári. „Na základe požiadaviek sme vyberali učiteľov rôzneho pohlavia, vekových kategórií a zamerania. Boli to aj učitelia náuky o spoločnosti či dokonca informatiky,“ dodáva. Aplikáciu podľa nej hodnotia ako užitočnú pomôcku na vyučovaní. „Je to niečo nové a iné, preto to môže byť pre študentov celkom príťažlivé. Jej autori sa snažili využiť všetky formy, ktoré by pomohli mladým byť empatickými s danou dobou, prostredím a osudmi ľudí,“ zdôvodňuje Sochorová.

Podnety od študentov aj pedagógov, ktorí sa zúčastnili na testovaní, boli zamerané najmä na zvýšenie užívateľského komfortu. „Najvýraznejšie rezonovala požiadavka na doplnenie grafických prvkov či vizualizácie a úprava technických parametrov,“ spresňuje hovorca rezortu vnútra.

Boj s extrémizmom sa štát snaží riešiť aj preventívne na úrovni školstva. V tomto roku pribudla na druhom stupni základných škôl hodina dejepisu navyše, ktorá by mala zabezpečiť viac priestoru na hlbšie vysvetlenie dôležitých tém, pribudli diskusie či exkurzie. Onedlho by mala byť novou vzdelávacou pomôckou aj spomínaná netradičná aplikácia. „Nápad na jej vytvorenie vznikol ako odpoveď na otázku, ako sa dnes priblížiť k mladým ľuďom a ako s nimi komunikovať jazykom, ktorý im je blízky. Problematika extrémizmu rezonuje na Slovensku dlhodobo. Potreba, aby štát vyvíjal aktivity na boj proti nemu, je nielen spoločenskou objednávkou, ale je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády,“ uzatvára Lazarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #aplikácia #Múzeum holokaustu #pracovný a koncentračný tábor v Seredi