Reformu školstva prerokuje najprv parlamentný výbor

Dokument, ktorý obsahuje víziu, kam by sa školstvo malo do desiatich rokov posunúť, pripravoval tím autorov rok.

03.10.2017 09:00
lubyova Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová (vpravo) prichádza na rokovanie 71. schôdze vlády SR.
debata (6)

Reforma školstva je dokončená. Takmer 260-stranový materiál elektronicky doručili jeho autori na ministerstvo školstva. V priebehu tohto týždňa ho oficiálne odovzdajú aj ministerke školstva Martine Lubyovej (nom. SNS). Po prerokovaní v parlamentnom výbore pre vzdelávanie sa postupne začne s jeho zavádzaním do praxe.

Dokument, ktorý obsahuje víziu, kam by sa školstvo malo do desiatich rokov posunúť, pripravoval tím autorov rok. „Zapracovávanie pripomienok z verejnej diskusie, ktorých k dokumentu prišlo asi štyritisíc, trvalo o čosi dlhšie, než sme predpokladali, ale nakoniec sme to zvládli,“ uviedol jeden zo šiestich tvorcov Vladimír Burjan. „Úlohu sme si splnili a hotový dokument sme poslali,“ dodal ďalší z tímu Milan Ftáčnik.

Zavádzanie cez akčné plány

Tlačový odbor rezortu školstva potvrdil, že ministerka Lubyová si materiál podrobne preštuduje a predloží ho parlamentnému školskému výboru. Ten by sa mal dnes dohodnúť, ako bude diskusia k reforme prebiehať.

„K materiálu zrejme urobíme samostatné rokovanie, aby sme diskusiu o takej zásadnej otázke ako budúcnosť školstva nemuseli časovo limitovať,“ avizuje Ľubomír Petrák (Smer), predseda výboru. Kedy by sa členovia mohli stretnúť, ešte nie je známe.

Z dokumentu ministerstvo školstva následne vypracuje Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania. Ten sa bude do praxe zavádzať prostredníctvom čiastočných akčných plánov. Prvý z nich by mal byť vypracovaný na rok 2018/2019.

Redukcia žiakov na gymnáziách

Reforma by sa mala dotknúť regionálneho aj vysokého školstva. Navrhuje napríklad, aby sa povinná školská dochádzka predĺžila a začali by s ňou už 5-ročné deti. Učiteľky v škôlke by mali mať minimálne titul bakalára, dnes im stačí úplné stredoškolské vzdelanie.

Ráta sa tiež s redukciou žiakov na gymnáziách či so zavedením slovného hodnotenia pre žiakov. Školy by si mohli určovať dĺžku vyučovacích hodín. Plánuje sa tiež zrušenie kreditového systému pri hodnotení učiteľov či sprísnenie podmienok pri prijímaní záujemcov na pedagogické fakulty.

Počas dvoch mesiacov verejného pripomienkovania k materiálu prišlo takmer štyritisíc pripomienok od učiteľov, odborníkov či univerzít a vzdelávacích organizácií. Tie boli vyhodnotené a po diskusii autorov boli čiastočne alebo úplne premietnuté do výslednej verzie dokumentu, ktorý zverejnilo ministerstvo školstva na svojej stránke.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #reforma školstva #Martina Lubyová