Hlavný hygienik Ján Mikas: Infekcia chrípky zabije ročne 17 ľudí

V týchto dňoch ešte nemôžeme hovoriť o chrípke, aj keď počty chorých stúpajú. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa na jeseň prevažujú vírusy, ktoré spôsobujú prechladnutie a nádchu. Odhaduje, že infekcia udrie koncom novembra.

03.10.2017 16:00
debata

Aká chrípková sezóna sa očakáva?

Priebeh sezóny sa nedá presne predpovedať, ale na základe dlhoročných sledovaní možno predpokladať o niečo menej výraznú chrípkovú sezónu v porovnaní s tou predchádzajúcou. Nepredpokladá sa zásadná zmena vírusov oproti minulému roku.

Ktoré mikroorganizmy kolujú medzi ľuďmi teraz?

Pravdepodobne momentálne kolujú rinovírusy, adenovírusy a respiračný syncyciálny vírus. Spôsobujú infekcie dýchacích ciest, prechladnutia a nádchy.

Chrípka sa ešte nevyskytla?

Aj keď v ostatných troch týždňoch prišlo k nárastu počtu akútnych respiračných ochorení, chrípková sezóna sa ešte nezačala. Vírus chrípky sa podarilo počas tejto jesene laboratórne dokázať zatiaľ len v jednom prípade. Výraznejší nárast ochorení vyvolaných vírusom chrípky sa očakáva koncom novembra, začiatkom decembra.

Ak cirkulujú viaceré typy vírusov, ako potom môže byť účinná vakcína?

Chrípková vakcína sa pripravuje nanovo pre každú sezónu. Navrhujú ju odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie a obsahuje vybrané typy vírusu, o ktorých sa na základe celosvetového laboratórneho monitoringu predpokladá, že budú v danej sezóne cirkulovať v populácii. Zároveň je vakcína pripravená z troch alebo zo štyroch rôznych typov vírusu chrípky, tak aby bola zabezpečená jej maximálna účinnosť. Október aj november sú najvhodnejšie mesiace na zaočkovanie.

Zaočkovanosť je u nás už tradične nízka.

V chrípkovej sezóne 2016/2017 bola na úrovni 4,4 %, pričom sa odporúča 30 % zaočkovanosť. V rizikových skupinách populácie, ako sú chronicky choré osoby alebo osoby nad 59 rokov, by mala byť 75-percentná. Chrípku netreba podceňovať, nakoľko nie je banálnym ochorením ako bežné prechladnutie. Na Slovensku ročne zomiera v súvislosti s chrípkou priemerne 17 ľudí. Spravidla ide o neočkované osoby s chronickým ochorením. Očkovanie predstavuje účinnú špecifickú prevenciu pred vírusmi chrípky, môže zabrániť ochoreniu, jeho komplikáciám a zbytočným úmrtiam na túto infekciu.

Môžeme dostať chrípku viackrát po sebe

Áno. Príčinou je premenlivosť vírusu a existencia viacerých typov chrípkových vírusov. Nedá sa vylúčiť ani to, že človek ochorie viackrát za sezónu, nakoľko medzi ľuďmi cirkulujú rôzne typy vírusov chrípky a imunita voči jednému nemusí chrániť pred druhým. Na imunitu vplýva vek a zdravotný stav. K rizikovým faktorom, ktoré prispievajú ku komplikáciám chrípky, patrí napr. prítomnosť chronických ochorení (napr. srdcovo-cievne, pľúcne, metabolické), fajčenie, ale aj obezita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #infekčné choroby #chrípkové obdobie #chrípková infekcia