Zbierať huby s Včielkou sa neoplatí

Rozbehnutú hubársku sezónu si všimol aj detský časopis Včielka, ktorý je určený pre najmenších. Vo svojom aktuálnom čísle ich učí rozpoznať najznámejšie huby – dubák, kuriatko, bedľu, ale aj nejedlú muchotrávku červenú. Pri príprave časopisu však došlo k vážnej chybe, až tri zo štyroch húb sú uverejnené s nesprávnym obrázkom. Časopis pri dvoch z nich navyše uvádza, že ide o jedlé huby, v skutočnosti sú však jedovaté. Jeho šéfredaktorka tvrdí, že chyby opravia v novembrovom vydaní.

03.10.2017 20:00
huby, dubáky, hubová sezóna Foto:
Skutočné dubáky vyzerajú takto. Na obrázku v časopise Včielka je však pri názve dubák zobrazený modrák (hríb zrnitohlúbikový), teda celkom iný hríb.
debata (13)
Chybný názov v časopise Včielka, v skutočnosti... Foto: Reprofoto Včielka
muchotrávka zelená Chybný názov v časopise Včielka, v skutočnosti ide o muchotrávku zelenú.

V úvode dvojstrany venovanej hubám v októbrovom čísle si deti prečítajú upozornenie, aby si pri zbere húb dávali pozor, pretože niektoré sú jedovaté a môžu spôsobiť zdravotné problémy alebo smrť. Následne si môžu pozrieť štyri obrázky rôznych húb aj s textom, ako ich rozoznajú a v akom jedle si ich môžu vychutnať. Upozornenie, že ide o jedovatú hubu, nájdu deti len pri obrázku muchotrávky červenej.

Chybný názov v časopise Včielka, v skutočnosti... Foto: Reprofoto Včielka
hríb, huba Chybný názov v časopise Včielka, v skutočnosti ide o strapcovku zväzkovitú.

Ak by sa však hubári riadili radami v rubrike Včielkina encyklopédia, nemusel by sa ich výlet do lesa skončiť dobre. K názvu bedle vysokej, ktorá je obľúbenou pochúťkou hubárov, je totiž priradená kresba smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej. Tieto dve huby si môže neskúsený zberateľ ľahko zmýliť. Na internete sa preto dočíta množstvo rád, ako takejto zámene predísť. Typickým poznávacím znamením muchotrávky zelenej sú biele lupene, biely prsteň v hornej časti hlúbika a pošva, z ktorej huba vyrastá, tzv. kalich smrti. Ten je aj na ilustrácii v detskom časopise, ktorý sme ukázali odborníkom. „Áno, na obrázku je muchotrávka zelená, aj s kalichom smrti na báze hlúbika,“ reagoval mykológ a docent z Technickej univerzity vo Zvolene Vladimír Kunca.

Rovnaký názor má aj Ivona Kautmanová, mykologička zo Slovenského národného múzea. „Na obrázku celkom iste nie je bedľa vysoká. Bedľa vysoká je svetlohnedá s tmavohnedými šupinkami na klobúku, hnedým prsteňom a nemá pošvu na báze hlúbika. Keby huba na obrázku nemala "bodky“, tak by vyzerala celkom ako muchotrávka zelená, ktorá je smrteľne jedovatá," upozornila odborníčka a dodala, že túto kresbu považuje za nebezpečnú, pretože práve bedľa býva najčastejšie zamieňaná s muchotrávkou zelenou, a to je najčastejšia príčina smrteľných otráv.

Mykologička: Huby nie sú zobrazené správne

Chybný názov v časopise Včielka, v skutočnosti... Foto: Reprofoto Včielka
huba, hríb, hríb zrnitohlúbikový Chybný názov v časopise Včielka, v skutočnosti ide o hríb zrnitohlúbikový.

Kautmanová doplnila, že ani ďalšie huby znázornené v časopise nie sú v poriadku. „Kuriatko nie je kuriatko, ale strapcovka zväzkovitá, ktorá je takisto jedovatá! A dubák nie je dubák, ale modrák, čiže hríb zrnitohlúbikový, ktorý je aspoň jedlý,“ uzavrela mykologička, podľa ktorej by mal časopis uverejniť opravu.

Redakcia priradila správny obrázok iba k muchotrávke červenej. Kurióznu chybu si všimli aj rodičia, ktorí ilustráciu muchotrávky zelenej zverejnili na sociálnej sieti. Do smiechu im však nebolo. Niektorí nad tým len nechápavo krútili hlavou, iní upozornili na to, že takéto pochybenie by sa mohlo skončiť tragédiou.

Šéfredaktorka Včielky Lea Sobotová pre Pravdu potvrdila, že v novembrovom vydaní vyjde oprava. „Všetkým dotknutým sa redakcia časopisu Včielka hlboko ospravedlňuje za chybu, ktorá sa vyskytla v októbrovom vydaní časopisu Včielka zámenou vizuálov v rubrike Včielkina encyklopédia,“ povedala Sobotová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #huby #časopis Včielka #zber húb #jedovaté hríby