Poisťovňa Dôvera sa dohodla s ambulantnými lekármi

Ambulantní lekári rokovali s poisťovňou Dôvera a konečne došlo k dohode, podľa ktorej Dôvera zvýši platby o 5 percent, tak ako to žiadal Zväz ambulantných poskytovateľov.

03.10.2017 20:27
debata

„Dohodli sme sa. Naši poistenci majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť bez akýchkoľvek obmedzení, teda v štandardnom režime. Mrzí nás ten folklór v prepoisťovacom období. Detaily dohody sfinalizujeme v najbližších dňoch,“ informoval PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Ako priblížil, základom dohody je navýšenie platieb o 5 % k 1. novembru za podmienky, že dôjde k dofinancovaniu sektora o 100 mil. eur. „Súčasťou dohody sú merateľné parametre kvality,“ doplnil Štepianský.

Zväz dostal v piatok od poisťovne Dôvera ponuku na operatívne stretnutie k návrhu zmluvných podmienok od poisťovne, ktorá vyvrcholila utorkovou dohodou. Od 1. júla zväz vypovedal spomínanej poisťovni zmluvu, pričom začala plynúť trojmesačná výpovedná lehota. Keďže rokovania pokračovali aj po konci septembra, lekári aj od októbra ošetrovali pacientov Dôvery, ako keby mali zmluvy platné.

Nedohoda o podmienkach zmlúv by znamenala, že 2 000 ambulantných poskytovateľov by sa dostalo do nezmluvného vzťahu s Dôverou.

Dôvera nedávno predložila ZAP-u ponuku v podobe navýšenia platieb o 11 % s tým, že by bolo rozdelené v dvoch kolách. Prvé by bolo ihneď, teda od 1. októbra, a druhé v roku 2018. Generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan pripomenul, že ZAP odmietol, aby zvýšenie platieb za zdravotnú starostlivosť bolo podmienené zvýšením kvality a bezpečnosti pre pacientov. Konkrétne návrhy na zvýšenie kvality zdravotná poisťovňa od zväzu podľa neho však obratom nedostala.

ZAP uzavrel zmluvy so všetkými poisťovňami

Utorňajšou dohodou s Dôverou tak má ZAP zabezpečené zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami.

Zdravotná poisťovňa Union má so Zväzom ambulantných poskytovateľov uzatvorené zmluvy s dohodnutými podmienkami do 31. marca 2018. Zároveň vytvárajú pracovné skupiny, aby spolupracovali na príprave možných úprav pre ďalšie obdobie.

ZAP taktiež koncom septembra akceptoval návrh dodatkov k zmluvám platný od 1. októbra tohto roka predložený vedením Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). ZAP považuje dohodu s VšZP za dobré východisko pre ďalšiu spoluprácu, avšak rovnako očakáva urýchlené riešenie kritickej situácie v ambulantnom sektore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #lekári #Poisťovňa Dôvera