Most-Híd chce možnosť prihlásiť sa pri sčítaní obyvateľstva k viacerým národnostiam

V programových požiadavkách Mostu-Híd sú obsiahnuté aj požiadavky poslancov, ktorí do poslaneckého klubu Most-Híd prišli zo strany Sieť.

04.10.2017 09:28
TK, most hid, Bugar, Foto: ,
Šéf strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii k odvolaniu ministra školstva Petra Plavčana.
debata (13)

Strana Most-Híd chce do programových priorít súčasnej vládnej koalície presadiť možnosť prihlásiť sa pri sčítaní obyvateľstva k viacerým národnostiam. Strana Bélu Bugára presadzuje na koaličných rokovaniach aj vytvorenie múzea zločinov komunizmu. Medzi jej ďalšie požiadavky patrí budovanie jadra európskej únie, ako aj európska spolupráca v bezpečnostnej a hospodárskej oblasti.

V programových požiadavkách Mostu-Híd sú obsiahnuté aj požiadavky poslancov, ktorí do poslaneckého klubu Mostu-Híd prišli zo strany Sieť. Tí napríklad presadzujú spoločný dátum platnosti daňových a ekonomických zákonov pre podnikateľov, ktorým by mal byť vždy 1. január. V ekonomickej oblasti patrí medzi priority Mostu zníženie sadzby zdravotného poistenia o percentuálny bod (zo 4,4 na 3,4) a úprava vzorca výpočtu dôchodkov v 2. pilieri.

Most-Híd chce v koalícii presadiť aj zmeny fungovania na ústavnom súde a nezávislú kontrolu polície, čo pôvodne tiež navrhoval kedysi poslanec Siete a dnes Mostu-Híd Martin Fedor. V oblasti školstva je Most-Híd za zavedenie povinnej predškolskej dochádzky v dĺžke jedného roka. Medzi priority patrí aj oblasť národného školstva.

Most-Híd má v kompetencii ministerstvo životného prostredia, ktoré riadi podpredseda strany László Solymos. V tomto rezorte chce Most presadiť posilnenie bezzásahových území v národných parkoch a opatrenia proti suchu. Pozornosť chce strana nasmerovať aj na podporu malých poľnohospodárov.

Predsedovia koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár 11. septembra podpísali Dodatok ku Koaličnej zmluve. K podpísaniu dodatku prišlo po tom, čo SNS v auguste vypovedala Koaličnú zmluvu. Lídri koalície sa zároveň dohodli, že na jeseň „nastavia“ nové priority Programového vyhlásenia vlády, podpísaný dodatok sa totiž programovými otázkami nezaoberal. V dodatku sa lídri dohodli na nových pravidlách komunikácie. Ide napríklad o pravidelné stretávanie sa, a to vždy v pondelok pred zasadaním parlamentu a vlády.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd