Obrana pripravuje pilotný projekt na stráženie vojenských skladov vojakmi

Pre plánovanú zmenu počítajú s navýšením počtu vojakov a zamestnancov rezortu obrany.

04.10.2017 11:32 , aktualizované: 12:00
debata (8)

Ministerstvo obrany plánuje posilniť vo vojenských skladoch dozornú a strážnu službu profesionálnymi vojakmi. Plánuje preto navýšiť počet vojakov a zamestnancov rezortu obrany, s ktorým sa počíta už v materiáli Celkové početné stavy vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie. Hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková potvrdila, že v súčasnosti je pripravovaný pilotný projekt a po jeho vyhodnotení bude rozhodnuté o ďalšom postupe. Rezort obrany o tejto možnosti začal uvažovať po tom, ako minulý rok odhalil, že vo vojenských skladoch chýba munícia. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra, začala trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Celkovo sa do konca roka 2018 podľa schváleného materiálu počíta s navýšením tabuľkových miest pre vojakov na 17 501, naopak, počet civilných zamestnancov by mal v rezorte obrany administratívne klesnúť do konca budúce roka na 4 050. Ako sa uvádza v materiáli, nejde o prepúšťanie civilných zamestnancov. Dôvodom tejto administratívnej zmeny je, že nedošlo k plánovanej zmene podriadenosti stredísk prevádzky objektov od Agentúry správy majetku Ministerstva obrany SR do podriadenosti Ozbrojených síl SR. Dôvodom vyššieho plánovaného počtu vojakov je aj reorganizácia 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov a reorganizácia 22. mechanizovaného práporu Michalovce. Materiál počíta aj so zmenami v počte hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky. Počet samohybných kanónových húfnic sa zvýši zo 16 na 24 kusov a bojových vozidiel pechoty zo 159 na 169 kusov. Ide o zmeny z dôvodu plánovaného nákupu v súlade s Dlhodobým plánom rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030, píše sa v materiáli. K 31. decembru 2018 by mali mať vojaci podľa materiálu k dispozícii napríklad 58 mínometov, 17 raketometov, jeden protilietadlový raketový komplet stredného dosahu či päť kompletov blízkeho dosahu. V prípade bojovej techniky sa navrhuje napríklad 22 tankov, 60 obrnených transportérov, 12 bojových lietadiel a 10 cvičných lietadiel. V materiáli sa počíta ku koncu decembra 2018 s dvoma strednými dopravnými lietadlami a siedmimi ľahkými strednými lietadlami. Vojaci by mali mať 14 viacúčelových vrtuľníkov a jeden cvičný.

Obranné výdavky do roku 2030 by mali dosiahnuť približne 30 miliard eur

Ministerstvo obrany plánuje do roku 2030 investovať do obrany približne 30 miliard eur. Vyplýva to z Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030, ktorý je akýmsi plánom obranných investícií do roku 2030. Vláda dnes súhlasila s týmto materiálom. Táto suma vychádza z predpokladu postupného navršovania výdavkov na obranu, keď sa počíta od roku 2020 s navýšením sumy na 1,6 % z HDP a na 2 % z HDP od roku 2024. Tieto financie by mali pokryť rozvojové projekty predložené v dlhodobom pláne, intenzívnejší výcvik, vytvorenie podmienok pre zvýšenie počtu vojakov, doplnenie zásob a chýbajúceho materiálu, zvýšenie počtov prevádzkyschopnej techniky a odstraňovanie nedostatkov v oblasti údržby budov. Za prioritu sú pritom v materiáli označené pozemné sily, pričom dôraz je na mechanizovanej brigáde. Zároveň sa bude pokračovať v rozvoji vzdušných síl a rozvoji komunikačných a informačných systémov.

Väčšina vojenskej techniky pozemných síl sa buď dostala na hranicu svojej technickej životnosti, alebo nie je vhodná na plnenie súčasných a budúcich úloh. Jej úroveň použiteľnosti v zmysle požadovaných štandardov a interoperability sa pohybuje na úrovni cca 50 percent, píše sa v schválenom materiáli. Tento stav spôsobuje zníženú obranyschopnosť SR a súčasne zníženú schopnosť spoločného pôsobenia so spojencami. Plánované investície do hlavnej výzbroje a materiálu majú za cieľ tento stav zvrátiť a modernizáciou, obmenou, prípadne doplnením hlavnej výzbroje zvýšiť úroveň jej použiteľnosti na 90 až 95 percent. Do roku 2030 plánuje rezort obrany investovať do výzbroje pozemných síl 3,086 mld. eur. Letecká technika a technika protivzdušnej obrany je z hľadiska úrovne použiteľnosti v zmysle požadovaných štandardov a interoperability na úrovni asi 58 percent, priznáva ministerstvo obrany. Napriek čiastkovým investíciám je v stave vyžadujúcom zásadnú modernizáciu. Plánované investície do hlavnej výzbroje a materiálu vzdušných síl vo výške 2,627 mld. eur majú za cieľ zvýšiť úroveň ich použiteľnosti na 90 až 95 percent. Komunikačné a informačné systémy, vrátane zabezpečenia prenosu utajovaných informácií a obrany v kybernetickom priestore sú z hľadiska úrovne použiteľnosti v zmysle požadovaných štandardov a interoperability na úrovni približne 24 percent. Plánované investície na úrovni 0,726 mld. eur do príslušných komponentov KIS majú za cieľ zvýšiť ich súčasnú úroveň použiteľnosti nad 90 percent.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany