Dankov poradca Machala nastúpi na vysoký post na školstve

Helena Poláková skončí na poste generálnej tajomníčky služobného úradu ministerstva školstva. Vo funkcii ju nahradí Lukáš Machala, ktorý je poradcom predsedu parlamentu Andreja Danka v otázkach domácej politiky.

04.10.2017 15:51
vlada, lubyova, Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) sa vyjadrila, že nevedela, čo Lukáč Machala šíri na sociálnej sieti. Ilustračné foto.
debata (6)

Na rokovaní o tom rozhodla vláda, keď schválila návrh na odvolanie Polákovej, ktorý predložila ministerka školstva Martiny Lubyovej (nom. SNS).

Časť predloženého materiálu nebola vzhľadom na ochranu osobnosti sprístupnená. Ministerstvo školstva však skonštatovalo, že Machala splnil podmienky vymenovania, ktorými sú dosiahnutie vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, trojročná prax vo verejnej správe a tri roky v riadiacej funkcii.

Lubyová voči Machalovi výhrady nemá

Je bežné, že post generálneho tajomníka služobných úradov ministerstiev obsadzuje strana, ktorej ministerstvo patrí. Lukáš Machala je tak na tomto poste, ktorý sa zaoberá personálnou a administratívnou agendou, nominantom Slovenskej národnej strany, povedala dnes po rokovaní vlády novinárom ministerka školstva Martina Lubyová.

„Ja nemám výhrady voči tomuto pánovi, to čo má na našom ministerstve robiť, si myslím, že bude zastávať. Pokiaľ nie, samozrejme, že to môžem riešiť, ale zatiaľ nemám dôvod sa nazdávať, že nebude kompetentný v tejto oblasti,“ odpovedala ministerka na otázky novinárov o Machalovi.

Machala: Ilumináti pripravujú tretiu svetovú vojnu

Ako si všimli viaceré médiá, Machala na svojom facebooku šíril rôzne dezinformačné správy, napríklad že ilumináti pripravujú tretiu svetovú vojnu a svet môže zachrániť len ruský prezident Vladimir Putin. „Toto som nevedela, čo on šíri, ale on nie je mojím poradcom,“ povedala šéfka rezortu školstva s tým, že iluminátov neštudovala ani sa nimi nezaoberala.

Lubyová niekoľkokrát zopakovala, že Machala bude riešiť iba personálnu a administratívnu agendu a nie nejaké ideové veci. „Nevidím súvis medzi tým, keď sa niekto zaoberá personálnou alebo administratívnou agendou a niekde sa zaoberal nejakými názormi. Nie je to náplňou tej činnosti, ktorú bude robiť. Myslím si, že má všetky predpoklady na túto vec, pokiaľ ide o ideové veci, nesúvisí to s tým, čo má robiť,“ opakovala Lubyová. Ako dodala, Machala nebude ovplyvňovať jej názory.

Na otázku, či sa neobáva, že cez Machalu bude predseda národniarov Andrej Danko riadiť jej rezort, odpovedala negatívne. „Myslím si, že ma pán Danko cez pána Machalu nebude riadiť,“ povedala.

Lubyová nechce robiť čistky, personálne zmeny na ministerstve však budú

Lubyová takisto avizovala, že na ministerstve bude robiť personálne zmeny, tie sa však nedajú robiť zo dňa na deň. Momentálne si podľa vlastných slov robí názor na to, kto na ministerstve ako pôsobil. „Budem v tom ďalej pokračovať, ale nebude to systémom čistiek,“ dodala.

Vyštudovaný novinár a právnik Lukáš Machala vo vlaňajších parlamentných voľbách kandidoval za poslanca za Slovenskú národnú stranu (SNS) z 21. pozície, do parlamentu sa nedostal. V minulosti bol poslancom za SNS v bratislavskej Dúbravke, pôsobil aj ako člen Rady STV a člen výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Machala je zároveň prezidentom hokejového klubu HC Petržalka. Nový generálny tajomník služobného úradu ministerstva školstva je synom novinára a spisovateľa Drahoslava Machalu, ktorý bol poradcom premiérov Vladimíra Mečiara aj Roberta Fica.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Lubyová #Lukáš Machala