Z obrieho nákupu majú profitovať domáce zbrojovky

Nad historicky najväčším nákupom vojenskej techniky visia otázniky. Obrnené transportéry za 1,2 miliardy eur chce ministerstvo obrany nakúpiť mimo otvoreného verejného obstarávania. Mohlo by tak urobiť aj priamym oslovením dodávateľa cez niektorú zo štátnych zbrojoviek.

05.10.2017 12:00
Pandur, transportér Foto:
Ilustračné foto.
debata (45)

Bezpečnostný expert Jaroslav Naď hovorí, že zapojenie slovenského obranného priemyslu je potrebné, ale musí to byť na absolútne transparentnej bá­ze.

Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) má návrh realizácie dodávok modernej kolesovej techniky predložiť do konca roka. Na jej nákup sa v máji vláda rozhodla do roku 2029 minúť 1,2 miliardy eur. V súčasnosti sa podľa predsedu vládnej strany Most-Híd Bélu Bugára ešte stále uvažuje, akým spôsobom túto techniku obstarať.

Obrnené transportéry podľa Bugára vieme zabezpečiť v spolupráci s niektorými európskymi krajinami. „Môže ísť aj o priame oslovenie dodávateľa. Dôležité je, aby to bolo lacnejšie a úplne čisté,“ povedal Bugár a vysvetlil, že v niektorých okolitých krajinách vedia lacnejšie vyrobiť napríklad podvozky v iných zas ostatné časti.

Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa sa pri regionálnej spolupráci vie ušetriť veľa financií. „Dlhodobo podporujem regionálnu spoluprácu v oblasti obrany. Je tam ale veľa predpokladov, ktoré treba naplniť. Musia mať rovnakú potrebu na rovnakú techniku, finančné zdroje, politickú vôľu. Mali sme už niekoľko príležitostí, ale nikdy sme to nespravili,“ vysvetlil a spomenul napríklad projekt radarov alebo nadzvukové stíhačky, ktoré sa takto mali realizovať.

Róbert Ondrejcsák
Róbert Ondrejcsák Róbert Ondrejcsák

Na začiatku septembra premiér Robert Fico (Smer) pripustil, že sa budú najskôr hľadať riešenia na domácej pôde. Naď hovorí, že robiť veľké obstarávacie projekty a nezapojiť do nich národný obranný priemysel by bola veľká chyba. Má to dosah na zamestnanosť, výnosy firiem či príjmy z daní. „Veľmi dôležitá a často opomínaná výhoda je tiež zabezpečenie dodávok v krízovej situácii.

Pokiaľ sa nejaký materiál dodáva cez slovenský obranný priemysel, ten bude vykonávať úlohy v prospech štátu v prípade vojnovej situácie,“ vysvetlil analytik s tým, že zadanie zákazky pre naše firmy nemôže ísť na úkor transparentnosti. „Pokiaľ máme štátny podnik, ktorý dokáže zákazku urobiť, nech ju urobí.“ Ak by mal ale veľkú časť subkontraktovať súkromnej spoločnosti, môže to byť podľa neho problém. „Preto je strašne dôležité, aby bolo ministerstvo v procese výberu informačne transparentné a dalo presné kritériá výberu. Toto sme zatiaľ nepočuli. Zatiaľ máme veľmi málo odpovedí na mnoho otázok. Ten výber je zatiaľ hocijaký, len nie transparentný,“ poznamenal Naď.

Podľa neho je zrejmé, že ministerstvo chce problematiku obrnených vozidiel vyriešiť čím skôr. „Preto predpokladám, že nakoniec to bude dohoda na úrovni vláda – vláda a nejaká slovenská firma to dostane priamym zadaním ako subkontrakt,“ myslí si analytik.

So zapojením domáceho zbrojárskeho priemyslu počíta aj strategický dokument Obranná stratégia, ktorý včera schválila vláda. Podľa tejto stratégie má vláda vytvoriť systémové predpoklady na širšie využitie kapacít nášho obranného priemyslu. Zaviazala sa tiež podporiť férovú účasť slovenských podnikov na medzinárodnej a regionálnej úrovni.

Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) by v stratégii privítalo zjednodušenie obstarávania obrannej techniky na Slovensku. „Malo by byť povinnosťou štátu, aby nakupoval produkty, ktoré spĺňajú všetky požadované parametre a podmienky, z domácich zdrojov a nie zo zahraničia,“ uvádza združenie v stanovisku. Pripomenulo, že spoločnosti združené pod ZBOP sú schopné dodávať obrnené transportéry z vlastnej výroby.

Ministerstvo plánuje nakúpiť 81 kusov transportéra typu 8×8 a 404 kusov typu 4×4. Vozidlá slúžia na prepravu vojakov či ako pojazdné veliace stanovište generality. Transportéry typu 8×8 sa vyrábajú s rôznymi delostreleckými nadstavbami i rôznou hrúbkou opancierovania.

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) včera pripomenul, že nie menšou prioritou našej armády je aj stíhacie letectvo. Príprava nákupu nových stíhačiek však potrvá o niečo dlhšie. Bugár hovorí, že „komunikačný šum“, ktorý na ministerstve obrany vznikol okolo možného nákupu ruských stíhačiek MiG 29, bol odstránený. Ten sa objavil po tom, čo si ministerstvo dalo na ne vypracovať cenovú ponuku, napriek tomu, že by to prehĺbilo našu závislosť od Ruska, čo nie je v súlade s našimi záujmami ako člena EÚ a NATO.

Bugár povedal, že stíhačky sa nepodarí obstarať do roku 2019, keď končí abonentná zmluva s ruskou spoločnosťou RSK MiG na zabezpečenie ich prevádzky. „To znamená, že zmluva sa aj tak bude musieť predĺžiť,“ vysvetlil Bugár. Problém podľa neho môže nastať, ak ruská strana odmietne kratšiu zmluvu a bude trvať na predĺžení až o niekoľko rokov. „To, samozrejme, nebudeme chcieť,“ podčiarkol Bugár. V takom prípade by nám podľa neho mohlo so svojimi stíhačkami na určitý čas poskytnúť pomoc Česko.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská technika #Róbert Ondrejcsák #Jaroslav Naď #Peter Gajdoš