Do zdravotníctva tento rok pritečie 100 miliónov

Bude viac na platy a tiež na opravy nemocníc či lepšie vybavenie ambulancií. Rezort zdravotníctva si posledné dva mesiace v roku polepší. Namiesto sľubovaných 50 miliónov eur dostane 100-miliónovú injekciu.

05.10.2017 14:00
Parlament, Národná rada, NRSR Foto: ,
Navýšenie zdrojov do zdravotníctva musí ešte schváliť parlament.
debata (7)

Peniaze potečú do zdravotných poisťovní od štátu, ktorý za svojich poistencov v novembri a decembri odvedie viac. Ambulancie aj nemocnice dofinancovanie potešilo, pretože podľa nich bolo 50-miliónov málo.

Zvýšenú sadzbu za poistenca štátu 5,67 percenta z priemernej mzdy na dvojmesačné obdobie schválil parlamentný výbor pre zdravotníctvo včera cez pozmeňujúci návrh predsedu výboru Štefana Zelníka (SNS). V súčasnosti je sadzba na úrovni 3,78 percenta. Novelu zákona o zdravotnom poistení ešte musia odobriť poslanci Národnej rady. Platiť by mala od novembra tohto roka. Štát hradí odvody celkom za viac ako 2,9 milióna ľudí, ide o deti, študentov, penzistov, nezamestnaných či matky na materskej.

„Je to pre nás potešujúca správa a znamená to, že nemocnice nebudú mať finančné problémy, budeme mať dosť na mzdy aj na starostlivosť pre pacientov, aj na rozvoj nemocníc,“ reagoval Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá združuje vyše 70 menších regionálnych nemocníc. Petko tiež dodal, že zdravotnícke zariadenia vďaka týmto peniazom nebudú musieť prepúšťať ľudí, skracovať im úväzky či rušiť oddelenia. Toto všetko by podľa neho hrozilo, ak by platilo pôvodné 50-miliónové navýšenie, ktoré by stačilo iba na platy.

Petko dlhšie upozorňoval, že peniaze chýbajú a hovoril aj o možnom kolapse. „Odhadoval som, že chýba 90 miliónov, a tak to vyzerá, že som sa veľmi nemýlil,“ skonštatoval. Viac peňazí pre poisťovne podľa neho znamená aj lepšie finančné podmienky pre nemocnice. Tie si však musia s tromi zdravotnými poisťovňami nanovo vyrokovať. „Budeme o tom s každou jednou ešte hovoriť,“ dodal. Príležitosťou budú rokovania o dodatkoch k zmluvám o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, tým starým sa končí platnosť o niekoľko dní.

Podobne si chcú vydupať viac peňazí aj ambulantní lekári. „Od augusta máme podpísané dodatky na päťpercentné navýšenie objemov, ale aj memorandum, že ak by došlo k navýšeniu peňazí do sektora, tak môžeme pristúpiť k otvoreniu zmlúv a ešte rokovať o navýšení objemov,“ pripomenul šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth, ktorý zastupuje približne 2 800 ambulancií.

Predpokladá, že ak si rezort prilepší, odvolajú sa na memorandum. To podpísali zástupcovia lekárov a zdravotných poisťovní. „Budeme žiadať o nové rokovanie so všetkými zdravotnými poisťovňami,“ doplnil šéf súkromných lekárov.

Nemocnice, lekári aj zástupcovia pacientov zhodne uvádzali, že ak sa má začať hovoriť o skvalitňovaní zdravotnej starostlivosti, sadzba za poistenca by mala byť trvalo najmenej na úrovni piatich percent, a nie iba na obmedzený čas.

Zvýšenie peňazí v sektore minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru) navrhuje v novele zákona o zdravotnom poistení. Pôvodne navýšenie 50 mil. eur predpokladalo nárast sadzby za poistenca štátu na 4,73 %. Drucker ešte v júni pri predkladaní novely zdôraznil, že nejde o presné číslo. „Už v tom čase sme hovorili, že konkrétna suma, ktorou dofinancujeme rezort, bude jasná až po daňovej prognóze 20. septembra, a môže to byť menej alebo viac než 50 miliónov,“ povedal včera na zdravotníckom výbore v parlamente.

Zdravotné poisťovne ešte nevedia, ako budú postupovať pri rokovaniach s nemocnicami a lekármi. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa nereagovala na otázky, ako bude rozdeľovať peniaze a kam ich nasmeruje. Union zdravotná poisťovňa odkázala, že sa vyjadrí až vtedy, keď bude reálne schválená suma, ktorá pôjde na dofinancovanie.

Zdravotná poisťovňa Dôvera už rozbieha rokovania. „V súvislosti s avizovaným dodatočným navýšením zdrojov pre rok 2017 máme dohodnuté stretnutia aj s Asociáciou nemocníc Slovenska, aj s Asociáciou súkromných lekárov (Zdravitou). O výsledkoch budeme informovať,“ povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

O vyššie platby pre ambulancie bojoval v posledných dňoch s Dôverou Zväz ambulantných poskytovateľov, ktorý združuje približne dvetisíc lekárov. Od prvého októbra nemali podpísané dodatky k zmluvám a hrozili, že nebudú ošetrovať poistencov tejto súkromnej poisťovne. V utorok večer uzatvorili dohodu na päťpercentné zvýšenie objemov. Poisťovňa pripomenula, že ich lekári dostanú len v prípade navýšenia peňazí, a to sa aj stalo.

Dofinancovanie zdravotníctva

  • štát v posledných dvoch mesiacoch tohto roka – november a december dofinancuje zdravotníctvo sumou 100 mil. eur, pôvodne ministerstvo zdravotníctva navrhovalo 50 mil. eur
  • peniaze dostanú zdravotné poisťovne cez sadzbu za poistenca štátu, tá bude o 5,67 percenta z priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo je suma 50 eur mesačne
  • pôvodný návrh uvádzal navýšenie sadzby na 4,73 % (suma 41,76 eura)
  • štát platil za svojich poistencov od januára do októbra 2017 mesačne sumu 33,37 eura, čo je sadzba 3,78 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov
  • poistencov štátu je viac ako 2,9 milióna
  • zvýšenie sa uskutoční cez novelu zákona o zdravotnom poistení, schváliť ju musí parlament, platiť by mala od novembra tohto roka

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #financie