Matovič sa za ohováranie Fica postaví pred súd

Opozičný poslanec a šéf OĽaNO Igor Matovič bude na súde vysvetľovať výroky, v ktorých obvinil premiéra Roberta Fica (Smer) a jeho manželku, že majú účty s miliónmi na Belize. Prokurátor ho obžaloval z prečinu ohovárania. V prípade dokázania viny mu hrozí väzenie až na päť rokov.

05.10.2017 18:50
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (464)

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal obžalobu na obvineného Igora M. na Okresný súd Bratislava I pre prečin ohovárania,“ informoval hovorca bratislavskej prokuratúry Michal Šúrek. Obžalobu prokurátor vzniesol ešte 14. septembra.

Na situáciu reagoval Igor Matovič na tlačovej besede, kde vystúpil so svojím obhajcom – opozičným politikom a exposlancom Danielom Lipšicom. Obžalobu považuje za zastrašovanie. „Nič iné sa čakať nedalo, bol som na to pripravený a ak si myslia, že takýmto spôsobom prevalcujú pravdu, som pripravený ísť na súd, nastúpiť výkon trest. Možno až vtedy sa ľudia zobudia a povedia si, že takéto Slovensko sme v novembri 1989 nechceli,“ vyhlásil emotívne Matovič. Pripomenul, že tieto informácie nevydával za nutne pravdivé a polícia podľa neho ani nezisťovala, či premiér naozaj ovláda schránkovú firmu z Belize.

Lipšic s Matovičom tvrdili, že polícia a prokuratúra sa nechali zneužiť na politický boj. Spochybnili úlohu prvého námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho, ktorý obnovil trestné stíhanie Matoviča po tom, čo krajský prokurátor obvinenie zrušil. Lipšic povedal, že námestník nevzal do úvahy aj dozorujúcim krajským prokurátorom namietanú skutočnosť, že výpovede manželov Ficovcov boli takmer identické. Zákon podľa Lipšica hovorí, že musia byť bezprostredné a nekoordinované.

Šufliarsky podčiarkol, že za vyjadreniami oboch opozičných politikov je snaha o ovplyvňovanie činnosti prokuratúry a súdov, ako aj za zneužívanie mediálneho priestoru, akého by sa bežným občanom nedostalo. K trestnej veci sa vzhľadom na začaté súdne konanie vyjadriť odmietol. „Platia zákony a rovnosť pred nimi len pre politikov alebo pre všetkých občanov?“ položil Šufliarsky rečnícku otázku.

Premiér, ktorý informácie o účtoch na Belize označil za klamstvo a na Matoviča podal trestné oznámenie, sa ku kroku prokuratúry vyjadrovať nechcel. „Ja som nikdy nekomentoval rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a ani to nebudem robiť. Chcem, aby pracovali absolútne nezávisle,“ povedal Fico.

Podľa bývalého policajného vyšetrovateľa Petra Vačoka v tomto prípade sa vynára viacero otázok, ktoré bude musieť súd zodpovedať. „Či závážnosť skutku napĺňa znaky trestného činu alebo len priestupku, či sú informácie, ktoré Matovič zverejnil, naozaj nepravdivé a či bola značnou mierou ohrozená vážnosť poškodeného,“ vysvetlil. Matovič sa však podľa neho väzeniu vyhne. „Takéto veci sa môžu vybaviť maximálne podmienkou,“ domnieva sa Vačok.

Prípad vyšetrovala Národná kriminálna agentúra, pretože išlo o ústavného činiteľa. Jej vyšetrovateľ Slavomír Laho v októbri minulého roku vzniesol proti Matovičovi obvinenie. Mesiac na to však bratislavský krajský prokurátor Ondrej Repa pre procesné a vecné pochybenia vyšetrovateľa obvinenie zrušil. Nebolo podľa neho preukázané, že by Matovič o nepravdivosti informácií vedel, za pravdivé ich vydával alebo ich sám vytvoril. V júni tohto roku, po tom, čo mal premiér aj s manželkou vypovedať na polícii, ho obvinili opäť.

Odborníčka na právo: Musí byť dokázaný aj úmysel spôsobiť ujmu

Docentka trestného práva na Právnickej fakulte UK Margita Prokeinová hovorí, že vyšetrovanie ohovárania Národnou kriminálnou agentúrou nie je bežné. „Ale keď ide o politika, tak môže byť zapojená aj táto agentúra,“ pripomenula. Poznamenala, že dokazovanie pri tomto trestnom čine je dosť náročné. „Musí byť dokázaný aj úmysel spôsobiť nejakú ujmu. Ten zohráva veľkú úlohu,“ dodala Prokeinová. Matovič pri svojich výrokoch o účtoch spomínal aj premiérovu manželku Svetlanu. Pri ohováraní podľa Prokeinovej trestný zákon nerozlišuje, či je poškodená osoba verejne známou a činnou, alebo nie.

Údaje o účtoch zverejnil Matovič v auguste 2015 na svojom facebooku a následne aj na tlačovej konferencii. Anonymné informácie mal dostať do svojej poštovej schránky. Podľa nich si Fico so svojou manželkou mal založiť v roku 2008 v karibskom štáte Belize schránkovú firmu, ktorá mala mať na svojich dvoch kontách viac ako 674 miliónov dolárov. Polícia tieto tvrdenia preverovala prostredníctvom finančnej spravodajskej jednotky na Belize. Podľa nej premiér ani jeho manželka nemajú a ani nikdy nemali v miestnych finančných inštitúciách žiadne účty.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

464 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič