Na boj s korupciou a zvyšovanie transparentnosti vyčlenia ďalších 15 miliónov eur

Do prvých dvoch výziev sa zapojilo 116 mimovládnych organizácií.

05.10.2017 12:21
debata (13)

Boj proti korupcii nie je iba o tom, že niekomu dáme na sako kameru a pošleme ho na stretnutie s niekým, kto chce uplácať. Z hľadiska prevencie je boj proti korupcii aj o tom, že ľudia majú viac informácií, vedia, čo sa deje na úradoch samosprávy či na štátnych úradoch. To, aby sme videli na činnosť týchto inštitúcií, je najefektívnejším spôsobom boja proti korupcii. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda vlády Robert Fico. Štát preto podporí mimovládne organizácie ďalšími 15 miliónmi eur z európskych fondov, ktorými budú financované projekty na zvýšenie transparentnosti vo verejnej správe, boj proti korupcii a na zlepšenie občianskej informovanosti a participácie.

Ministerstvo vnútra v máji prostredníctvom programu Efektívna verejná správa zverejnilo prvé dve výzvy s celkovou alokáciou 15 miliónov, vďaka ktorým mohli neziskové organizácie žiadať o eurofondy. Ako dnes uviedol premiér Fico, do výzvy sa zapojilo 116 mimovládnych organizácií, ktoré v projektoch žiadali celkom 30 miliónov eur. Na neočakávane vysoký záujem ministerstvo vnútra zareagovalo vypísaním nových výziev a zvýšilo tak zdroje na dvojnásobok pôvodnej sumy. „Dobrá správa pre všetkých je, že otvárame nové kolo. Dohromady je to 30 miliónov eur pre mimovládne organizácie, ktoré sa môžu aktívne zaujímať o transparentnosť verejného života,“ povedal Fico a dodal, že mu to „hladí brucho“. Vysoký počet prihlásených organizácií prekvapil aj riaditeľa operačného programu Efektívna verejná správa Samuela Arbeho, ktorý veľký záujem pripisuje i tomu, že výzvy boli dobre nastavené. „To, čo sa snažíme prostredníctvom operačného programu dosiahnuť je, aby občania tejto republiky nemali pocit, že sú klientmi verejnej správy, ale aby začali mať pocit, že jej partnermi,“ uviedol na tlačovej konferencii Arbe a povedal, že verejná správa chce s občanmi diskutovať, pýta sa ich na názor a na základe toho názoru mení svoje fungovanie, pretože cieľom je vybudovať úrady verejnej správy, ktoré budú odborné a transparentné.

Samuel Arbe prezradil, že medzi 116 projektmi je obsiahnuté široké spektrum tém. „Sú to rôzne verejné politiky, od politiky vzdelávania, zamestnávania, sociálnej pomoci, ktoré sú v projektoch obsiahnuté a s ktorými chcú tieto organizácie pracovať, aby fungovali transparentnejšie a boli lepšie,“ vysvetlil riaditeľ operačného programu. Arbe dodal, že každá organizácia môže získať finančný príspevok iba pre jeden projekt v každej výzve, úspešní žiadatelia teda nebudú mať nárok na peniaze zo zvýšeného balíčka.

Minimálna suma, ktorú mohli mimovládne organizácie žiadať, je 100-tisíc eur, maximálna suma je 400-tisíc a spoluúčasť pre organizácie predstavuje iba päť percent zo sumy projektu. Keďže pre niektoré menšie organizácie je minimálna suma privysoká, mali možnosť spájať sa do konzorcií a spolupracovať na projekte s tromi ďalšími organizáciami. „Je to tvorba verejných politík a na to musíte byť pripravení. To nie je výzva, kde prídete a len tak podáte žiadosť. Mnohé tieto organizácie to navrhovali v konzorciách. Zapojilo sa veľa významných organizácií, ten záujem spoločnosti tam je,“ povedal splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl a zdôraznil, že výzva bola dobre prijatá.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #transparentnosť