Slováci pri zbraňovej amnestii odovzdali policii aj cennú zbraň

Slováci pri poslednej zbraňovej amnestii odovzdali polícii aj historické pušky a hodnotnú zbraň, ktorej obdobný nový model sa predáva za desiatky tisíc dolárov. Informovalo o tom slovenské ministerstvo vnútra, podľa ktorého žiadnou z 2857 preskúmaných zbraní nespáchali trestný čin.

05.10.2017 16:00
zbranova amnestia, tk, Abel, Kalinak Foto: ,
Policajti všetky zozbierané zbrane a strelivo podrobili expertíze. Išlo najmä o pištole, revolvery, guľovnice a brokovnice.
debata (2)

Za najväčšiu raritu medzi odovzdanými zbraňami ministerstvo označilo pušku značky Holland & Holland New .450 „Standard“ Express Rifle. Tento model, ktorý uviedli na trh v roku 1900 bol určený na lov veľkých zvierat. Podľa úradu ho používal aj americký prezident Franklin Delano Roosevelt (1882–1945). Nie je známe, ako sa zbraň dostala na Slovensko, po policajnej expertíze ju vrátili majiteľovi.

Odovzdali aj vzácne zbrane

Ministerstvo uviedlo, že súčasná cena obdobných nových modelov týchto zbraní sa pohybuje od 80000 do 140000 dolárov (67871 až 118774 eur). Dodalo, že ich výrobca je dvorným dodávateľom pre britskú kráľovskú rodinu.

Z historických zbraní polícia dostala tiež pušku Sharps z obdobia americkej občianskej vojny a pušku Winchester Model 1895.

V poradí tretie kolo takzvanej zbraňovej amnestie sa skončilo už v roku 2015. Policajti potom všetky zozbierané zbrane a strelivo začali podrobovať expertíze, ktorú medzitým ukončili. Išlo najmä o pištole, revolvery, guľovnice a brokovnice.

Zbraňová amnestia, ktorú v minulosti opakovane vyhlásila aj Česká republika, umožnila na Slovensku odovzdať polícii zbrane, bez toho, aby ich vlastníkom hrozilo trestné stíhanie za nedovolené ozbrojovanie. Majiteľ zbrane zároveň mohol požiadať o jej dodatočné zaregistrovanie za predpokladu, že ju podľa kriminalistického posudku nepoužili pri páchaní trestného činu alebo nepatrila k zakázaným typom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zbraňová amnestia