Prieskum: Deti jedia stále málo ovocia a zeleniny, ich stravovacie návyky sa však zlepšujú

Stravovacie návyky slovenských detí sa oproti minulosti zlepšili, stále však jedia málo ovocia a zeleniny a priveľa vysoko kalorických potravín a sladených nápojov. Vyplýva to z prieskumu o stravovacích návykoch v rámci projektu Viem, čo zjem, ktorý je súčasťou programu Nestlé pre zdravie detí.

06.10.2017 14:50
deti, škola, zdravie, zelenina, jedlo Foto:
Väčšina detí (79 percent) konzumuje zeleninu a ovocie aspoň tri až štyrikrát týždenne.
debata (7)

Výsledky prieskumu ukázali, že šesť z desiatich detí zje štyri a viac porcií jedla denne, iba necelá desatina má len dve alebo menej ako dve jedlá za deň. Raňajkujú dve tretiny detí, pričom tri štvrtiny z nich dostávajú doma pripravené raňajky. Iba 20 percent detí raňajkuje menej ako trikrát týždenne.

Väčšina detí (79 percent) konzumuje zeleninu a ovocie aspoň tri až štyrikrát týždenne. Problémom je množstvo, pretože polovica detí zje len jednu porciu ovocia a zeleniny denne, hoci špecialisti na zdravú výživu hovoria o potrebe najmenej štyroch až piatich porcií. Ako informoval Robert Kičina z Nestlé Slovakia, menej uspokojivé výsledky priniesol prieskum v prípade vysoko kalorických potravín a sladených nápojov.

Vyprážané jedlo alebo jedlo z fast foodu konzumuje aspoň raz týždenne 76 percent detí. Obľúbené u detí sú aj rôzne sladené limonády, ktoré denne pije štvrtina školákov. Frekvencia konzumácie nezdravých jedál a nápojov stúpa podľa prieskumu s klesajúcim príjmom rodiny. Pozitívnejšie výsledky zaznamenali o športovaní detí. Počet detí, ktoré mimo školy vôbec nešportujú, predstavuje len šesť percent. Takmer dve tretiny detí športujú aspoň trikrát týždenne.

„V porovnaní s minulosťou sa to určite zlepšilo. Raňajkuje väčšie percento detí ako pred 15 až 20 rokmi, keď ich bolo len 40 percent. Zlepšilo sa aj povedomie, čo sa týka športu, viac detí športuje. Predtým bolo vysoké percento detí, ktoré priznalo, že vôbec nešportuje,“ uviedla zástupkyňa hlavného hygienika Jana Hamade z Ústavu verejného zdravotníctva SR.

Dodala, že napriek zlepšeniu stravovacích návykov počet obéznych detí na Slovensku neustále stúpa. Za dôležité preto považuje vzdelávanie v tejto oblasti, a to nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Aj tento prieskum chce ústav využiť na pedagogicko-edukačné účely.

Prieskum uskutočnili v auguste na vzorke 907 respondentov, ktorými boli rodičia detí vo veku osem až 11 rokov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #stravovacie návyky #ovocie a zelenina